Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

7D - problem med skärpan

Produkter
(logga in för att koppla)
Anders, du har inte fått tillbaka dina fyra L-objektiv och kamera?

Nej, jag ringde igår men de hade inte ens hunnit börja titta på det. Nåväl, jag har sagt till dem att det viktiga är att jobbet blir 100% korrekt utfört, hellre än att det skyndar på och det inte blir bra. Jag har givit dem jul som dead-line så ännu har de ett par veckor på sig.

Jag återkommer när jag fått prylarna.

Det som är lite oroande tycker jag är att det finns väldigt många rapporter och exempel på nätet från folk med 7D där bilder på nära håll ser helt OK ut men där t ex landskapsbilder och telebilder med fokus på långt avstånd från kameran ser illa ut. Det stämmer också ganska väl med mina egna erfarenheter. Jag kan tycka att problemet borde vara tvärt om, ju längre bort motivet är, desto mindre känsligt skulle det vara, men jag kanske tänker fel?
 
De gånger jag råkat ut för det har det varit det faktum att fokuspunkterna i 7D verkar vara extremt stora. De glor så långt utanför ramen i sökaren, att man kan fokusera på horisonten, tror man, men i själva verket hittar kameran ens stortå (nåja...), och ställer in skärpan på den.
Skämt åsido, som slaktaren sa, så räcker det ju att det finns nåt på marken lite närmare för att det ska bli suddigt längst bort. Har man stor bländaröppning är det inte säkert att skärpedjupet räcker till.

Spot AF på en 7D verkar vara mer i stil med vad jag har vant mig vid som normalt på tidigare kameror jag har haft.
 
Jag hade min 7D med i Sydafrika där jag bl.a. var i Krügerparken. Det var nu en ganska intensiv resa, tiden för foto blev ganska knapp och så från en hoppig jeep så visst blev det en del oskarpa bilder men på det hela tycker jag det fungerade, Djuren befinner sig oftast mer eller mindre bakom buskar o grenar men spot-AF fungerade mycket bra. Nu visste jag ju om hur pass stora AF-punkterna är och anpassade mig därefter.
 
Jag använder också oftast spot-fokus.

Som framgår av mitt första inlägg så är det inte alltid det spelar någon roll - siktar man på ett slott så bör inte valet av fokuspunktens storlek vara avgörande! :)
 
Tydligen är inte alla missnöjda med Canon 7D, läs vad Fotoguiden skriver:

http://www.fotoguiden.se/artiklar/test_canon_eos_7d-169.html

men troligen har de inte testat skärpan på samma sätt som alla andar ägare och användare...

Det var väl samma test som i Kamera & Bild?

Jag instämmer i mycket av det positiva som skrivs. Jag utgår - tills vidare - från att mina fokusproblem kommer att lösas vid en justering och då har jag en fantastiskt bra kamera.
 
Återigen, vad säger Canon själva? Tiga ihjäl saker brukar ju inte fungera så bra. Har någon fått ett svar eller besked från Canons support?
 
Canonföljetongen: Favorit i repris

AF-missar och Canon tycks höra ihop som siamesiska tvillingar. 1DMkIII var i många fall levererad med en felaktig submirror. 5DMkII:s kors-
formiga mittsensor led av astigmatism. Gällde i början av tillverknings-cykeln.

Men för att detta inte ska bli en ny dramadokumentär på över 200 sidor så ska man INTE göra följande:

1/ Jämför aldrig ett nytt kamerahus med ett äldre av annan typ såvida inte det äldre är kalibrerat till +- 0.

2/ Det finns tillverkningstoleranser på både hus och objektiv. Låt oss säga att toleransen är + - 5%. En glugg som inom toleransen visar -5 och kombineras med ett kamerahus som också visar - 5 blir resultatet 10% felfokus. Går huset+ 5 och gluggen - 5 så ser det för det mesta bra ut. Detta kan förklara varför en glugg blir bra på exv en okalibrerad 20D och halv katastrof på okalibrerad 7D.

3/ Glöm microjustering! Fungerar bara exakt vid det avstånd som optiken ställts in vid. Dessutom uppstår s k "minor variations" med micrjustering aktivt. Läs canons White Paper som redogör för detta problem som i många fall blir "major" istället för "minor".

4/ Lita aldrig på att en glugg som fungerar klockrent på ett kamerahus är perfekt. Såvida inte huset är rätt kalibrerat.

Så vad göra vid AF-problem:

A/Viktigast är att få huset "nollat" efter referensexemplar på verkstad till + - 0.

B/ Därefter kan man gå igenom sina objektiv ett efter ett och se vilka som är okej eller inte.

C/ Man kan ju som skett i denna tråd lämna in hela rasket, men jag föredrar att börja med kamerahuset.

D/ Har man fler än ett kamerahus och man bara justerar det nyaste tillsammans med optikerna kan det gå illa när gluggarna som fungerat bra på det gamla huset åter ska användas på det. Alla hus ska kalibreras.

E/ AF-punkter visar ofta inte den verkliga arean som avläses. Mät upp den. Det vanligaste är att den har större area i någon eller några riktningar.

F/ Återigen microjustera inte i allmänhet och absolut inte zoomoptiker i synnerhet. (Däremot kan microjustering vara till nytta i en studio där man plåtar på samma avstånd under exv en session)

Bottomline 1: Blir det oskarpt med AF och mittersta korssensor vid stativtagning på stillastående motiv så skicka/lämna in kameran för justering INNAN andra slutsatser börjar dras. Tro mig, jag har i helvetet och vänt efter diverse mikrojusteringssessioner.

Bottomline 2: Var aldrig "tacksam" över att kameran eller objektivet justeras "gratis" efter att ni varit experimentdjur! Det borde vara självklart att kameror och objektiv i de högre prissegmenten ska vara perfekt leveransavsynade. Det är Canon som ska tacka sina kunder för att de har tålamod istället m a o.
 
Det borde vara självklart att kameror och objektiv i de högre prissegmenten ska vara perfekt leveransavsynade. Det är Canon som ska tacka sina kunder för att de har tålamod istället m a o.

Det ska bli intressant att se hur det går för alla dem som lämnade in sina 1D Mk III eller 5D Mk II inklusive objektiv för kalibrering tidigare i år när de köper en 1D Mk IV. Kommer det att räcka med att kalibrera kameran (om de fortfarande kommer dåligt kalibrerade) eller börjar hela cirkusen om igen med att många än en gång måste lämna in allt igen? Har någon här kalibrerat sin 5D Mk II eller 1D Mk III med objektiv och nu endast kalibrerat sin 7D med gott resultat? Sitter själv och väntar på en 1D Mk IV och undrar om det direkt blir en tur till Intervision.

Jag antar att Canon arbetar på detta, det är på intet sätt ekonomiskt eller marknadsmässigt smart att många med 7D, 5D Mk II och snart även 1D Mk IV rutinmässigt lämnar in delarna för kalibrering. Sen har vi även alla övriga modeller. Hmm, vi kanske istället borde tacka Canon för att de i tider som dessa skapar arbetstillfällen i Sverige...
 
Om man (som jag) kalibrerade 5DMkII och resultatet blev bra tillsammans med likaledes justerade gluggar i början av året och AF fortfarande fixar skärpan tror jag inte man behöver åka karusell igen om man skaffar en 1DMkIV.

MEN ser det inte bra ut efter eventuellt inköp av 1DMkIV så torde det sannolikaste vara att endast kamerahuset behöver en justering.

Nu ska jag inte ha någon MkIV, men skulle jag skaffat en hade jag aldrig köpt vare sig på nätet eller stått i kö för den. Skulle väntat tills den fanns i lager i fysisk affär, tagit med ett par gluggar, (som ju kalibrerats med 5DMkII) och provskjutit kameran i affären och kollat på medhavd laptop.

Har gjort så ett par gånger vid objektivköp och seriösa ÅF har inte haft något emot det. De vill ju sälja och inte ha missnöjda kunder.

Bara jäkligt tråkigt att man som konsument måste vara så noggrann
 
Jag kan också ha problem, men jag behöver testa mer kontrollerat utomhus innan jag är säker. Jag fick min 7D i torsdags, på lördagen tog jag ut den för provfotografering i det strålande vädret som var på endagsbesök. Jag fotade med Canon 100 macro, 17-55 f2.8 IS och mitt 70-200 2.8 IS. Slutartiderna blev korta pga den skinande solen och jag fotade lite olika saker både nära och på avstånd. I princip alla foton var det mer eller mindre frontfokus på. Nu körde jag på frihand, med en fokuspunkt vald och jag förstår att den fokuserar på närmsta objekt omkring vald fokuspunkt, men i mitt fall så låg skärpan mestadels en till två fokuspunkter bort. I och med att det verkade vara en generell frontfokusering började jag tänka på mikrojustering, men innan jag skulle börja pilla med det så ville jag testa fokuseringen under lite mer kontrollerade former. Så på söndagen tog jag fram stativ och lite kontrastrika objekt att fota hemma i köket och belyste med en rätt stark energisparlampa (ca 20W) + de svagare taklamporna (iso 200 mestadels och ca 1/30 f2.8. Jag ändrade också till spotfokus. Nu verkade autofokusen fungera perfekt (jag är lite osäker på vidvinkelläget med 17-55)! Jag provade också handhållet med makrot och 17-55 på rätt nära avstånd med iso 800 och även där verkade fokuseringen funka. Nu var det annat ljus, spot-af och stativ, men jag är lite förvånad över skillnaderna gentemot utomhusfotograferingen.

Jag ska ut i helgen igen och testa med kameran på stativ och se dels om jag verkligen har ett problem, om spot-af skiljer sig från vanlig af-punkt och om avståndet spelar roll. Nå't annat jag bör tänka på?
 
Jag tog rådet som jag fick ovan och testade med AF vs. manuell fokus med LiveView. Blir skärpan bättre med manuell fokus, ja då vet man ju att autofokusen har problem.

För mig har avståndet till motivet varit helt avgörande. T ex mitt 70-200 4 L/IS, på avstånd runt 4 meter, såg det bra ut. Ökade jag avståndet till 8 meter, var det en enorm skillnad mellan AF och MF.

Jag använde stativ, spegeluppfällning och fjärrutlösare. Tog tre bilder med AF, sedan tre med MF i Liveview. För att kunna hålla ordning på vilken metod jag använt hade jag en liten papperslapp med "MF" på ena sidan och "AF" på den andra och såg till att den kom med i bild och vände den allteftersom. (Jag tror inte jag kan se vald fokusmetod i Lightroom, eller?).

Sedan fotade jag på lite olika avstånd och zoominställningar, brydde mig inte om att variera bländaren utan satte den på ett "typvärde" för respektive glugg. Provade heller inte med olika fokusmetoder utan körde med spot hela tiden. M-läget.

Motivet var en rejäl kartong med en del fina detaljer och så tejpade jag dit en sedel också för att kunna avgöra små variationer. Det var dock påtagligt att när det väl var fokusfel, ja då var det verkligt suddigt.
 
Om man (som jag) kalibrerade 5DMkII och resultatet blev bra tillsammans med likaledes justerade gluggar i början av året och AF fortfarande fixar skärpan tror jag inte man behöver åka karusell igen om man skaffar en 1DMkIV.

MEN ser det inte bra ut efter eventuellt inköp av 1DMkIV så torde det sannolikaste vara att endast kamerahuset behöver en justering.

Nu ska jag inte ha någon MkIV, men skulle jag skaffat en hade jag aldrig köpt vare sig på nätet eller stått i kö för den. Skulle väntat tills den fanns i lager i fysisk affär, tagit med ett par gluggar, (som ju kalibrerats med 5DMkII) och provskjutit kameran i affären och kollat på medhavd laptop.

Har gjort så ett par gånger vid objektivköp och seriösa ÅF har inte haft något emot det. De vill ju sälja och inte ha missnöjda kunder.

Bara jäkligt tråkigt att man som konsument måste vara så noggrann

Jag tror du har rätt, i värsta fall behöver kameran kalibreras. Objektiven bör efter den första kalibreringen följa någon form av kurva som passar på alla kameror. I teorin ska de under alla kombinationer av fokusavstånd och zoom sätta skärpan rätt på bildsensorn. Kameran ska bara justeras i djupled så att det inte blir bak- eller frontfokus. När jag tänker efter, bör inte "alla" problem därmed vara lösta i och med att man kalibrerat alla sina objektiv och kamerans microjustering äntligen fungera som tänkt? Vad jag menar är att funktionen förutsätter att objektiven är kalibrerade då den inte kan justera detta, utan bara felen som finns i kameran. I praktiken är din gamla kamera som varit inne tillsammans med objektiven microjusterad på noll och den nyinköpta kameran kalibrerar du själv till säg +5 för alla objektiv.

Lider man av GAS, Gadget Acquisition Syndrome, är det svårt att hålla sig :eek:) Samtidigt har buggar på tidiga exemplar åtgärdats så att de motsvarar senare exemplar. Jag tar risken med ett tidigt ex då det omöjligen kan bli värre, trots allt finns mina andra kameror kvar och presterar som tidigare oavsett hur frustrerande livet med den nya modellen blir. Risken finns dock att husse eventuellt presterar sämre... Som amatör ser jag bara en risk, om än mycket liten, att modellen blir ett riktigt fiasko och ersätts snabbt av en ny modell.
 
Om man (som jag) kalibrerade 5DMkII och resultatet blev bra tillsammans med likaledes justerade gluggar i början av året och AF fortfarande fixar skärpan tror jag inte man behöver åka karusell igen om man skaffar en 1DMkIV.

MEN ser det inte bra ut efter eventuellt inköp av 1DMkIV så torde det sannolikaste vara att endast kamerahuset behöver en justering.

Nu ska jag inte ha någon MkIV, men skulle jag skaffat en hade jag aldrig köpt vare sig på nätet eller stått i kö för den. Skulle väntat tills den fanns i lager i fysisk affär, tagit med ett par gluggar, (som ju kalibrerats med 5DMkII) och provskjutit kameran i affären och kollat på medhavd laptop.

Har gjort så ett par gånger vid objektivköp och seriösa ÅF har inte haft något emot det. De vill ju sälja och inte ha missnöjda kunder.

Bara jäkligt tråkigt att man som konsument måste vara så noggrann

Är det inte alldeles för hög andel 7D-köpare, bara i denna lilla tråd som rapporterar dessa felaktigheter, jag menar då om man genom statestik, där någon sa att om 1000-personer påstår samma sak så stämmer det ganska bra med 10000, det stämmer väl inte i detta fall, men hur som helst så får man intryck av att fler än 5 av 10 har problem med 7D.kameran, har ej gjort någon noggrann koll, men det verkar oroväckande högt. Jag tycker det är rent skamligt av Canon att dessa problem skall få fortsätta, Trogna canonkunder städar hela tiden upp efter dom. Finns det ingen gemensam lista som ni kan skriva på och skicka till Canon heller är det för långsökt. Det är ju inte bara att sätta sig i bilen och åka någon mil till intervision, gå och dricka kaffe och sen är saken klar. många får lita till posten, om dom sedan har fullt upp, vilket verkar troligt, så kan det bli lång väntan, hoppas ingen far psykiskt illa, sånt här kan vara nog så jobbigt. /Bengt.
 
men hur som helst så får man intryck av att fler än 5 av 10 har problem med 7D.kameran, har ej gjort någon noggrann koll, men det verkar oroväckande högt.

"Hälsan tiger still" heter det väl i det gamla ordspråket.

Jag tror det är helt hopplöst att göra någon uppskattning över felprocenten baserat på inläggen här på fotosidan.
 
Är det inte alldeles för hög andel 7D-köpare, bara i denna lilla tråd som rapporterar dessa felaktigheter, jag menar då om man genom statestik, där någon sa att om 1000-personer påstår samma sak så stämmer det ganska bra med 10000, det stämmer väl inte i detta fall, men hur som helst så får man intryck av att fler än 5 av 10 har problem med 7D.kameran, har ej gjort någon noggrann koll, men det verkar oroväckande högt. Jag tycker det är rent skamligt av Canon att dessa problem skall få fortsätta, Trogna canonkunder städar hela tiden upp efter dom. Finns det ingen gemensam lista som ni kan skriva på och skicka till Canon heller är det för långsökt. Det är ju inte bara att sätta sig i bilen och åka någon mil till intervision, gå och dricka kaffe och sen är saken klar. många får lita till posten, om dom sedan har fullt upp, vilket verkar troligt, så kan det bli lång väntan, hoppas ingen far psykiskt illa, sånt här kan vara nog så jobbigt. /Bengt.

Jag tror inte heller att det går att göra en bedömning efter antalet inlägg på ett forum som detta. Majoriteten av de som köper 7D är aldrig inne här överhuvudtaget.
 
Jag tror inte heller att det går att göra en bedömning efter antalet inlägg på ett forum som detta. Majoriteten av de som köper 7D är aldrig inne här överhuvudtaget.

Precis.

Jag kollade, det finns 159 registrerade ägare av 7D här på fotosidan. Om vi antar ett visst mörkertal, folk som äger men inte har registrerat, så har vi kanske 200 kameror representerade.

Hur stor andel av den totala försäljningen utgör dessa?

Hur många av de 200 är aktiva nog att skriva i en tråd?

Av erfarenhet från andra forum (ej foto) vet jag att det är väldigt många som läser men aldrig skulle kunna tänka sig att själv ge sig in i diskussionerna.

Det är lätt att "vi" som älskar att diskutera i Internetforum övervärderar dess betydelse och omfattning.
 
Tror att många "fel" beror på dels trissade förväntningar och till största delen ovana vid den nya kameran.

AF-systemet i 7D är mer sofistikierat än i 20/30/40/50D.
A och O vid fokusinställning är att veta storleken på arean av AF-punkten som används plus val av bästa fokusmetod vid olika tillfällen och motiv.

Så länge kameran ger skarpa bilder på stilla motiv med spotfokus tycker jag inte det är någon fara på taket.

Men gör den inte det så gäller kalibrering.
 
Det ska bli intressant att se hur det går för alla dem som lämnade in sina 1D Mk III eller 5D Mk II inklusive objektiv för kalibrering tidigare i år när de köper en 1D Mk IV. Kommer det att räcka med att kalibrera kameran (om de fortfarande kommer dåligt kalibrerade) eller börjar hela cirkusen om igen med att många än en gång måste lämna in allt igen? Har någon här kalibrerat sin 5D Mk II eller 1D Mk III med objektiv och nu endast kalibrerat sin 7D med gott resultat? Sitter själv och väntar på en 1D Mk IV och undrar om det direkt blir en tur till Intervision.

Jag antar att Canon arbetar på detta, det är på intet sätt ekonomiskt eller marknadsmässigt smart att många med 7D, 5D Mk II och snart även 1D Mk IV rutinmässigt lämnar in delarna för kalibrering. Sen har vi även alla övriga modeller. Hmm, vi kanske istället borde tacka Canon för att de i tider som dessa skapar arbetstillfällen i Sverige...

Objektiv och hus ska väl inte kalibreras mot varandra... utan mot referenser som verkstaden har.

Annars går det aldrig att flytta ett objektiv till ett annat hus.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar