Utställning
Fotomässan i Nacka Strand är inte bara större än förra året med fler utställare, den går också i bildens tecken. I år upptar mässan två stora mässhallar plus ett antal kringutrymmen. Företagsutställarna blandas med bildutställningarna i båda mässhallar och överallt finns möjlighet att tillfredsställa både nyfikenheten på det senaste i kameraväg som längtan efter riktigt bra bild.
Strax innanför ingång i den undre mässhallen hittas utställningen ’Till Matias’ som består av de bilder som Matias Ibanez på Procenter fått som gåva under de senaste åren. Alla signerade och sen ramade i liknande ramar och resultatet är en av mässans roligaste och mest levande utställningar. I en vild blandning av allt från svartvitt till färg, så är det vasst och helt disparat men ändå med en klar röd tråd av riktigt bra fotografi.
Lite längre in hänger Martina Hoogland Ivanows utställning ’Assemblage’. Här visas också vitt skilda bilder allt från landskap, porträtt till mode sida vid sida men till skillnad från ’Till Matias’ finns här en en stark gemensam tråd bildspråket med i dunkelt ljus och stark känsla.
- Det här är bara dunkelt och dystert säger en förbipasserande besökare och vandrar vidare ut mot mässhallen men jag håller inte riktigt med. Det märks dock att detta är en utställning som kräver lite mer och i sorlet från mässan och diskodunket från några montrar bort så är det svårare se och uppskatta. Bilderna behöver ett lugn och lite tid, så tipset är att med lite lugn musik i hörlurarna från mp3-spelaren i så avnjuta Martinas förmåga att genom de mest olika bilder ge en känsla av sammanhang och av att något outtalat kommunicerats och förståtts.
I mässhallens andra ända hittar man Helene Schmitz utställning ’ A passion for systems’
Jag slår mig i slang med tre herrar som står invid en av bilderna diskuterandes och pekandes. Medan jag uttrycker min uppskattning för det annorlunda i Helenes sätt att fotografera växtdetaljer framför svart bakgrund så ler en av herrarna åt mig:
- Lennart Bernadotte har gjort det i en massa herrans år. Fotograferat mot svart bakgrund alltså och sen dra upp stora kopior. Signerat och tagit massa betalt för, så det är inte så nytt. Men det är smart, väldigt smart.
Men, fortsätter han, det är härligt för det blir onaturligt på ett sätt som gör att man ser bilderna mer. Och jag kan inte annat än att hålla med.
Det är bilder lite överallt, i gången bredvid den nedre mässhallen hänger flera mindre utställningar bland annat MediaGymnasiets utställning ’Pendlare i Stockholm’. Liten och lite undanskymt placerad är den en illustration av att summan ibland är mycket större än delarna. Ingen av de enskilda bilderna fångar mig på det sätt som helhetsintrycket gör. Det är färg, fart, regn, trötthet och pendlingens ensamhet mitt i massan av andra ensamma pendlare. Värt att stanna och uppleva en stund.
Några steg längre bort hänger Nordens Fotoskolas utställning. Det är 2-års eleverna som fått i uppgift av Fotomässan att göra en utställning på temat ’Ettåringen’. Här finns mängder av spännande bilder. Här finns stora historier blandat med små, uttalade blandade med outtalade. Man har dessutom lyckats med det svåra att få en utställning med många olika fotografer att kännas som en helhet utan att de individuella berättelserna eller bilderna att kommer bort. Det är inte utan att jag önskade jag hade några år över för att själv gå utbildningen och det är ett rätt gott betyg när en fotoskola ställer ut.
Mellan de båda mässlokalerna finns ett halvmörkt uppvärmt tält som det är lätt att springa förbi både första och andra gången man passerar genom det, men det ska man inte göra. Häri döljs nämligen utställningar av två så olika fotografer som Simon O. Cederquist och Staffan Widstrand. Varje fotograf har fått var sin tältvägg för sin utställning, men som betraktare är det en lite underlig kombination som kräver att man fokuserar på en tältsida åt gången för att undvika förvirring. Kan man göra det så är det en härlig upplevelse.
I slutet av tältgången visar det sig dessutom finnas ännu mer utställningar. En halvtrappa ner finns utställningen ’6xlinkimage’ med bland annat Fredrik Lieberaths bilder.
Lieberath visar två bildserier där han experimenterat med att låta ljudet av en händelse styra exponeringenstillfället, i fallet av ena serien; exploderande ballonger. Jag måste erkänna att jag blir lite förvånad över hur mycket jag berörs av bilder på ballongerna som är mitt emellan vara och icke-vara. Tillsammans med bildserien på glasrutor i ögonblicket de splittras fångar de min fantasi och mina tankar. Förutom Lieberaths bilder så visas här också utställningar av Gerry Johansson, Gunnar Smoliansky, Hans Gedda, Robert Nettarp och Jimmy Backius.
Foto: Julia Peirone
I den övre mässhallen visas bland annat Julia Peirones utställning ’Hiding her fingers from the devil sign’, en poetisk kombination av ord och bild och väcker fler frågor än de ger svar.. Bilderna är små och mörka och har tyvärr inte ljussatts på ett sätt så att de kommer till sin rätt. Lite synd på så spännande bilder.
I nästa monter finns Jessicas Silversagas utställning ’The red apple’ och den är en lisa för själen. Efter att ha sett hennes bilder på fotosidan känns extra ljuvligt att få se Silversagas bilder i riktigt stort format. Definitivt sevärt så missa inte chansen.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Närmast utgången i den övre mässhallen hänger de två utställningar som utgör två av mässans höjdpunkter. På ena sidan av ingången hänger Elisabeth Ohlson Wallins nya utställning om fetichvärlden. Med en underbar svärta i bilderna och omsorg om de avporträtterade ges vi inträde och insyn i en annars otillgänglig värld. Vi får se utan att det döms eller konstlats och jag slås av hur ögonblicken är valda för att också låta glädjen, tilliten och det lekfulla vara synligt. Oerhört bra.
Foto: Thor Jonsson
På andra sidan utgången hänger Thor Jonssons surfbilder. Analogt svartvita bilder med ett överjordiskt ljus och underbart vackert korn får vi här se bilder från Atlanten, Stilla havet och Indiska Oceanen där vatten och rörelse formas till vila och själ. När du behöver en plats att vila och återhämta dig från mässans ljud och intryck är det hit du ska gå och njuta av riktigt bra bild.
Det finns oerhört mycket bilder att se, förutom ovan nämnda utställningar så visas också bilder av: Sune Jonsson, Francois Gillet, Hans Strand, George Oddner, Paul Hansen och Nathalia Edenmont. Broby Grafiska utbildning, Viebäcks fotoskola och studerande från Mittuniversitetets Bildjournalistprogram visar också bilder vilket också flera av de utställande företagen gör.
Det finns med andra ord alla möjligheter för att mässbesökare med de mest olika smaker att alla hitta bilder och utställningar som inspirerar och utmanar.
Glöm inte fotosidans egen utställning som finns i ett av sidorummen till den övre mässhallen.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag föredrar helt klart bilder på ett lugnt galleri, dit man kan gå utan stress att hinna förbi 50 montrar, hinna prata med alla man bör hinna prata med, osv.
Jag pratade med Matias Ibanez (som är den som äger bilderna) och fick tillåtelse att ta bilden innan jag fotograferade.
/Maria
Jo, jag anade nästan att du hade gjort det.
Och för att jag var där idag och såg "skylten" ;)
// Lina
/Stefan Persson