Annons

Vad går gränsen för off-topic i forumet?

Produkter
(logga in för att koppla)

Photocon

Aktiv medlem
Som andra även sagt: Intressant, men fel tråd.

Visserligen ett stickspår, men det gör väl ingen skada. Kanske mer tvärtom att få sig lite historik till livs. Det är en helt annan sak om det under lång tid tar över "huvudspåret" i tråden.

I lite längre trådar behövs ibland "andningspauser" bland alla spekulationer. Det håller tråden vid liv. Vi har ju inte sett någon 5DMkIII i praktiken ännu. Snart kommer fler uppgifter som vi kan diskutera mer konkret kring.

Trådarna på FS är ju unika på det viset att de inte bara följer en rak och torr linje. De mest givande trådarna här (exv den väldigt långa pixeltråden) innehöll många utvikningar, men rätades alltid upp så snart det blev "skarpt läge" med nya fakta.

Nu handlade ju Sten-Åkes inlägg om ett förtydligande ur historisk aspekt av ett annat inlägg som uppkommit när någon tog upp ämnet att "prisa ned sig". Ämnet kan kännas aktuellt för många som har foto som yrke, helt eller partiellt och står lite avvaktande om de ska skaffa en 5DMkIII eller inte. Fotobranschen är ju tuffare än någonsin idag.

Jag tycker att man ska vila lite på hanen innan vi vrålar off topic. Finns det någon som just nu har mer att skriva och tillföra oss vad strikt gäller 5DMkIII så kommer det säkert i alla fall.

Sedan blir väl det här inlägget kanske struket också. Jag tänker närmast på den dokumentära "huvudbilden". Då får väl min bild censureras också. Den har legat här på FS under "Bildkritik" länge. Den kan väl väcka anstöt också, men är en betald reportagebild, liksom den andra som publicerats på förstasidan i dagspress.

http://www.fotosidan.se/member/portfolio/viewpic.htm?ID=1097881

eller

http://www.fotosidan.se/member/portfolio/viewpic.htm?ID=1428612

//Lennart
 
Ett av de vanligaste klagomålen på forumet är just att det spårar ur, att intressanta debatter "kapas" av någon som börjar prata om annat. Svårt att göra alla glada.

Ett litet skämt eller hyfsat relevant utvikelse mitt i en tråd gör knappast något, men när en tråd byter skepnad till att handla om något helt annat - förvisso intressant så är det bättre den får leva sitt eget liv, där den kan locka fler deltagare etc

Betänk att betydligt många fler läser diskussionstrådarna än som är med och skriver. Man kan kanske uppleva det som ett snack med polarna i en tråd, men bakom ryggen står hundratals andra som lyssnar och förväntar sig någon slags substans och stringens. Skriv gärna med dem i åtanke.

Sen begriper jag inte dina bildlänkar? Menar du att det skall vara ok att slänga upp något sådant i en tråd, helt irrelevant och förmodligen helt medvetet provocerade? Det är inget fel på bilderna i sig men att skriva inlägg bara för att framkalla en stark motreaktion kallas "trolling" och det är få som gillar sånt. De skulle vara helt Ok som exempel i en debatt om starka bilder som väcker känslor, men i en kameratråd?
 
Antag nu att bilderna varit tagna med det första exemplaret av 5DMkIII. Eller förresten; Jag vet en massa människor som tar anstöt av dessa halvpornografiska bilder som ligger på FS med alibibeteckningen (eller ska det rent av vara "betäckning") Fine Art. Personligen tycker jag att många är vackra, men andra förfasar sig.

För övrigt betackar jag mig för dina insinuationer om "provokation". De bilderna är tagna med egen sorgkänsla i sinnet, vilket klart torde framgå om du bemödat dig att läsa historierna bakom resp bild samt mina tankar.

Du får vara så snäll och exemplifiera exakt vilka bildtyper som är "tillåtna" av text- och bildpoliserna här på FS i "kameratrådar".

Gällande den borttagna dokumentära bilden av medicinsk karaktär så var ju den även ett exempel på just den fotografens yrkesutövande och hans krav på ytterligare detaljering i bilderna.

Jag tror att om vi sttrikt började tillämpa den stringens du så vackert skriver om så blr många trådar "avbrutna" p g a att inget sker på tråden i väntans tider. Gäller speciellt i avvaktan på en ny kameramodell.

Lite rörelsefrihet har aldrig skadat.

Mvh//Lennart
 
Den där utbredda oförmågan att hålla sig till ämnet i en tråd förstör hela forumdelen av FS tycker jag.

Ställer man en konkret fråga om till exempel en kameramodell spårar det genast ur i till exempel "tror du att du blir en bättre fotograf av en ny kamera?" eller något annat beskäftigt och ovidkommande i sammanhanget.

Som diskussionen om 5D mkIII ryktena som spårar ur till en diskussion om prissättning och sedan fastnar där. Det har förstås bara en väldigt långsökt koppling till den beryktade kameran.

Det är destruktivt att förstöra diskussionerna på det viset då det hindrar trådskaparen från att få ett svar på sin fråga.

Bra att det börjat modereras i alla fall, tidigare har det bara fått fortgå. Moderera hårdare i det avseendet så kanske man kan ha nytta av dessa forum igen.
 
Om man kontinuerligt följer en tråd när den växer till tycker jag att urspårningar och off topic spelar mindre roll. Det kan till och med vara både nöjsamt och lärorikt. Problemet jag personligen har med vildvuxenheten är när jag söker efter information i forumet. Att vaska fram svaret på den fråga man har i en tråd med hundratals inlägg varav hälften OT är sannerligen inte lätt. Eller också är det jag som inte kan använda sökfunktionen optimalt.
 
att spärra en medlem i en månad för att han lagt upp en bild från ett sjukhus i en månads tid är rena ankdamms fasoner från Davids sida på fs. Sedan att dessutom att hota med livstidsavstängning om personen gör (något) igen. Visserligen kan han vara provocerande men han skriver mycket som uppskattas av många.

Det är samma sak när jag tog upp det att ni på tidningen fotosidan utnyttjar folks vilja att synas med sina bilder i tidningen för dom får ingen ersättning utav pengar. Har ni inte råd att betala för bilder gör inte tidningen då. Det är hyckleri när Magnus skrivar typ artiklar i tex kamera bild så här kan du tjäna bilder på dina bilder o sedan själv skiter i att göra rätt för sig. Ska jag oxå få en varning nu ? hur lång tid tar det innan ni censurar detta inlägg?
 
Det är samma sak när jag tog upp det att ni på tidningen fotosidan utnyttjar folks vilja att synas med sina bilder i tidningen för dom får ingen ersättning utav pengar. Har ni inte råd att betala för bilder gör inte tidningen då. Det är hyckleri när Magnus skrivar typ artiklar i tex kamera bild så här kan du tjäna bilder på dina bilder o sedan själv skiter i att göra rätt för sig. Ska jag oxå få en varning nu ? hur lång tid tar det innan ni censurar detta inlägg?
Möjligen då för att du vill dra in diskussionen på något helt annat än vad tråden handlar om - symptomatiskt om du frågar mig. Det där om ersättningar debatterar vi gärna (och har redan gjort om jag minns rätt), men inte i denna tråd.
 
Senast ändrad:
att spärra en medlem i en månad för att han lagt upp en bild från ett sjukhus i en månads tid är rena ankdamms fasoner från Davids sida på fs. Sedan att dessutom att hota med livstidsavstängning om personen gör (något) igen. Visserligen kan han vara provocerande men han skriver mycket som uppskattas av många.
Detta är lite OT också, men är grunden till den här tråden. Jag skrev om orsaken till detta i en kommentar igår 23:52 - läs de därt: http://www.fotosidan.se/blogs/phool/taket-ar-verkligen-lagt-har-pa.htm#comments
 
Antag nu att bilderna varit tagna med det första exemplaret av 5DMkIII.
Det hade varit mer relevant med den bilden då, men man hade isåfall velat se den större. Och nog kunde man då valt en trevligare bild som inte får folks magar att vända sig. Ett könsorgan hade tex varit lika olämpligt som exempelbild, men kan vara mer befogad i en samling av andra bilder som studerar människokroppen naken.

De bilderna är tagna med egen sorgkänsla i sinnet, vilket klart torde framgå om du bemödat dig att läsa historierna bakom resp bild samt mina tankar.
Absolut, det har jag inte sagt något om. Fina bilder som berör. Men varför inslängda i en diskussion utan sammanhang och anledning till vad de handlar om. Hade vi diskuterat djurhållning ondska etc är de förstås helt OK. Jag gissar att du valde just dessa för att de har ett "shock value" jämfört med dina andra.

Gällande den borttagna dokumentära bilden av medicinsk karaktär så var ju den även ett exempel på just den fotografens yrkesutövande och hans krav på ytterligare detaljering i bilderna.
Men nu försöker du försköna och hitta på ett försvar - bilden var bara inslängd tillsammans med ett litet skämt om huvudlöshet, inte på något sätt för att illustrera kamerateknik/-prestanda etc. Kan mer jämföras som om jag hade slängt in den klassiska bilden på den brinnande munken och sagt "Jag brinner för Nikon!" tex.

Jag tror att om vi sttrikt började tillämpa den stringens du så vackert skriver om så blr många trådar "avbrutna" p g a att inget sker på tråden i väntans tider.
Det är ju inte farligt att det är lite tyst i en tråd i avvaktan på nyheter. De som skrivit får automatiskt mail vid nya inlägg och de som enbart läser kan prenumerera om de vill hålla koll. Man behöver inte prata för pratandets skull.
 
Var går gränsen?

Alla som någon gång har försökt moderera ett forum vet att denna fråga är oerhört svår att besvara.

Jag tror att de flesta som deltar i ett forum välkomnar någon form av moderering. Om "allt" är tillåtet så spårar det förr eller senare ur.

Vill man disktuera ett nytt ämne är det enkelt att starta en ny tråd. Lägg bara ett inlägg i den pågående tråden "Intressant ämne, jag startade en ny tråd här" och så en länk till den nya tråden.

Jag tycker fotosidan i grunden har en rätt så bra ton i inläggen men visst händer det att vissa trådar far iväg. Personligen skulle jag gärna se ett snäpp mera "ordning och reda" men förstår att alla inte tycker lika.

Själv är jag ganska flitig med inläggen och försöker hålla mig till ämnet men lyckas inte alltid. Samtidigt kan jag hojta till när vi inte håller oss till ämnet. Det bästa är om deltagarna själva klarar av att ha disciplin men när de misslyckats tycker jag det är bra att tråden modereras.

Jag tycker David, Christer mfl gör ett bra jobb - det är sannerligen ingen lätt uppgift.
 
Det hade varit mer relevant med den bilden då, men man hade isåfall velat se den större. Och nog kunde man då valt en trevligare bild som inte får folks magar att vända sig. Ett könsorgan hade tex varit lika olämpligt som exempelbild, men kan vara mer befogad i en samling av andra bilder som studerar människokroppen naken.


Absolut, det har jag inte sagt något om. Fina bilder som berör. Men varför inslängda i en diskussion utan sammanhang och anledning till vad de handlar om. Hade vi diskuterat djurhållning ondska etc är de förstås helt OK. Jag gissar att du valde just dessa för att de har ett "shock value" jämfört med dina andra.


Men nu försöker du försköna och hitta på ett försvar - bilden var bara inslängd tillsammans med ett litet skämt om huvudlöshet, inte på något sätt för att illustrera kamerateknik/-prestanda etc. Kan mer jämföras som om jag hade slängt in den klassiska bilden på den brinnande munken och sagt "Jag brinner för Nikon!" tex.


Det är ju inte farligt att det är lite tyst i en tråd i avvaktan på nyheter. De som skrivit får automatiskt mail vid nya inlägg och de som enbart läser kan prenumerera om de vill hålla koll. Man behöver inte prata för pratandets skull.

Jo, exemplet med bilden (om en 5DMkIII använts) var ju för att mana till viss eftertanke, men givetvis hade de första bilderna med ett produktionsexemplar varit mer informativa med motiv med mer kända strukturer och linjer samt ett QP-card någonstans i bilden.
Icke desto mindre är det ju så att inom medicinsk fotografering är det extremt viktigt med detaljering och därmed hög upplösning, vilket är vad som väntas av en 5DMkIII

Touché ang brinnande munk och "jag brinner för Nikon". Finns ju massor av liknande bilder att ta till och som skulle uppfattas som stötande av vissa. Emellertid håller jag med Ove om att 30 dagars avstängning för det inlägget med bild är för hårt. Skulle räckt med att ta bort inlägget med välgrundad motivering.

Jag håller inte riktigt med om ditt sista stycket ovan. Trådar har faktiskt "dött" i väntan på produkter.
Hade vi inte underhållit varandra i den rekordlånga pixeltråden med små anektdoter (emellanåt)under tiden den pågick under tiden Joakim Bengtssom m fl jagade runt för att insamla fakta i väntan på 3 kameror som skulle exemplifiera tråden (Då gällde det 5DMkII och 7D samt Sony A900) hade den gått "i stå". På det viset blev den till en studiecirkel där många lärde av varandra under konstruktiva men lättsamma former.
S k OT är inte alltid av ondo, anser jag.

//Lennart
 
Som en röst för de som läser mycket men skriver lite i forumet , jag tycker forumen är på tok för dåligt uppstyrda. Jag är för mycket hårdare moderering. Som det är nu och har varit länge så fullkomligt vadar man fram i offtopic-inlägg för att hitta de få guldkornen av nyttig/intressant ontopic inlägg.
 
Var går gränsen?

Alla som någon gång har försökt moderera ett forum vet att denna fråga är oerhört svår att besvara.

Jag tror att de flesta som deltar i ett forum välkomnar någon form av moderering. Om "allt" är tillåtet så spårar det förr eller senare ur.

Vill man disktuera ett nytt ämne är det enkelt att starta en ny tråd. Lägg bara ett inlägg i den pågående tråden "Intressant ämne, jag startade en ny tråd här" och så en länk till den nya tråden.

Jag tycker fotosidan i grunden har en rätt så bra ton i inläggen men visst händer det att vissa trådar far iväg. Personligen skulle jag gärna se ett snäpp mera "ordning och reda" men förstår att alla inte tycker lika.

Själv är jag ganska flitig med inläggen och försöker hålla mig till ämnet men lyckas inte alltid. Samtidigt kan jag hojta till när vi inte håller oss till ämnet. Det bästa är om deltagarna själva klarar av att ha disciplin men när de misslyckats tycker jag det är bra att tråden modereras.

Jag tycker David, Christer mfl gör ett bra jobb - det är sannerligen ingen lätt uppgift.

Var går gränsen? Bra fråga, är rädd att det inte finns något lika bra svar eller tillräckligt smidiga regler. Inga förbud utan istället upp till var och ens ansvar. Nu är vi ju alla, tack och lov, olika individer med olika tyckande och tänkande. Byggs det upp för många regelverk kan det bli för stelbent och tråkigt.

Kanske trådstartaren borde agera mer moderator (gäller inte specifikt denna tråd utan alla) i första hand.?
Fungerar inte det i vissa fall så må väl någon mer "exekutiv" person gå in. Dock tycker jag ff att 30 dagars avstängning inte är ett bra alternativ.

Här finns mängder av trådar där rena personpåhopp skett. Speciellt i de där kameramärke ställs vs kameramärke. Detta till följd av folks behov att rättfärdiga sina egna inköp och val, oavsett om de är nöjda eller inte. Man kan kalla företeelsen för "märkesfanatism". Vissa använder uttrycket "märkestaliban".
Uttrycken "Nikonist", "Canonist", "Sonyist" m fl florerar.
Detta att i alla väder hålla på sitt "eget märke", trots att det läggs upp bildbevis, kurvor, diagram mm som säger något annat har förstört så oerhört många trådar för oss som söker en gnutta sanning.

Ofta blir personer som lagt upp egna tester och jämfört 2 märken anklagade för att "hålla på ett märke" trots att personen ifråga själv använder det märke som kommit till korta i exv DR. Så skedde väl med mannen som nu är avstängd 30 dagar.

Märkesfanatism har enl min åsikt förstört fler trådar än lite OT. För mycket torra fakta, för mycket OT eller för mycket "mitt märke är bäst oavsett vad ni tycker" är väl lika illa.

Men visst bör man ha ett egetansvar i en tråd om en deltagare tycker att man drar iväg från ämnet. Dock ska man givetvis ha rätt att själv bemöta och motivera varför man skrev som man gjorde.

Men detta med gränser är svårt. Så sant!

//Lennart
 
Som en röst för de som läser mycket men skriver lite i forumet , jag tycker forumen är på tok för dåligt uppstyrda. Jag är för mycket hårdare moderering. Som det är nu och har varit länge så fullkomligt vadar man fram i offtopic-inlägg för att hitta de få guldkornen av nyttig/intressant ontopic inlägg.

Visst! Varför inte ta din demokratiska rättighet och då genast gå in samt säga ifrån i en sådan tråd du upplever som du beskriver ovan istället för att ropa på ordningspolisen.
Jag anser att om vi alla ska gemensamt ska försöka ta ett personligt ansvar och hålla mer balans så bör alla också deltaga när man har en åsikt.

Att stå vid sidan av och sedan döma eller ropa på andra regler tror jag inte på. Däremot respekterar jag din rätt att ha din åsikt och tycker det är bra att den kommer fram.

//Lennart
 
Visst! Varför inte ta din demokratiska rättighet och då genast gå in samt säga ifrån i en sådan tråd du upplever som du beskriver ovan istället för att ropa på ordningspolisen.
Jag anser att om vi alla ska gemensamt ska försöka ta ett personligt ansvar och hålla mer balans så bör alla också deltaga när man har en åsikt.

Att stå vid sidan av och sedan döma eller ropa på andra regler tror jag inte på. Däremot respekterar jag din rätt att ha din åsikt och tycker det är bra att den kommer fram.

//Lennart

Bra sagt! Jag håller med till stor del. Särksilt angående att göra sin röst hörd. Men min erfarenhet är att om man påpekar att en tråd är offtopic i tråden så får man oftast bara svar som ”ditt inlägg är också off topic” och ett försvarstal till varför vederbörandes inlägg visst platsar i tråden och vips så har tråden vuxit med ytterligare ett antal inlägg, som en eventuell besökare som är intresserad av trådskaparens frågeställning måste scanna av och bläddra förbi. Bättre då att en moderator går in och styr upp det hela. Sen tycker jag iofs att vissa trådar som hamnar offtopic visst kan vara väldigt intressanta men jag hade hellre sett att man då skapar en ny tråd som handlar om det.

Jag förstår dock, vilket du också verkar vilja få fram, att man måste säga ifrån om hur man vill ha det och inte bara tyst kan se på. Jag personligen gör det helst i en tråd som den här som handlar om hur vi vill ha det på forumen och inte i tråd som handar om Canon 5D eller vad det nu var.
 
Glöm inte att nu avstängde Micke har varit mycket viktig för FS:s utveckling

David, Lennart har ju just givit några exempel på att mycket långa trådar kan utvecklas mycket bra över tid och att de oftast svänger tillbaka ämnet när det finns saker konkret att diskutera. Just Micke Riseal har ju både i pixeltråden, de båda AF-trådarna om fokusproblem med 7D och 5D MK II samt i DR-tråden med jämförelser av Sonys då nya sensor i D7000 och 7D bidragit med med så mycket kunskap och testexempel att han ensam bidragit mer till den kunskap vi har idag om sambandet brus och antalet pixlar, fokusproblemens tekniska förklaringar och bristen på samband mellan upplösning och DR än någon annan här på FS.

De kunskaperna skulle inte vara så spridda idag om inte dessa trådar just tillåtits pågå trots OT-inslag och tidvid mycket hårda debatter. Det fantastiska har varit att teser och antiteser tillslut landat i kaklet i någon form av ny konsensus som ofta kunnat bekräftas genom analys av nya modellers egenskaper vartefter de lanserats. Pixeltråden skrev ju t.o.m. Lars Kjellberg (mannen bakom Photodo) i lyriska ordalag som en enda stor internationell studiecirkel i realtid. Detta skedde efter att både han och Risedal faktiskt tvingats byta ståndpunkt själva under resans gång. Det var stort om ni frågar mig och det tror jag alla som känner till Micke kan skriva under på.

Hade vi haft moderatorer som lyssnat alltför mycket på skriket på moderatorer och gått vilse i sin jakt på stringens så hade aldrig detta viktiga kunskapslyft för många skett. Det är faktiskt så att det är i gliporna mellan kunskapsringarna det mesta av det vildvuxna och intressanta inträffar. Just denna princip har vi tillämpat med hyfsad framgång i många Sony-trådar t.ex. Vi har ganska högt i tak där och det vet jag att de som deltar uppskattar. Jag tror få upplever att de missar något för de bara de följer tråden. Att folk halkar in på ett bananskal i vilken tråd det vara månde ger dock nästan alltid problem eftersom man inte har bakgrunden till den diskussion som pågår. Den typen av OT stör mig personligen betydligt mer.

Till sist mitt sista OT-ämne i denna tråd: Beträffande proletariseringen och gnället på prisdumpning för fotografers insatser, så har jag bara en rekommendation (och den råkar handla om den avstängde Mikael Risedal den med. Den mannen är ju bara överallt! :).

Micke är nämligen en bra rollmodell för hur en fotograf ska kunna överleva i en tid då priset dumpas på bilder då mobilbildskvaliteten sätter ribban rent tekniskt och de bilder som illustrerar dagens brännpunkter i exv. Syrien inte tas av yrkesfotografer utan av de som befinner sig mitt i konflikten. Micke kombinerar stora kunskaper i medicin och lång erfarenhet i sjukhusvärlden med en lång och gedigen fotokunskap. I en tid där det finns alltfler som dessutom kan åstadkomma lika bra bilder tekniskt som proffsen för en skitsumma, så kan få göra det Micke gör för han har både djupa kunskaper i det ämne han skildrar och all den yrkesskicklighet som behövs som fotograf för att skapa bilder för både utbildningssammanhang och bilder som möter forskarnas behov. Så det räcker faktiskt inte längre att bara vara fotograf om man ska kunna leva på det yrket utan man måste ha någon annan färdighet, kunskap eller något annat nära unikt också. Annars är man dömd till undergång eller åtminstone svåra ekonomiska prövningar.

1800-talets marknadsliberalerna brukade väl säga att det var nödvändigt att en dålig skomakares barn svalt för att han skulle fås välja en yrkesbana som passade honom bättre. Det är ju mekanismer som dessa som tillsammans utgjorde "marknadens osynliga hand" som skulle allokera resurserna till det bästa. Det är det som händer en stor del av dussinfotograferna nu hur illa man än kan tycka om det socialt, då många inte längre kan leva på en vettig ekonomisk nivå på det de vill göra.
 
Senast ändrad:
Jag tror du slog in minst 3 riktigt långa spikar där med ett slag, Sten-Åke. Du beskriver även Pixeltråden som den verkligen var.

Att du tog upp proletariserande fotografer är ju extremt viktigt för de som ev går i investeringstankar. och investeringstankar när en ny kamera presnteras (5DMkIII) hör ju verkligen till ämnet.

Som varande yrkesfotograf sedan anno dazumal har jag numera fått skåda fenomenet du relaterar till. Jag tog till skrivandet som binäring och klarade väl mig hyfsat på det. Men enl min fackförenings (Svenska Journalistförbundet) får i stort sett de flesta medier dra ned på såväl anställda och frilansar samt vikarier.
Gäller såväl skrivande, fotograferande och redigerande journalister.

Jag möter många f d kolleger som drabbats hårt. En av fördelarna med att vara äldre är att man slipper lida av sådan extrem ekonomisk stress då det inte är så förtvivlat långt till pensionen. Annars hade jag hellre varit yngre.

//Lennart
 
Att stänga av Risedal från Fotosidan är som att ta bort ena högtalaren i en stereoanläggning. Det blir platt och utan djup.

Petter ...


Stör mig inte i de fallen högtalaren tillför missljud, såg bilden och det var helt klart dåligt omdömme. Tycker fotosidan har bra högt till tak, finns gott om svängrum och så ska det vara, slår man i taket är det bra med en markering.
/Anders
 
Jag tror du slog in minst 3 riktigt långa spikar där med ett slag, Sten-Åke. Du beskriver även Pixeltråden som den verkligen var.

Att du tog upp proletariserande fotografer är ju extremt viktigt för de som ev går i investeringstankar. och investeringstankar när en ny kamera presnteras (5DMkIII) hör ju verkligen till ämnet.

Som varande yrkesfotograf sedan anno dazumal har jag numera fått skåda fenomenet du relaterar till. Jag tog till skrivandet som binäring och klarade väl mig hyfsat på det. Men enl min fackförenings (Svenska Journalistförbundet) får i stort sett de flesta medier dra ned på såväl anställda och frilansar samt vikarier.
Gäller såväl skrivande, fotograferande och redigerande journalister.

Jag möter många f d kolleger som drabbats hårt. En av fördelarna med att vara äldre är att man slipper lida av sådan extrem ekonomisk stress då det inte är så förtvivlat långt till pensionen. Annars hade jag hellre varit yngre.

//Lennart

Många tidningshus konsoliderar och fusionerar. Det var väl inte så länge sedan UNT Uppsala Nya Tidning (den min kusin brukade säga om att "i UNT står bara strunt") slogs ihop med något blaska i Norrköping eller så.

Inte bara tidningarna utan även de som försett tidningarna med bildarkivlösningar och s.k. DAM (Digital Asset Management-system) påverkar och ser sina traditionella marknader de levt bra på i 10-15 år (för detta är en mogen bransch), tvingas nu anpassa sig och säljer numera sina system både till myndigheter, kommuner och privata företag som har stora mängder bilder och andra typer av dokument att hålla reda på.

Så det pågår en gigantisk omstrukturering just nu och det går fort. De som inte är tillräckligt snabbfotade löper avsevärda risker att haverera ekonomiskt. Allt blir "just in time"-delivery som det varit i biltillverkningen i många herrans år och det gäller människors insatser också - såväl fotografer, skrivande journalister och teknikkonsulter. Allt färre har tryggheten av en anställning och måste alltid stå på tå. Nu skrivs det dessutom att det går mot alltmer av "auditions" för att komma ifråga för de alltmer konkurrensutsatta jobb som finns att få. Så nu räcker det kanske inte längre med att kunna göra jobbet utan man ska falla "juryn" på läppen vad gäller personkemi, utstrålning och utseende också. Med den kravinriktningen finns inte mycket förståelse för anpassning av arbetsvillkoren för att folk ska kunna fortsätta arbeta till både 67 och 75, så man kan verkligen undra hur Reinfeldts visioner ska kunna infrias framöver.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.