Bildbehandling
Färgprofiler
Vi ser vår omgivning genom våra ögon. Det är det bästa verktyget vi har får att skapa bilder. Alla andra verktyg har sina begränsningar. En filmskanner har kanske problem med återgivningen av de gröna färgerna, en skrivare har kanske problem med skuggdetaljerna, en skärm har kanske problem med vitpunkten och så vidare. För att komma runt detta har man utvecklat ett standardiserat system med färgprofiler. Om man vet att en bild kommer från en viss skanner och om man vet att bilden ska visas på en viss skärm så kan man enkelt göra den anpassningen om man har skannerns profil och skärmens profil. Om man nu tänker ett steg längre så ser man kanske ett problem. Vad händer om det är en stor skillnad mellan de två profilerna? Helt korrekt, det blir inte bra men det ska inte behöva att hända med lite sunt förnuft.
Att ställa in sin skärm
Det finns olika metoder för hur man ska ställa in ljuststyrkan och kontrasten men de går ut på att man ska sätta skärmens svart- och vitpunkt. Det är lite upp till var och en hur ljus man vill ha sin skärm men gör den inte för ljus. När det gäller färgtemperaturen så är många skärmar inställda på 9300K. Ni som fotograferar med dia vet att dagsljus håller 5000K så sänk temperaturen till 5000K eller 6500K. Det upplevs kanske lite rödbrunt i början men det är en vanesak.
Gamma
Olika skärmar och datorsystem varierar ljusintensiteten på olika sätt och gammavärdet är ett mått på det. Det viktiga är att man känner till sitt gamma så att man kan kompensera för det. För webben rekommenderar man gamma 2,2 och för trycksaker rekommenderar man gamma 1,8. Den informationen finns i färgprofilerna så man behöver inte tänka alltför mycket på det.
Skärmprofiler
Profileringsmjukvaran som vi använde för att profilera skannern har också en mjukvara för att profilera skärmen, nämligen qtmonitorprofiler. Man kan också använda andra program såsom till exempel Adobe Gamma.
Skrivarprofiler
Grundprincipen för att göra en skrivarprofil är densamma som den för att göra en skannerprofil. Man skriver helt enkelt ut en referensbild på sin skrivare och jämför den med en datafil. Det tråkiga är att det behövs en dyr spektrofotometer för att göra den jämförelsen.
Färg- och arbetsrymder
De fungerar ungefär som en generell färgprofil. Se dem som en färgpalett som är anpassad för ett visst ändamål. Vissa färgrymder avser skrivare, andra avser skärmar och så vidare.
Färgrymd för webben
För bilder som ska publiceras på webben rekommenderas sRGB. Det är en färgrymd som är framtagen för att bilderna ska se bra ut på så många skärmar som möjligt. En del anser att den standarden är för låg med tanke på deras skärm och med tanke på de tilltänkta besökarna. De som anser det rekommenderar ofta BruceRGB istället för sRGB.
7 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det _minsta_ man kan begära av en sådan översiktlig/introducerande artikel är ordentliga referenser där man kan läsa vidare för att få en bättre kunskap om både teorin och det rent praktiska. Översiktsartiklar som inte leder vidare är i praktiken värdelösa.