Pupillen
Aktiv medlem
Det effektiva värdet är det som bestämmer exponering, skärpedjup och diffraktion (tillsammans med ISO-tal, bildformat, avbildningsskala o d). Det nominella är lika med det effektiva när objektivet är inställt på oändligt avstånd och är det som står på objektiven. När man inte tar närbilder så kan man i praktiken använda vilket som.vaspenil skrev:
Intressanta beskrivningar i optikens värld.
Dock har jag svårt att ta till mig helheten.
Vad är det i "verkligheten" som skiljer den effektifva och den nominella bländarvärdena.
Vilken är det till exempel som anges på objektivet?
Ställer man in samma effektiva värde så blir exponering, skärpedjup och diffraktion lika (naturligtvis under förutsättning att allt annat är lika, ISO-tal, bildformat, avbildningsskala o s v).vaspenil skrev:
Är det så att olika objektiv, med olika effektiva eller nominella ljusstyrkor i verkligheten slägger in mer ljus i kameran, trots att de är ställda på samma bländartal.
Eller ger olika objektiv olika skärpedjup för samma bländare.
Eller är det må hända så att det bara är avbildningskvalitén som skiljer dem åt.
/Nyfiken
Ställer man däremot in samma nominella värde så kan vad som helst hända vid stora avbildningsskalor. Vid små avbildningsskalor, d v s nära oändligt avstånd, blir det dock lika eftersom det nominella värdet ju då närmar sig det effektiva.
För övrigt så är det ingångspupillens storlek och avståndet till motivet som bestämmer hur mycket av motivets ljus som kan fångas upp, de relativa bländartal med avseende på bildplanet som vi här diskuterar påverkar bara hur det redan insläppta ljuset används inuti objektivet (d v s under vilka vinklar ljusstrålarna når bildplanet). Små relativa bländartal bör alltså inte ses som en fördel i sig, utan som ett nödvändigt ont för att med små bildformat kunna få stora ingångspupiller.