Prylnytt
Ny sensorteknik från Sony ska ge bättre bildkvalitet hos smartphones. Canon har gjort en ny sensor för APS-C och småbild (full frame).
Den hårda konkurrensen och de stora volymerna på mobilmarknaden driver på utvecklingen av sensorer och andra komponenter, som energisnåla processorer. Mycket av den här tekniken kommer senare systemkameror till godo.
Sony har utvecklat en ny generation cmos-sensorer för smartphones och andra mobila enheter. Genom att lägga in pixlar utan färgfilter ökas signalstyrkan till sensorn och därmed det dynamiska omfånget.
För att ytterligare öka det dynamiska omfånget så ska sensorn kunna ta två olika exponeringar samtidigt. Sony kallar detta HDR Video. Vid videofilmning behövs inte alla pixlar och kanske bygger tekniken på att varannan pixel tar en bild med en exponering samtidigt som övriga pixlar tar en bild med en annan exponering och att dessa sedan slås samman.
I de nya sensorerna ligger elektroniken på ett lager under lagret med pixlar. Detta gör att sensorn kan utnyttja ytan effektivare för att fånga in ljus samtidigt som det finns mer plats för kretsar som hanterar signalerna.
De nya sensorerna kommer i tre olika versionen och två olika bildstorlekar: 8 respektive 13 megapixel.
Läs mer här.
Canons nya sensorer patentsöktes den 30 juni 2010. Den 19 januari i år offentliggjordes patentet. Det är därför inte osannolikt att sensorerna snart kommer i produktion.
Den nya generationen sensorer ska göras i Canons vanligaste storlekar för systemkameror: aps-c och småbildformat (full frame).
Sensorerna är bakbelysta. En av fördelarna med bakbelysta sensorer är att de mer effektivt kan fånga ljus som träffar dem i snäv vinkel.
Idag har sensorerna svårt att tillgodogöra sig det extra ljuset som riktigt stora bländaröppningar borde ge. Idag ger till exempel bländare på 1,4 oftast inte mer än ett halvt steg mer ljus än bländare 2.
29 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Då kan de digitala bitarna läggas ut på entreprenad hos de kiselsmedjor med de snabbaste och mest energisnåla halvledarprocesserna. Kamerafabrikanterna kan därmed själva få tid till att fila vidare på färgfilter och mikrolinser på det analoga chipet med de ljusinsamlande dioderna, så kombinationen med stackade chip synes attraktiv.
Det största problemet med BSI-CMOS chip är att de blir så tunna att hanteringen av större chipstorlekar blir oekonomisk. Fujifilms 1/2" är mig veterligen den största kommersiella sensor idag som nyttjar BSI-CMOS.
Hälsningar
HYB
Du har rätt, är hemma nu och då fungerar det bra att läsa.
Hälsningar
/HYB
feber.se/foto/art/234563/r_detta_canon_5d_mark_iii/
Personligen fortsätter jag glad och nöjd med min Nikon D70.
http://blog.apertureacademy.com/2012/01/canon-200-400mm-and-600mm-prototype.html
Förutom objektiven och EOS 1D X syns en kamera som ser ut som en vidareutveckling av 7D rent ergonomiskt. (sista bilden)
Varför skulle det vara en 7D2 och inte en 5D3 som väl borde ligga före i "kön"? Eller du menar att det är en 5D3 som fått "uppdaterad 7D ergonomi"?
Med tanke på användningen (safari med långa telen) så tycker jag det lutar åt en uppföljare till 7D. Det finns även skäl att anta att uppdateringsfrekvensen kan vara snabbare i det marknadssegmentet. 5D-serien uppdateras långsammare.