Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Björn Persson - Close Encounter visas på Picture This Gallery

Björn Persson - Close Encounter visas på Picture This Gallery

 Foto: Björn Persson

Björn Persson har dedikerat sitt liv åt att skildra vilda djur i Afrika. Hans arbete skiljer sig från det mesta vi ser inom det traditionella naturfotografie då han närmar sig djuren med en porträttfotografs öga. Han kommer ofta mycket nära och hans fotografi blir en ett möte och en spegling av djurets personlighet. Här uppkommer också en fråga kring hur vi ser på djur, och hur dom ser på oss.

Utställningen på Picture This Gallery öppnar publikt 5 december och pågår till 18 januari 2025.

Att förbättra samhället med hjälp av fotografi är inget nytt. Men Björn Persson vill att hans bilder ska bidra till att rädda djuren i världen – genom att visa en del av den skönhet som vi har tillgång till. Än så länge. 

- Varje individ är unik, vilket gäller djuren lika mycket som människorna. Att få deras förtroende handlar ofta om att ge dem tid och bete sig på ett sådant sätt att jag snarare väcker deras nyfikenhet än uppfattas som ett hot. För att till exempel bilden på noshörningen skulle kunna tas, krävdes det fyra timmar att närma sig bjässen som hör perfekt men ser dåligt. Därför småpratade jag med honom under tiden jag först kröp, satt still med ryggen vänd för att skapa tillit och sedan ålade mig fram, säger Björn Persson.

I Fotosidan Magasin 6/2022 möter vi Björn.



Publicerad 2024-12-05.

18 Kommentarer

Frekeman 2024-12-05 13:30  
Dags att börja leta kloningar och konstigheter igen. Finn fem fel! 😄

Jag inser att hans metoder förtar värdet i hans fotografi – för mig i alla fall. Precis som för Steve McCurry.
Cambo 2024-12-10 08:02
Björns bilder har ett syfte, ett mycket starkt syfte som jag respekterar. Jag letar inte efter ev kloningar jag ser bilden och får ett förtroende för Björn och hans arbete. Sagt av en puritan från analoga tidevarvet. Men Fredrik, istället för att roa dig med att hitta ev kloningar föreslår jag att du drar iväg och visar oss hur det ska gå till.
Frekeman 2024-12-10 13:40
Har du läst igenom kommentarsfältet till följande artikel om Björn?https://www.fotosidan.se/cldoc/fotografer/skonhet-med-ett-syfte.htm

Eller forumtråden som David Elmfeldt skapade som resultat av kommentarerna till den artiklen ovan? https://www.fotosidan.se/forum/threads/vad-är-en-äkta-bild.178191/

Vore intressant att få veta om du efter ha läst ovanstående fortfarande har förtroende för Björns fotografi och konstnärsskap?

Och som du säkert förstår så är det väl såklart ovidkommande om jag kan dra till Afrika och foto sämre eller bättre när jag bara kritiserar Björns problematiska förhållningssätt till sanningen. Man kan väl t ex få kritisera musik utan att kunna spela instrument eller skriva musik, va?
Cambo 2024-12-10 14:06
Du får gärna läsa det jag skrivit en gång till. Men hoppa över min anmodan till dig att dra ner och plåta noshörningar.
Frekeman 2024-12-10 14:20
Ska jag tolka det som att du tycker att ändamålen helgar medlen? Personligen så tycker jag givetvis att det är berömvärt att bidra till att rädda vilda djur men när man upptäcker att Björn i sitt värv inte varit helt sanningsenlig med hur han skapat sina bilder så blir det smolk i min bägare i alla fall. Hade han från början varit ärlig med sitt tillvägagångssätt så hade det varit en annan femma.
Svar från David Elmfeldt 2024-12-10 14:47
I vårt porträtt så säger Björn "– Så här i efterhand tycker jag att den historien faktiskt har varit behjälplig, genom att den gjorde att jag kunde förtydliga min profilering som konst­fotograf. Jag bestämde mig redan från början att det var den inriktningen jag skulle ha, och den uppmärksamhet som det här gav bidrog till att andra i högre grad förstod mitt arbetssätt."

Det förtydligar hur han ser på bilderna. Så faller inte kritiken lite platt? Sen kan ju tycka något (som om all konst och design) men det är ju mer personligt.

Ska man tävla med bilder i en tävling som kräver Rent dokumentära bilder så är det en sak men annars tycker jag k som sagt att kritiken faller lite platt. Syftet här är ju att skapa dramatiska bilder som sätter fokusen på djuren. Längre bort på skalan finns Erik Johanssons bilder. Det är bilder som jag också kan uppskatta.

Men att gå på utställning och förutsätta att alla bilder antingen är Rent dokumentära eller har en skylt "Ej rent dokumentär bild" känns lite fyrkantigt.

Forumtråden mynnades för övrigt ut i en bra ändring som gjorde att vi kunde ta bort Manipulerad som ord. https://www.fotosidan.se/forum/threads/begreppet-manipulerad-ers%C3%A4tts-av-rent-dokument%C3%A4r-bild.178211/
Frekeman 2024-12-10 15:46
Jag är stolt fyrkantig! Vad beträffar manipulation och AI exempelvis. Om jag minns rätt så har Björn ändrat sig vad beträffar tillvägagångssätt vartefter mer och mer blev "avslöjat". Det som fick mig att tappa den mesta respekten för hans fotografi var när han beskrev hur han tog ett foto (tror det var med giraffer eller elefanter) på ett sätt som som överensstämmer med fejkbilden och inte verkligheten. Om jag minns rätt. Orkar inte nysta i det hela än gång till.

Hade han varit uppriktig från början så hade det varit annorlunda. För mig. Andra får tycka precis som de vill förstås.
MNB 2024-12-10 18:01
Bo: Herregud vad tröttsamt det argumentet har blivit. Att om någon kritiserar en bild så direkt är motargumentet "men kan du göra bättre då!" eller "visa mig en bättre bild du fotat!"

Som Fredrik säger, man måste väl få kritisera och tycka kring en bild oavsett hur och vad man själv fotar. Det finns många konstkritiker som inte kan måla en streckgubbe, ännu fler musikkritiker som inte kan ta ett ackord på en gitarr.

--

Personligen tycker jag själva kompositionen är bra och så. Men redigeringen är helt åt helvete i mina ögon. Ser ut som någon installerat Lightroom för första gången och drar kontrast, högdagrar och vinjett till 65 eller något.
Cambo 2024-12-10 18:37
Nä, så sa jag inte.Du citerar mig fel du trötta.
Svar från David Elmfeldt 2024-12-10 20:24
Tycker man slår in öppna dörrar. Björn har ju sagt att den fråntagna vinsten gjorde att insåg vikten av att deklarera rätt, men insett att han inte tillhör det skrået, utan därefter såg sig som konstfotograf med ett syfte att uppmärksamma djuren. Och det levererar han på. Nu senast med en utställning på galleri. Jag tror att det är fin utställning och så får man ta det för var det är.
Frekeman 2024-12-10 21:44
David, min initiala kommentar försökte inte slå in några dörrar utan jag vill lite med glimten i ögat delge mig av det omedelbara jag tänkte när jag såg artikeln. Ville sen bara förklara varför i tredje meningen.

Jag mindes inte att han hade blivit ifråntagen en vinst förrän du nämnde det nu. Men jag kommer ihåg att jag rotade i det hela och fann att han på Facebook berättade nåt annat än det som verkligen hände. Och det kan väl inte försvaras med att han nu kallar sig "konstfotograf"? Man skall alltid hålla sig till sanningen i den mån det går. Tycker jag.
Sten-Åke Sändh 2024-12-07 14:39  
Problemet är väl bara att "varumärket" redan fått sig en ordentlig törn med "elefantbilden" och det klonade örat. Risken med sånt är ju bara att fokus hamnar på något helt annat än det BP säger sig vilja att det hamnar på. Varför inte bara vara transpatent och tydlig så slipper man detta.

Tur att noshörningen var en slö, slapp och likgiltig brednos. Hade det varit en spetsnos hade han nog varit död vid det här laget.

Såg ett antal brednosar som ju är klart större och kraftigare än spetsnosarna jag sett i Ngorongoro och Lake Nakuru. I HluLuwi tror jag det stavas i Syd-Afrika finns det många och man kommer dem väldigt nära utan större problem.

Har däremot sett ett antal videos där helt vansinnniga spetsnosar fullständigt skrotat minibussar och bilar. Såg en i Lake Nakuru som vettskrämd sprang rakt igenom bilkön på en handfull bilar som väntade vid gaten till Lake Nakuru och den har jag själv på bild från bara någon meters håll men då var jag glad åt plåten i bilden även om inte ens den är något 100 procentigt skydd när en spetsnos tappar fattningen på allvar.
Bengf 2024-12-12 10:46
Ja brednos går nog bra att säga, googlar man på arten så kommer både trubb Norshörning och vit Norshörning fram med sina breda munnar, man har noterat vikter på 3,6 ton medan mera medel ligger runt 2,3 ton. Tyvärr så märker man genom alla naturfilmer man tittat på vad olika uppgifter man får.
Sten-Åke Sändh 2024-12-12 13:25
Ja det varierar. Länge kallade man dem vita eller svarta noshörningar men det blev ju lätt förvirrat när de mest är i olika nyanser av grå och de "vita" faktiskt kan vara nästan svarta. Förvirring uppstod när "vid" möjligen blev "vit" istället för vid.

Ska nog nyansera min utsaga lite om slöa, slappa och likgiltiga brednosar. Även om de mindre spetnosiga exemplar jag sett varit klart mer oberäkneliga och explosiva, så har även jag sett ett antal videos där större och starkare brednosar fullständigt massakrerat bilar de retat sig på. Har även sett videos där en hel grupp stora elefanter backar när en liten spetsnos frontar dem. Frågan är väl om ens en elefant överlever ett långhorn i buken.

I övrigt så är jag skeptisk till de fotografer och andra som tar risker och utsätter både sig själva och andra för fara genom dumdristiga beteenden. När jag var i Queen Elisabeth Park i västra Uganda 1986 så dog en kvinna som stigit ur sin jeep när en stor buffel på nära ett ton plötsligt attackerade och fullständigt mosade denna kvinna mot jeepen. Hur kul var det för de park rangers som måste ta reda på det eländet?

Den bästa utställning jag sett med Afrika-bilder var den som gick på Fotografiska för ett antal år sedan där Nick Brants bilder visades. Även de är "kreativa" i viss mån när det gäller himlar och bakgrunder men de är klart mer återhållsamma än BP-bilderna. Det finns helt klar t olika uppfattning kring detta men jag tycker BP-bilderna är ett bra exempel på att "extra allt sällan trumfar "less is more" och grejen är att man faktiskt inte ens behöver krypa fram till en noshörning för att kunna ta den bild BP tagit.
Sten-Åke Sändh 2024-12-08 00:44  
Fel av mig. Reservatet i Syd-Afrika ska heta Hluhluwe Game Reserve och inget annat.

Här en trött brednos i Hluhluwe

https://sten-ake-sandh.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=3708657


Här en aggressiv och skrämd spetsnos i Lake Nakuru

https://sten-ake-sandh.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=3708656

Jag har varit flera gånger i Ngorongoro där det också finns spetsnosiga noshörningar men där har jag aldrig kommit särskilt nära.
Oftast ser man dem på flera hundra meters avstånd då man där är tvingad att köra på de vägar som finns och de undviker noshörningarna nogsamt att komma nära dagtid.
Så det som hände oss i Lake Nakuru är verkligen inte särskilt vanligt.
Bengf 2024-12-14 13:31
En naturfilm om en Leopard för mer än 20 år sedan, tror den var 1 timme lång. Det tog den killen 4 år av arbete med att få till filmen. Sedan kom det filmer som var tagna med mera vinklar från marknivå som gav ännu mera närhet till djuren, förutom då kameror på hjul som var maskerade till arten, det gav ytterligare ny kunskap för både forskare och allmänhet. Helt nytt var när det upptäcktes en stor hjord av Norshörningar som samlats mitt i natten och verkade liksom träffas för lite samkväm.
Nils Bergqvist 2024-12-16 12:48  
Fotografi kan vara konst. De som använder helt rak, och inte tillskruvad fotografi med specialmetoder i mörkrum, ädelförfaranden eller diverse datortrixande, och ändå kan skapa något som är konstnärligt intressant, är de enda fotografer som jag vill kalla fotokonstnärer. Tycker jag personligen, ska tilläggas. De andra är "bara" konstnärer med fotografiet som utgångspunkt. Eller konstfotografer med betoning på konst. En del kan pyssla med båda, både rak okonstlad fotografi och diverse andra metoder. Andra håller sig till det ena eller det andra eller i en gråzon däremellan. Konstfotografer är inte sämre än fotokonstnärerna för att man ser det så, men de är inte i första hand fotografer. Att Björn nu kallar sig just konstfotograf tycker jag därför är ganska bra och ärligt, till skillnad från en del andra. Men om bilderna är är konst får de som är bra på att bedöma sånt, och även har utbildning för det, kivas om. Själv kan man bara tycka utifrån de erfarenheter av konst och utställningar, den utbildning eller erfarenhet på området, man själv har. Den varierar ju från individ till individ lika mycket som uppfattnigen om vad som är konst eller ej varierar. I grund och botten kanske det inte är speciellt viktigt att skilja på detta, för är bilden bra så är den det, oavsett metod den framställts med. Men det blir problem när det dyker upp tex klonade bilder i tävlingar eller salonger etc där det inte är tillåtet. Eller när tex Naturvårdsverkets naturfotopris ska delas ut. Eller när det är fråga om dokumentärfotografi. Hur mycket kan man tillåtas joxa till en bild, eller för den skull arrangera och ställa upp, innan den förlorar sitt värde som dokumentärfoto tex? Som jag upplevde det när det digitala och ps kom in i bilden, så började de dokumentära pressfotograferna dra lite för mycket i reglagen med hdr och liknande, så bilderna såg ibland ut som målningar istället för fotografi. Men under senare år har det lugnat ner sig med detta tycker jag och man har gått tillbaka till en mera realistisk fotografi. Kanske var det nyhetens behag då för 15-20 år sen, vad vet jag?
mats lindfors 2024-12-17 10:50
@Nils, Jag kan bara hålla med dig om din analys dina och synpunkter om detta. En skarp gräns går för mig vid att ändra innehållet i bilden efter exponeringen. Då frångår man fotografiet. En gräns som dessutom borde vara lätt att hålla reda på och vara tydlig med när man frångår den.
Bengf 2024-12-18 07:00
Ser ut som målningar istället för fotografi, var det inte bara några år sedan som det dök upp en del bilder som var precis så från någon krigsskådeplats eller var det en annan händelse, det blev en del skrivande om bilderna, samtidigt så fanns det mycket skickliga fotografer redan vid dom gamla framkallnings skålarna som kunde en hel del trix att påverka bilderna. den i verkligheten tex mörka källarnedgången ljusas helt plötsligt upp av någon anledning och frångår vad våra ögon ser med dagens då fina Raw-program, bra för kriminaltekniker förstås, också Solen påverkar färgerna olika under dagen, mins min gamla titangråa V70 som i solen blev himla ljusgrå och i skugga såg den svart ut.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning