PMD
Aktiv medlem
Den karaktäristiska kurvan (svärtningskurvan) ser annorlunda ut. För en elektronisk sensor är den i stort sett linjär, medan den för film har en S-liknande form. Mest markant är väl att kurvans för film utplanande (flackare) del i den högra övre delen av diagrammet (skuldran) inte finns för en elektronisk bildsensor. Det blir tvärstopp och efter A-D-omvandlingen slår värdet i taket direkt för de delarna av bilden som överexponerats.vad tänkte du på för avvikelser?
Det finns inte samma "snälla" beteende vid överexponering, alltså. Ska man ETTR så måste man var noga att inte blåsa högdagrarna. All film har förvisso inte samma karaktäristiska kurva, och diafilm är mindre förlåtande än negativfilm.
Ett annat exempel är att digitalt foto består rätt mycket av databehandling. ETTR fungerar inte så bra med film. Har man för mycket svärta i sitt negativ är det svårt att få bort den (även om det finns sånt som Farmer's försvagare så är det något av en nödlösning). Det digitala "negativet", dvs råfilen, kan datamanipuleras rätt mycket utan att man sänker bildkvaliteten. I många fall höjer man den snarare.