Annons
Play > Så här enkelt rengör du sensorn själv

Så här enkelt rengör du sensorn själv

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors visar hur enkelt det är att rengöra en sensor med luft och med vätska.

Martins ena Nikon D3 hade ett akut behov av sensorrengöring efter att ha tagit 30 000 exponeringar bara den senaste månaden. Vi passade på att göra en video på redaktionen medan Martin rengjorde sin kamera - något som är mycket enklare än många tror.

För att kolla hur mycket smuts du har på sensorn så tar du en bild där du ställt in närgränsen på kortast möjliga avstånd och bländaren på minsta möjliga öppning (ofta f/16 eller f/22). Sedan riktar du kameran mot en jämn yta som taket eller himlen och tar en bild. Det gör inget om slutartiden blir lång. Zooma in i bilden när du tittar på den så ser du lättare smutsen.



Publicerad 2018-11-08.

31 Kommentarer

ctlindsten 2018-11-08 14:36  
Mycket bra video, även om det finns många liknande online så uppskattar jag en svensk version från fotosidan. 30 000 exponeringar på en månad är imponerande Martin, har du träningsvärk i pekfingret nu? =)
snap01 2018-11-08 17:03  
Finns flera skäl till att jag avråder att göra rent sensorn på det sättet. Att börja blåsa med blåsbälg är helt rätt men sedan så tycker jag man ska använda en visible dust quasar plus sensor magnifier 7x eller annan förstoringslupp.
Det är en förstoringslupp med inbyggd belysning då ser du om det är smuts kvar i realtid och det är viktigt för om du tex blåser rent sensorn sedan tar en provbild o sensorn ser ren ut så tar du för givet att den är det. Tar du då en paddel o kör en våtrengöring så kan det lossna smuts när du tex vänder kameran som ligger på sensorn under paddeln o du får en repa så glaset på sensorn o det kostar mycket att byta (jag har själv råkat ut för det men en D700) skulle kostat 8000 kr fick rabatt o betalade drygt 5000kr.
Om du använder en förstoringslupp så ligger kameran i samma läge o det finns inget som kan ramla ner o du ser det i realtid i sådana fall. När jag hade min kamera inne för sensorbyte (dom byter aldrig bara glaset för det skulle kosta lika mycket med arbetskostnad i alla fall) då berättade nikons service tekniker att dom själva plockar upp smutsen med rispapper ett för ett. Han berättade att flera kamera ägare hade typ använt för mycket vätska så det runnit in under kanten på sensorn.

Jag körde våtrengöring i många år funkade jätte bra till jag fick repan. Använder du paddel o blåsbälg o förstoringslupp så är det nästan safe om du inte dränker paddeln.
Man jag använder en gelstick från pentax en gummiklubba som dammet fastnar på funkar hur bra som helst o det går betydligt snabbare än våtrengöring.
Så mitt sätt är
- först blåsbälg
- sedan försoringslupp då ser du om det är smuts kvar
- är det smuts kvar då plockar du bort det med gelsticken.

Har du lyckats smeta ner sensorn med olja från schaktet (som det är är lätt att göra om du använder paddel) då måste du göra våtrengöring o då finns det speciell vätska för det.
Jag körde som sagt med paddel o våtrengöring massa gånger o var alltid försiktig men som sagt var du måste se sensorn i realtid för att det ska vara säkert.
Har du verkligen inte testat gelsticken Martin? då har du missat något.
Stene_68 2018-11-08 20:11
Vet du om vätskan kan brännas fast om det blir fläckar av den som man inte torkar bort?
snap01 2018-11-09 09:30
Vätskan bränns aldrig fast det tror jag inte hur skulle det brännas fast?. Jag tror mer på att vätskan du använt inte har lyckats tagit bort smutsen på sensorglaset pga det kanske ligger lite olja där från schaktet. Det finns annan sensorrengöringsvätska som är till för att ta bort oljehinna etc den vanliga rengöringsvätskan rår inte alltid på olja.

Däremot har du bara använt för mycket vätska så att den torkar så det blir flammigt så räcker det ofta att du kör ett par gånger till men med lagom vätska så du dels löser upp det som ligger kvar o inte för mycket så det torkar så det inte uppstår hinnor/fläckar o att du använder avsedda sensorrengöringsvätskor.

Men som sagt jag behöver typ aldrig använda något annat än blåsborste o gelsticken o får rent sensorn på under 60 sekunder varje gång. Det enda du ska tänka på gelsticken är att inte trycka för hårt o att du duttar av det som fastnar på klister arken som följer med. Jag tar ungefär 200000 bilder per år.
Grevture 2018-11-09 09:41
Jag har provat gelstick, men har svårt att se att det är så speciellt annorlunda än våtrengöring - vad du än vidrör sensorn med kan potentiellt repa den, i synnerhet om man tar i för mycket. Vilket är varför jag vill betona rådet att hellre ta i för lite och göra rent flera gånger.

Jag har gjort av med åtskilliga paket med sensorsvabbar genom åren - mina kameror och därmed också dess sensorer tenderar att bli rätt smutsiga :) Och jag upplever att så länge man är lite varsam och tålmodig är det en utmärkt metod som är enklare än många inbillar sig.
snap01 2018-11-09 13:54
Du kan inte repa med gelsticken eftersom du trycker den rakt ner o lyfter upp. Med svabb så drar du den över sensorytan o det är en hel del som repar sensorn med svabb.
Stene_68 2018-11-08 17:16  
Läste i K&B att svabbar lämnar en hinna som är svår att bli av med och råkade ut för det själv, var tvungen att lämna in kameran för rengöring (dyrt med frakt). När jag kollade från sidan i starkt ljus såg jag det tydligt. När jag använt den som liknar en tops tror jag inte att problemet uppstått men den är svårare att använda., speciellt på en stor sensor. Om man har otur kan man repa glaset också med svabbar. Ska skaffa Gel Stick från Pentax nästa gång jag behöver rengöra.
snap01 2018-11-08 17:39
fick höra många sådana fall när jag var på Nikon för service på en kamera. Tops är inte att rekommendera för ytan blir mycket hårdare än en paddel.
Stene_68 2018-11-08 19:39
Jag använder en från Visible Dust som liknar tops men som är avsedd för sensorrengöring. Men den är inte riktigt bra den heller upptäckte jag sen.
Benganbus 2018-11-08 19:14  
Tack för den den information!
/B
Ventures 2018-11-08 21:58  
Jag har aldrig tyckt mig behöva rengöra en sensor med annat än gummiblåsa (giottos rocket).
Något jag undrar över är hur effektiv kamerans inbyggda sensorrengörning är typ den i D810. Om den lyckas skaka loss något dröjer det väl inte länge innan dammet hamnar på sensorn igen.
Svar från froderberg 2018-11-08 22:08
Jag har samma sorts gummiblåsa, men den rår inte på fett/olje-fläckar och en del smuts som fastnat. Den här typen av problem kanske är relaterat till hur mycket man fotograferar. Själv tar jag ca 50 000 exponeringar per kamerahus och år.
Sten-Åke Sändh 2018-11-08 22:40
Otroligt vad ni rasslar på du och Martin Magnus. Vad är det ni fotar som kräver denna våldsamma mängd bilder? Tar ni 10 bilder av varje motiv eller?

Hur lång tid tar det att mölja igenom alla de bilderna? Jag skulle bli sinnessvag av ett sådant berg att beta av.
bengt luthman 2018-11-08 22:44
Det beror väl även (kanske mer) på i vilka miljöer man byter objektiv? Har man hyfsat välbyggda objektiv och tätade kamerahus är det ju främst när man byter objektiv som man exponerar huset för damm och skit.
Svar från froderberg 2018-11-08 23:11
@Sten-Åke. Martin jobbar med att fota deltagare i olika sporttävlingar, ex Lidingöloppet. Där sker bildurvalet automatiserat av en dator. I mitt fall gör kombinationen av programvara och 25 års yrkeserfarenhet att jag rätt snabbt går igenom mina bilder.
PMD 2018-11-09 01:27
@Hans Erik: en del kameror med inbyggd sensorrengöring har en liten kladdig yta nedanför sensorn där de bortskakade smutspartiklarna är tänkta att fastna. Om de fastnar där så dröjer det nog ett tag innan det finns risk för att just de partiklarna hamnar på sensorn igen.
Grevture 2018-11-09 09:36
Hans Erik: Hur mycket smuts och fläckar man får på sensorn är nog ganska direkt proportionellt mot en kombination av hur ofta man byter objektiv och i vilka miljöer man gör det.

