Utställning
I december öppnar Kulturhuset Stadsteatern dörrarna till fotoutställningen Ruth Orkin – The Illusion of Time, en retrospektiv som ger besökare chansen att uppleva den amerikanska fotografipionjären Ruth Orkins verk. Genom 189 fotografier, som spänner över fyra decennier, får vi följa med på en resa genom tid och rum, fångad av Orkins unika fotografiska stil. Utställningen är kurerad av curatorn Anne Morin.
– Orkins fotografi är en smältdegel, ett rum som återupprättar tid och rörelse och tvingar det fotografiska språket att överträffa sig självt, överskrida sina begränsningar och ge plats åt kraften hos illusion och magi, säger Anne Morin, utställningens curator.
Maria Patomella, ansvarig för utställningen på Kulturhuset Stadsteatern, hyllar Orkins pionjärarbete inom street photography, ett fält där hon banade väg för många kvinnliga fotografer:
– Jag blev tidigt fascinerad av Ruth Orkins fotografier och hennes ostoppbara kraft som har gjort att hon ständigt hittat nya sätt att fotografera på, utifrån förutsättningarna hon haft. Hon var en av de första kvinnorna inom ”street photography” och har banat väg för många andra som gått i hennes fotspår flera decennier senare, säger Maria Patomella, utställningsansvarig Kulturhuset Stadsteatern.
Trots att Orkins dröm var att arbeta med film, en bransch dominerad av män under hennes tid, valde hon att genom sina fotografier utforska begreppet tid och dess effekter.
Hennes ikoniska verk American Girl in Italy från 1951, en del av serien Don’t Be Afraid to Travel Alone, blev en symbol för kvinnligt självständigt resande efter andra världskriget.
Utställningen Ruth Orkin – The Illusion of Time har tidigare visats internationellt i länder som Spanien, Portugal, Italien och Ungern, och turneras av diChroma i Madrid.
Besökare har möjlighet att se utställningen från den 12 december 2024 till den 16 mars 2025 på Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern.
Om Ruth Orkin
Ruth Orkin (1921-1985) var en prisbelönt fotojournalist och filmskapare. Hon växte upp i Hollywood under de hektiska 1920- och 30-talen och när hon var tio år fick hon sin första kamera, en Univex som kostade 39 cent. Hon började med att ta foton av sina skolkompisar och lärare. 17 år gammal cyklade hon genom USA – från Los Angeles till New York – för att gå på världsutställningen New York World’s Fair 1939. Under hela resan fotograferade hon. Därefter fortsatte karriären och hon arbetade för alla stora tidskrifter på 1940-talet.
8 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Men en googling gör mig nyfiken, det verkar vara bra bilder!
Bilden är också ett intressant tidsdokument med tanke på pojkarnas och männens klädsel.