Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Canon 5D Mark IV / 5DsR / 7D Mark II Fågelfoto ?

Om tätheten och kvalitet med pixlar är likvärdig i den "använda" delen av sensorn så är också brusegenskaperna lika. Om det skulle vara färre pixlar så förbättras generellt brusegenskaperna?

Nej, det är sensorytan som är avgörande, inte pixelytan.

Det spelar ingen roll om du har 10 eller 20 megapixel om sensorytan är lika stor i båda fallen. Skriver du ut bilderna lika stora blir de brusmässigt lika.

Du kan jämföra Nikon D800 med D600, 36 resp 24 megapixel. De ger samma brusnivå eftersom de har lika stora (och moderna) sensorer och därmed fångar lika mycket ljus.

Jämför vi istället D7000 med D800 så har de samma pixelstorlek, men olika sensorstorlek. D800 ger cirka ett steg mindre brus eftersom sensorytan är den dubbla. Det förutsätter att hela sensor används.

Skär du ner D800 till D7000-storlek (eller 5Ds till 7D Mark II) så blir bruset samma. Det beror på att den använda ytan är samma.

Det här handlar bland annat om förstoring. En mindre pixel blir brusigare. Men när en D800-bild skrivs ut lika stor som en D600-bild så förstoras D600-bruset mer. Skär du ner en fullformats-bild till APS-C-storlek så blir förstoringen samma. Därför blir bruset lika.
 
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar