Lite tankar om hur sensensorstorleken påverkar skärpedjupet. Vi förutsätter samma objektiv, samma bländare och samma avstånd men på olika kameror. Den ena med 24x36mm sensor ("ff"), den andra med 15x22,5mm ("1,6x crop"). Motivet är ett föremål på en duk där föremålet blir 10mm långt på ff-sensorn. Vad händer?
Objektivet kommer i båda fallen att projicera en exakt likadan bildcirkel på ett givet avstånd bakom bakre linsen, d.v.s. där sensorerna är placerade. I "ff"-fallet kommer kommer sensorn att registrera 24x36mm av bildcirkelns centrum. I "1,6"-fallet registreras 15x22,5 mm av samma bildcirkel.
Om vi då tänker oss att vi skriver ut bilden i verklig sensorstorlek kommer föremålet
i båda fallen att vara 10 mm långt. Däremot kommer föremålet i 1,6-fallet att uppta en större del av bildytan och duken en mindre eftersom dess kanter inte registreras pga den mindre sensorytan.
Nu är det ju så att vi oftast skriver ut bilder i olika standardformat. Vi väljer därför att göra en förstoring på exempelvis 20x30 cm. Vi kommer fortfarande att ha exakt samma motiv på bilderna som vid förra utskriften, men den som är tagen med 1,6-sensorn måste förstoras betydligt mer för att bli 20x30 cm, den är ju mindre från början.
Jag vill hävda att det är detta som är orsaken till att vi upplever att skärpedjupet blir längre med 1,6x-sensorn.
Pixelstorleken då? Eftersom Canon anger samma COF för exempelvis D30, D60, 300D, 10D, 20D m.fl. kan det enligt min uppfattning inte påverka skärpedjupet då de inte har samma antal Mpix, men lika stor sensor. Däremot har det ju stor påverkan på resultatet eftersom det ger olika upplösning.
Någon som håller med eller är emot?
/Arne