Bofoto skrev:
Såg en tråd här för ca en vecka sen men hittar den inte nu.
En Canon med 50 f0.7 om jag inte minns fel.
Stooor glasklump.
Om det var Nikon med f/0,75 istället så kanske det var den
här tråden.
Ett försök till förtydligande angående det effektiva bländartalet och den numeriska aperturen:
Först och främst måste vi ha klart för oss att alla objektiv har två öppningar, en ingångspupill som samlar in ljus från motivet och en utgångspupill inuti kameran. Det ljus som kommer ut genom utgångspupillen fokuseras på bildplanet, d v s strålknippet bildar en ljuskon med utgångspupillen som bas och med spetsen i bildplanet. Avståndet mellan utgångspupill och bildplan har ingenting med brännvidden att göra utan beror på bländarens placering inuti objektivet. Ju större utgångspupillens diameter är i förhållande till avståndet desto trubbigare blir ljuskonen och desto lägre blir det effektiva bländartalet.
För att ens teoretiskt kunna tänka sig att ett objektiv ska kunna ha god avbildning i en större bildcirkel (och inte bara i en liten punkt i mitten) måste emellertid vissa minimivillkor vara uppfyllda. Dessa minimivillkor kom man fram till under 1800-talets senare del och de leder fram till att ”spetsigheten” på ljuskonerna måste relateras till objektivets effektiva bländartal genom formeln:
Bländartalet = 1/(2*n*sin(ljuskonens halva toppvinkel)), där n är brytningsindexet i det material som ljusstrålarna färdas i.
Eftersom uttrycket n*sin(ljuskonens halva toppvinkel) kallas för den numeriska aperturen (NA) får vi att bländartalet = 1/(2*NA).
Räkneexempel (luft förutsättes, d v s n=1): Ett objektiv med f/0,707 (roten ur 0,5) måste på oändligt avstånd ha en ingångspupill som är 1,414 ggr större än brännvidden. Det är förledande lätt att tro att objektivets utgångspupill därmed också ska vara 1,414 ggr större än avståndet mellan utgångspupillen och bildplanet. Så är dock inte fallet. Ett sådant objektiv skulle vara helt odugligt eftersom det i bästa fall bara skulle kunna vara skarpt i den absoluta mittpunkten. För att vara fotografiskt användbart måste utgångspupillen istället vara 2 ggr avståndet mellan utgångspupillen och bildplanet. Vid f/0,5 skulle ingångspupillen på oändligt avstånd behöva bli dubbelt så stor som brännvidden medan utgångspupillen nu skulle behöva bli oändligt mycket större än avståndet till bildplanet.
Observera alltså att det är kravet på god avbildningskvalité som leder till att objektiven måste konstrueras på ett sådant sätt att ovanstående gäller. Det är ingenting som kommer av sig själv.