Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
31 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det är en förstoringslupp med inbyggd belysning då ser du om det är smuts kvar i realtid och det är viktigt för om du tex blåser rent sensorn sedan tar en provbild o sensorn ser ren ut så tar du för givet att den är det. Tar du då en paddel o kör en våtrengöring så kan det lossna smuts när du tex vänder kameran som ligger på sensorn under paddeln o du får en repa så glaset på sensorn o det kostar mycket att byta (jag har själv råkat ut för det men en D700) skulle kostat 8000 kr fick rabatt o betalade drygt 5000kr.
Om du använder en förstoringslupp så ligger kameran i samma läge o det finns inget som kan ramla ner o du ser det i realtid i sådana fall. När jag hade min kamera inne för sensorbyte (dom byter aldrig bara glaset för det skulle kosta lika mycket med arbetskostnad i alla fall) då berättade nikons service tekniker att dom själva plockar upp smutsen med rispapper ett för ett. Han berättade att flera kamera ägare hade typ använt för mycket vätska så det runnit in under kanten på sensorn.
Jag körde våtrengöring i många år funkade jätte bra till jag fick repan. Använder du paddel o blåsbälg o förstoringslupp så är det nästan safe om du inte dränker paddeln.
Man jag använder en gelstick från pentax en gummiklubba som dammet fastnar på funkar hur bra som helst o det går betydligt snabbare än våtrengöring.
Så mitt sätt är
- först blåsbälg
- sedan försoringslupp då ser du om det är smuts kvar
- är det smuts kvar då plockar du bort det med gelsticken.
Har du lyckats smeta ner sensorn med olja från schaktet (som det är är lätt att göra om du använder paddel) då måste du göra våtrengöring o då finns det speciell vätska för det.
Jag körde som sagt med paddel o våtrengöring massa gånger o var alltid försiktig men som sagt var du måste se sensorn i realtid för att det ska vara säkert.
Har du verkligen inte testat gelsticken Martin? då har du missat något.
Däremot har du bara använt för mycket vätska så att den torkar så det blir flammigt så räcker det ofta att du kör ett par gånger till men med lagom vätska så du dels löser upp det som ligger kvar o inte för mycket så det torkar så det inte uppstår hinnor/fläckar o att du använder avsedda sensorrengöringsvätskor.
Men som sagt jag behöver typ aldrig använda något annat än blåsborste o gelsticken o får rent sensorn på under 60 sekunder varje gång. Det enda du ska tänka på gelsticken är att inte trycka för hårt o att du duttar av det som fastnar på klister arken som följer med. Jag tar ungefär 200000 bilder per år.
Jag har gjort av med åtskilliga paket med sensorsvabbar genom åren - mina kameror och därmed också dess sensorer tenderar att bli rätt smutsiga :) Och jag upplever att så länge man är lite varsam och tålmodig är det en utmärkt metod som är enklare än många inbillar sig.
/B
Något jag undrar över är hur effektiv kamerans inbyggda sensorrengörning är typ den i D810. Om den lyckas skaka loss något dröjer det väl inte länge innan dammet hamnar på sensorn igen.
Hur lång tid tar det att mölja igenom alla de bilderna? Jag skulle bli sinnessvag av ett sådant berg att beta av.
Men, det mesta och framför allt det mest synliga kan man som du säger ofta blåsa bort med en gummiblåsa.
Sensorrengöring, eller snarare sensorskakning som det väl egentligen är har fördelen att just skaka loss partiklar så de inte fastnar och som Per påpekar sker ofta viss insamling av partiklarna just för att de inte skall skramla runt inne i kameran.
Och tänk på att det (i alla fall i DSLR-kameror) förmodligen är så att majoriteten av det damm och de partiklar man blåser ut ur kameran med en gummiblåsa sitter runt sensorn, inte på den - men bör blåsas bort så det inte förr eller senare hamnar på sensorn.
Men mer generellt: fotograferar man människor professionellt tar man mycket bilder. Människor är extremt svårförutsägbara motiv och att det inte alltid i tagningsögonblicket går att ha kontroll över alla delar i bilden (motivet, bak- och förgrund. Så man tar många bilder för att vara säker.
Att förmågan att snabbt sålla i stora bildmaterial är något man tränar upp - de är inte så svårt faktiskt.
Man behöver dock lära AI-kameran att sikta rätt också. Det kan vara svårare än att automatisera utsorteringen av bilder.
Det vi redan kör idag är att man fjärrtriggar extrakameror som t.ex. fotar uppifrån eller någon annan alternativ vinkel mot samma område dit jag (eller vem det nu är som har fjärren på sin kamera) siktar och för varje bild av enskild löpare (högkant, tajt beskuren) som jag tar, så tas det också en högupplöst bild av hela banbredden där programvaran i efterhand beskär ut högkantsbilder av enskilda löpare. Men utdelningen från sådana fjärrkameror blir överraskande låg jämfört med vad fotografer producerar under samma tid - men det är nog bara en tidsfråga innan sådant fungerar bättre.
Men det är en udda och lite egen fotonisch, och faktiskt en väldigt bra hantverksträning för den som vill bli snabbare på att snabbt plocka ut och fånga motiv ur en snabbt föränderlig verklighet :)
Stoppa in svabben i munnen och andas på den så blir den lite lagom fuktig och räcker oftast tillsammans med blåsningen. Vitlök och chilli i kosten gör metoden mer effektiv.
Min erfarenhet är att små sensorer (m4/3) blir mindre dammiga än fullformatssensorer. Det känns som det borde vara tvärt om.
Teori någon?
Har jag då aldrig bytt objektiv? Tror inte det finns nån som "misshandlar" sin kamera som jag - 90% av tiden sitter det teleskop på den - som är EJ TÄT. hela fokuseringsmodulen för att funka har en glipa på några millimetar.
Men det handlar så vitt jag förstår också om att det blir större statiska laddningar i större sensorer vilket gör att de drar till sig både fler och större partiklar.
Just D3 är rätt ökänd som "damsamlare", den har ju inte inbyggd dammskakning.
Jag har stor respekt för dina svar.
Vad gör kameran själv när jag trycker på rengör sensorn?
Men kameraverkstäder finns inte alltid tillgängliga där man fotar, och jag skulle påstå att farorna med att göra rent själv ofta överdrivs rejält.
Dels det uppenbara - man tvättar inte sitt finaste porslin med högtryckstvätten :) Tryckluft är inte alltid så lätt att reglera och risken finns att man faktiskt skadar saker med den.
Sedan blir det lätt att man med tryckluften trycker in smuts och fukt in i innandömet i kameran (runt/bakom sensorn) där det kan ställa till skador.
Sprutar du luft med hög fart på något kyls det ned, och risken är stor att du får kondens som kan ge värre fläckproblem än det damm du försökte blåsa bort.
En gummituta är en mycket säkrare form av tryckluft.
Dom är snälla och trevlig personal på CyberPhoto!
Själv har jag redan sensorscope kittet.