Lag och rätt
Vad innebär ”varaktigt"? Det ordet står i centrum när Datainspektionen överklagar förvaltningsrättens dom att en drönare utrustad med kamera inte ska omfattas av kameraövervakningslagen.
Förvaltningsrätten i Malmö meddelande nyligen en dom där rätten anser att en drönare utrustad med kamera inte ska omfattas av reglerna i kameraövervakningslagen.
– För att kameraövervakningslagen ska vara tillämplig så måste vissa kriterier vara uppfyllda och ett sånt kriterium är att den kameran som man använder är varaktigt uppsatt. Då kom vi fram till att eftersom den här drönaren som kameran ska sitta på bara kan vara i luften i femton minuter så är den inte varaktigt uppsatt, berättade chefsrådmannen Ulrika Geijer för Sveriges Radio i samband med domslutet.
Datainspektionen vill att fallet prövas i kammarrätten.
– Att låta drönarens möjliga flygtid vara avgörande för om kameraövervakningslagen ska gälla eller inte kan leda till svåra och oönskade gränsdragningsproblem. Därför är det viktigt att frågan prövas av en högre instans, säger Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen.
Datainspektionen tolkar kameraövervakningslagen som att krävas tillstånd för att en kameradrönare ska lyfta, oavsett batteritid.
I sitt överklagande skriver Datainspektionen även att en kameradrönare inte ”manövreras på platsen” (en avgörande distinktion) eftersom kameran är inställd och igångsatt när drönaren lyfter.
Läs även:
Rätten säger ja till kameradrönare
Förbjudet med kameradrönare enligt Länsstyrelsen
Krönika: Därför ska du inte önska dig en kameradrönare i julklapp!
27 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Men en drönare som kan vara uppe i 15-20 minuter utgör uppenbarligen problem.
Före detta Stasimedlemmar i forna Öst Tyskland skrattar högt idag åt vår "demokrati" :D
För vad jag vet så måste väl alla "drönare" manövreras, varför skulle man annars behöva en radiostyrning till den.
Det verkar alltså att Datainspektionen vill skilja mellan kameran och drönaren och inte se dem som en enhet.
"Datainspektionen tolkar kameraövervakningslagen som att krävas tillstånd för att en kameradrönare ska lyfta, oavsett batteritid." Det är nog Datainspektionen tämeligen ensamma om. I så fall ska det krävas tillstånd varje gång en kamera med fjärrutlösning monteras på stativ också!
Man sköter det enkelt från handkontrollen antingen med en vippströmbrytare, knapp eller genom en app på telefon/surfplatta.
Om den manövreras från platsen eller inte, är väl definitionsfråga. Men utan särskilt tillstånd man måste ju alltid ha LOS, vilket betyder att du eller medhjälpare måste kunna se drönaren hela tiden.
Det är lite att ropa efter vargen, att tro att nio miljoner människor plötsligt skulle bli föremål för ohejdad »övervakning« bara för att det går att få upp en kamera i luften. Enklare och billigare att följa oss på Facebook och Twitter, för där bidrar vi ändå frivilligt med fler detaljer än staten någonsin kan få reda på via en drönare.
https://www.panono.com/#/en/home#at-a-glance