Men, det mesta och framför allt det mest synliga kan man som du säger ofta blåsa bort med en gummiblåsa.

Sensorrengöring, eller snarare sensorskakning som det väl egentligen är har fördelen att just skaka loss partiklar så de inte fastnar och som Per påpekar sker ofta viss insamling av partiklarna just för att de inte skall skramla runt inne i kameran.

Och tänk på att det (i alla fall i DSLR-kameror) förmodligen är så att majoriteten av det damm och de partiklar man blåser ut ur kameran med en gummiblåsa sitter runt sensorn, inte på den - men bör blåsas bort så det inte förr eller senare hamnar på sensorn.
Grevture 2018-11-09 09:46
Sten-Åke: Som Magnus redan påpekat så fotar jag ofta i en lite speciell genre där man tar mycket bilder. Faktum är att jag nog tog lite mer än 30000 bilder enbart helgen 29-30 september :) Men de bilderna datorsorteras, det slipper vi tack och lov.

Men mer generellt: fotograferar man människor professionellt tar man mycket bilder. Människor är extremt svårförutsägbara motiv och att det inte alltid i tagningsögonblicket går att ha kontroll över alla delar i bilden (motivet, bak- och förgrund. Så man tar många bilder för att vara säker.

Att förmågan att snabbt sålla i stora bildmaterial är något man tränar upp - de är inte så svårt faktiskt.
alfin 2018-11-09 21:46
Så ska man vara lite elak Martin, så behövs ju inte du i den processen. Borde vara enkelt att automatisera knäppandet och låta datorn sortera ut de bilder som har hyfsad komposition, skärpa och som lyckats fånga motivet i bild. Plus en servicetekniker som byter slutare lite då och då. ;)
PMD 2018-11-09 23:17
Det kommer nog. AI har gjort stora framsteg de senaste åren och allt tyder på att farten inte har avstannat.

Man behöver dock lära AI-kameran att sikta rätt också. Det kan vara svårare än att automatisera utsorteringen av bilder.
Grevture 2018-11-09 23:59
Lars och Per: man har sedan många år provkört diverse automatiserade system och rent tekniskt är det trivialt att bygga en ganska enkel fotorobot (styrbara stativhuvuden finns ju redan) som med en videokamera och lite motivigenkännande programmering siktar och tar bilder med högre träffprocent än vi gör. Problemet är bara att kostnaden för att programmera ett framgångsrikt sådant system med råge överstiger vad någon är beredd att satsa. I längden skulle det sannolikt löna sig, men initialkostnaden är så hög att branschen fortsätter lita till de (räknat per bild) ändå rätt billiga fotograferna :)

Det vi redan kör idag är att man fjärrtriggar extrakameror som t.ex. fotar uppifrån eller någon annan alternativ vinkel mot samma område dit jag (eller vem det nu är som har fjärren på sin kamera) siktar och för varje bild av enskild löpare (högkant, tajt beskuren) som jag tar, så tas det också en högupplöst bild av hela banbredden där programvaran i efterhand beskär ut högkantsbilder av enskilda löpare. Men utdelningen från sådana fjärrkameror blir överraskande låg jämfört med vad fotografer producerar under samma tid - men det är nog bara en tidsfråga innan sådant fungerar bättre.

Men det är en udda och lite egen fotonisch, och faktiskt en väldigt bra hantverksträning för den som vill bli snabbare på att snabbt plocka ut och fånga motiv ur en snabbt föränderlig verklighet :)
hornavan 2018-11-09 10:33  
Jag gör som Martin rekommenderar, men med ytterligare ett steg efter blåsningen.
Stoppa in svabben i munnen och andas på den så blir den lite lagom fuktig och räcker oftast tillsammans med blåsningen. Vitlök och chilli i kosten gör metoden mer effektiv.
Min erfarenhet är att små sensorer (m4/3) blir mindre dammiga än fullformatssensorer. Det känns som det borde vara tvärt om.
Teori någon?
cango 2018-11-09 17:14
teorin kan vara att - åtminstonde Olympus - har en Väldigt bra sensorrengöring. Personligen har jag aldrigt behövt göra rent mina sensorer (e-500/e-3/e-m5/e-m1) - dock inte sagt att inte nåt funnits där! Men jag aldrig märkt av det på bilderna (vilket är väl det som betyder nåt).

Har jag då aldrig bytt objektiv? Tror inte det finns nån som "misshandlar" sin kamera som jag - 90% av tiden sitter det teleskop på den - som är EJ TÄT. hela fokuseringsmodulen för att funka har en glipa på några millimetar.
Grevture 2018-11-10 00:06
Johan: det är en hyfsat etablerad idé att större sensorer samlar mer smuts än mindre. Dels handlar det nog om det som Carlos är inne på, att det är lättare att bygga en effektivare sensorskakning till en mindre sensor.

Men det handlar så vitt jag förstår också om att det blir större statiska laddningar i större sensorer vilket gör att de drar till sig både fler och större partiklar.

Just D3 är rätt ökänd som "damsamlare", den har ju inte inbyggd dammskakning.
hornavan 2018-11-10 21:04
Tack Martin för att du orkar vara med och besvara så många frågor.
Jag har stor respekt för dina svar.
Artis 2018-11-09 13:50  
Mycket bra och nyttig info. Har flera gånger rengjord sensorer på mina Canon med hjälp av spattel och vätska från VisibleDust ochalltid med bra resultat och utan problem så länge man håller sig strikt till instruktioner. Droppa 2 droppar på svabben och dra EN gång över sensor. Kolla med ny bild och upprepa proceduren med ny svabb om det behövs.
AdirfNa 2018-11-11 09:35  
Tack för bra info.

Vad gör kameran själv när jag trycker på rengör sensorn?
Grevture 2018-11-11 17:59
I de flesta fall handlar det om att man skakar sensorn så att lös smuts ramlar av (och i de flesta kameror fångas smutsen upp av en klibbig remsa nedanför sensorn). Olympus har en lite egen lösning där de inte bara skakar utan också skickar en tryckvåg genom skyddsglaset, lite som när en daibild poppar till när den blir uppvärmd.
Ohman 2018-11-11 09:38  
Jag börjar alltid med att rengöra spegelhuset, annars tar det inte lång tid innan det skräpet ligger på sensorn igen. Jag har sett flera förstöra sina sensor vid rengöring för att försöka spara några hundralappar på en kamera som kostar 30k+. Lämna in den! Då har du både garanti ifall nått går fel och en garanterat ren sensor. Kameraverkstäderna har mer avancerad utrustning till detta av en anledning.
Grevture 2018-11-11 18:01
Jag håller med om att det är bra att göra ren spegelhuset först - den smutsen hamnar som sagt förr eller senare på sensorn.

Men kameraverkstäder finns inte alltid tillgängliga där man fotar, och jag skulle påstå att farorna med att göra rent själv ofta överdrivs rejält.
b4erra 2018-11-11 12:26  
Jag antar att tryckluft på burk, typ Air Duster är no-no?
Grevture 2018-11-11 18:06
Det finns flera risker med det:

Dels det uppenbara - man tvättar inte sitt finaste porslin med högtryckstvätten :) Tryckluft är inte alltid så lätt att reglera och risken finns att man faktiskt skadar saker med den.

Sedan blir det lätt att man med tryckluften trycker in smuts och fukt in i innandömet i kameran (runt/bakom sensorn) där det kan ställa till skador.

Sprutar du luft med hög fart på något kyls det ned, och risken är stor att du får kondens som kan ge värre fläckproblem än det damm du försökte blåsa bort.

En gummituta är en mycket säkrare form av tryckluft.
lonian 2018-11-11 20:37  
Min kompis var förbi CyberPhoto och började prata med säljarna om att köpa något sensor rengörings kit. De kollade på hans kamera, gick iväg med den 3min och hade sedan rengjort den gratis, troligtvis blåst den ren.
Dom är snälla och trevlig personal på CyberPhoto!
Själv har jag redan sensorscope kittet.
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar