Annons

Allround-objektiv till 20D?

Produkter
(logga in för att koppla)

NorthernLight

Aktiv medlem
Funderar på att köpa in EOS 20D + det "nya" Sigma 18-50/2.8.
Frågan är om detta är ett fullgott "allround-objektiv" till kameran? El ska man satsa på något av de två nya canon-objektiven som lanserades i samband med 20D:an??
Kom med åsikter o funderingar.
Kom gärna med förslag på andra vettiga "allround-objektiv" i samma prisklass.
 
Jag köpte det nya EF-S 17-85 objektivet. Tilltalades av Zoomomfånget och IS, dock är det ju inte så ljuskänsligt.
Objektivet har ju fått väldigt blandad kritik i t.ex Dpreviews forum medans t.ex Luminous Landscape gett det hyfsat bra kritik hittills (mer omfattande tester kommer). Jag är knappast någon expert, men mina egna erfarenheter är hyggliga. Många bilder är jag väldigt nöjd med. Fotade t.ex lite härom kvällen utan blixt och stativ och ISO1600. Trots enbart ljus från några lyktstoplpar blev det oväntat bra bilder. ISO1600 är helt klart mycket användbart på 20D, och kanske hjälpte IS till oxå.
Å andra sidan har jag vid "motljussituationer" sett tecken på kromatisk abberation på några bilder, vilket är det som några på dpreviews forum klagat på. Man måste ju verkligen zooma in för det skall synas. Inbillar och hoppas på att dom flesta objektiv skulle visa sådana tecken vid "motljussituationer". Men som sagt vad, jag är inte expert nog att bedömma detta. Funderar även på EF-S 10-22, men jag kommer vänta på lite tester innan jag slår till.

mvh
 
alternativen

Jag köpte också det nya objektivet 17-85, och kan bara hålla med föregående inlägg. Det är ju alltid så att man väger ihop ett antal argument/parametrar mot ens behov eller önskemål.
Själv hade jag 18-55 mm, och var väl iofs nöjd med prestanda på detta objektiv, ffa mot priset. Däremot kändes objektivet vekt och inexakt, dåliga möjligheter för manuell skärpa mm. Har gått och grunnat på ett antal alternativ:

Sigma 18-125/3,5-5,6 DC
Sigma 24-135/2,8-4,5 DC
Sigma EX 24-60/2,8 DG
Sigma EX 24-70/2,8 DG Macro
Tamron 28-75/2,8

och Canons alternativ
17-40 L
24-70 L
28-70 L
samt Canon 28-135 IS

samt nya
17-85 IS

Länge var jag övertygad om 17-40L, men det är ett dyrt objektiv, samtidigt som det inte täcker in några telelägen.
24-70 L är ännu dyrare men är inte speciellt långt ner vad gäller vidvinkel.

Så då när Sigma annonserade Sigma EX 24-60/2,8 DG så lät det som en god kompromiss. Objektivet är ännu så länge otestat. Tamron-objektivet var också ett alternativ, med många goda omdömen.

Till slut blev det ändå 17-85, då det är perfekt omfång för 90% av de bilder jag tar, mer vidvinkel än Sigma och Tamron-alternativen, har IS, vilket jag gillar då jag är ingen vän av blixtbilder, men ljussvagt, med viss kromatisk aberration i vidvinkelläget och något mjukt vad gäller teleläget. Det är också förhållandevis dyrt, nästan lika dyrt som ett Canon 17-40L, samt enbart EF-S. Trots dessa svagheter, är jag nöjd med objektivet. Det är en klar förbättring än Canon 18-55 som följde med 300D-kitet, bättre mekaniskt, IS fungerar förträffligt, betydligt bättre sting och kontrast i bilderna än med 18-55, och dessutom 20 mm extra i teleläget. I mångt och mycket är det en EF-S-version av Canon EF 28-135 IS, med samma styrkor och samma brister, fast dyrare.
 
Jag har själv ett 28-135, det är en avvägnning, en som jag har fått otroligt mycket från då jag har klarat mig på bara det på resor där vikt och storlek betytt mycket. 17-85 är en ren digital version av 28-135:an. Och dyrare, njae, det är nu i början. 28-135 kostade lika mycket när jag köpte den för ett knapp år sedan. Den prissänktes ju nu i våras.

På det hela taget är det ett väldigt bra allt-i-allo-objektiv. Man bör vara medveten om dess svagheter, men för vad det är, så är det bra.

Jag tycker inte heller det ens bör försöka jämföras med ett 17-40/4L eller 28-70/2.8L.
Det är inte riktigt riktat mot samma marknadssegment.
 
Håller med.
Även 17-85 kan nog räknas med att priset sänks med en tusenlapp eller så, om ett år.... ja.
Jag har inte jämfört det med L-optiken, utan det var med beslutsunderlaget, dvs, vilka var/är alternativen, sedan är det fråga om att väga för- och nackdelar mot varandra.

Ska även bli spännande att se vad EF-S 10-22 kan prestera.

Bägge dessa objektiv kan räknas till mellanskiktet av Canonobjektiven, men har inga motsvarigheter i vare sig det billiga eller dyra (L-)-segmentet.
 
Är Tamrons objektiv bra alternativ?

Hej!
Jag går i väntan på mitt 20D hus och har mycket svårt att bestämma mig vilken objektiv skulle passa bäst för att ha som "allround-objektiv".

Idag har jag PowerShot Pro1 med ultrasonc 28-200, 1:2,4-3,5 L-optik. ImageStabilisator saknas Utmärkta bilder om man bortser från alla andra problem med denna kamera... :(

Jag försöker hitta ngt motsvarande alternativ men blir direkt avskräkt av storlek, vikt och pris. Grabbarna från Cyberfoto rekomenderar bara Canon17-40L, fast på http://www.traumflieger.de/objektivtest/open_test/ueberblick.php den har inte det bästa betyget. Angående "Årets optik" Tamron tycker dem: "Fiats motor i en Ferrari". Specialister från Expert tycker att Canons EF-S 17-85 det är allt man behöver.

Jag är mycket tacksam för Era profsiga förslag!

Med vänlig hälsning
Wilhelm
 
Tamrons 28-75/2.8 är ett utmärkt val, lika skarp som L-optik:
http://fphoto.org/Kim10D/DIV/tam28-75

Den ger ingen vidvinkel på en 20D dock.

Om du vill ha ett allroundobjektiv så är canons 17-85:a mer passande, den täcker ju in betydligt mer.

Även canons 17-40L är av mycket hög optisk kvalitét, men inte heller den ger ju något större omfång.

Själv har jag en canon 17-40L + tamron 28-75/2.8..klart besvärligare än att köra med bara ett objektiv..jag behöver dock ljusstyrkan på f/2.8 så 17-85:an är inget alternativ för mig.
 
Senast ändrad:
Tack för svaret.
Undrar om du ser någon skilnad mellan dina två objektiv rent kvalitetsmässigt? Ger L-optiken mycket skarpare eller mer detaljrik bild jämfört med Tamron? Tamron har ju antireflexbehandling på sista linsen för att förhindra spökbilder och slöjbildning från reflexer från sensorn. Har du märkt ngn skillnad?
 
Som jag skrev, tamronobjektivet är lika skarp som L-objektiv.

Den skarpare av dessa två är dock tamronobjektivet, inte så konstigt med tanke på de mer extrema brännvidderna på canonobjektivet.

Båda objektiven fungerar mycket bra i motljus.
 
Jag sitter själv och funderar på vad nästa objektiv ska bli.. jag har beställt D20 med kit objektivet.. men ångrar det nu ;) hade gärna haft 2.8 i bländare fakiskt.. Men vad skulle det gå på att köpa ett Sigma 18-50 2.8 ? och finns det någon som skulle köpa ett kit objektiv o va kan man få för det?

Annars tror jag att jag ska spara lite o köpa ett 17-40L canon lr 17-85 IS Canon... får se va de blir :)
 
Jag har haft mitt Sigma 18-50 F2.8 EX DC till min Canon D60 i cirka två veckor nu och är mycket nöjd. Jag måste ärligt talat leta intensivt för att hitta skillnader mellan detta och Canons 16-35L F2.8 som jag tidigare använt i cirka ett år tillsammans med en Canon D60 och en 1Ds. Självklart är inte Sigman lika bra som detta objektiv för 16'000kr, men för mitt relativt tränade öga är skillnaden inte så stor att det motiverar prisskillnaden [på en D60/10D/20D].

I flera dagar inför köpet jämförde jag intensivt olika vidvinkelzoomar samt fasta vidvinkelobjektiv från Canon, Sigma och Tamron genom att följa diskussioner på bland annat dpreview:s forum och fredmiranda.com. I början var jag fast övertygad om att jag skulle köpa ett Canon-objektiv då jag enbart jobbat med Canon-utrustning tidigare med bra resultat. Sigma kändes lite tveksamt-- "är det inte de som tillverkar de lite billigare objektiven som man köper när man inte har råd med de riktiga från Canon?"

Jag kunde inte ha haft mer fel. Till min förvåning var det ett Sigma-objektiv som kom ut som vinnare efter dessa åtskilliga timmar av jämförelser. Inget objektiv var egentligen i närheten av detta när jag jämförde det som var viktigast för mig.

Styrkorna hos Sigman ligger i:

- Ljusstarkt-- F2.8 utan kompromisser.

- Bra vidvinkel (motsv. 28.8mm) och utmärkt räckvidd ända upp till motsv. 80mm. 80mm med bländare 2.8 ger mjuka bakgrunder på porträttfoton.

- Utmärkt bildkvalitet. Jämförbar med Canon 17-40 4L enligt många (bättre enligt ett fåtal). Även om 17-40 hade levererat en märkbart bättre bildkvalitet är det fortfarande långsamt, dyrt och med kortare räckvidd (40mm mot 50mm).

- Vettigt pris. 5000kr är en rejäl investering, men med tanke på att det inte går att få något jämförbart från Canon för i närheten samma pris så är det ett fynd. Skälet till att priset kunnat sättas så lågt måste kunna tillskrivas att objektivet kan byggas mindre då en full bildsensor inte behöver fyllas ut. Jämför man med Canons 16-35 2.8L är frontglaselementet lika stort, men resten av konstruktionen är påtagligt mindre och lättare. Det kan kännas onödigt att bära på glas som en liten CMOS-sensor aldrig ser ändå.

- Bra bokeh-- faktiskt. Klart överlägsen den på EF-S 17-85 F4-5.6 enligt mina jämförelser.

- Tåligt byggt (dock ej L-kvalitet, och inte vattentätt) och lätt.

- Relativt tyst motor trots bristen på HSM, Sigmas version av USM.

Många 20D-ägare uppgraderar nu till snabba objektiv för att kunna utnyttja den nya snabba autofokusen som kickar igång på objektiv med bländare 2.8 och nedåt på 20D. Det kan vara värt att läsa på hur mycket denna autofokusfunktion är värd för just dig. Själv använder jag en Canon D60 med relativt dålig AF, och på ett liknande sätt behöver jag allt ljus jag kan få. Ju snabbare objektiv, desto bättre AF.

Testbilder samt kort recension:
www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=29093

Till dessa kan jag addera två nytagna;
www.jpop.se/xboxin.jpg
www.jpop.se/doktorsydowsgata.jpg

Självklart vill man känna att det objektiv man just lagt 5000kr på var värt pengarna, så ursäkta min entusiasm. Jag hoppas att bilderna säger sitt. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att fotta mer på grund av förkylning och mycket att göra. Inom kort ska jag se till att ordna en ordentlig fotoserie som visar vad objektivet går för!

Mats
 
No. The Sigma 18-50 / 2.8 is a better lens, on a 1.6x camera than the 17-40 / 4L. And it's cheaper. If you disagree, please point me to some pics that show otherwise. That Sigma is really quite a performer and for all those that point to it's vignetting and blue fringe, that's at 18mm f /2.8 -- something the 17-40 / 4L cannot even do. At f /4 the Sigma is better or equal. And it appears to be better than the 16-35 / 2.8L at all apertures. And, even if you argue that it is not better, you would most certainly agree that it is so close that the smaller size, cost, and FL still make it the best choice.

Skrivet av dpreview forum-medlemmen 'Joe Mama' häromdagen. Jag ställer mig tveksam till om objektivet verkligen är bättre än 16-35 2.8L, men eftersom jag har tillgång till båda dessa ska jag se om jag kan göra en jämförelse. Det vore mycket intressant om det verkligen var så.

Mats
 
Efter läst lite så verkar SIGMAT 18 ett helt klart mysigt alternativ till canons kit på D20.. men va skulle ni gjort..
Tait ett Sigma 18-55 2.8 lr
Canon 17-85 IS ?

Priset skiljer sig nån 1000:-
 
Ursäkta min dåliga kunskap :)

Jag vet att Sigmas objektiv är ljuskänsligare men i vilka situationer är det bättre än Canon:s nya IS. Är det kväll, skymning, inomhus, ja - vad är det?

Och, kan man inte kompensera med ett högre ISO-tal (man ska ju kunna använda högre i och med IS:n enligt Canon) utan att det blir rörelse oskärpa och suddigt?

Som sagt - jag har inte riktigt koll :)

Mvh
Bosse
 
Ljusstarkare objektiv ger möjlighet att få kortare skärpedjup (inte minst intressant för porträttfoto) och snabbare slutartider.

Bozi skrev:
Och, kan man inte kompensera med ett högre ISO-tal (man ska ju kunna använda högre i och med IS:n enligt Canon) utan att det blir rörelse oskärpa och suddigt?
IS påverkar inte rörelseoskärpan, slutartiden blir ju den samma, den förhindrar endast skakningsoskärpa.

Höja ISO..jovisst, men det kan man ju göra även om man har f/2.8..och då få ännu större möjligheter till snabba slutartider.
 
Nu blev det sigman. Ni lyckades övertala mig:)
För mig är der mer tilltalande med något mindre storlek + bättre ljusstyrka, vilket sigman erbjuder. IS känns som det kvittar. Har aldrig känt det behovet tidigare. Så himla ostadig på handen är man ju ändå inte:)
 
Jo jag tror oxå jag har bestämt mig för ett sigma oxå.. va inne på ett Canon IS men fan sigmat verkar fått mera tummar upp :)
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.