ANNONS
Annons
Artiklar > 7 tips som tar dina resebilder till nästa nivå
Hela denna artikel är en annons

7 tips som tar dina resebilder till nästa nivå

Det holländska företaget DroneHeroes började som ett Instagram-community för drönarbilder

 Foto: DroneHeroes

Det är inte kameran som tar fantastiska bilder, det är fotografen. Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren så kan dessa sju tips från DroneHeroes hjälpa dig att vara förberedd, undvika klassiska misstag och hålla ditt material säkert.

En inte helt ovanlig resa inom fotografering är att det börjar med en kreativ ådra och en kamera som slutar i ett heltidsarbete och kanske till och med ett eget företag. I denna artikeln får vi följa med just en sådan resa och ta del av tips som kan hjälpa dig på vägen.

Det holländska företaget DroneHeroes började som ett Instagram-community för drönarbilder. Sedan, efter att ha investerat i ett flertal drönare, började DroneHeroes ta professionella uppdrag och nu efter en intensiv treårsperiod har företaget redan fått ett internationellt rykte för sin kvalitet och mångsidighet. Idag tar DroneHeroes bilder och spelar in video för bland annat hotellkedjor och semesterorter.

Den passionerade experten Ronny Brouwers, tillika ägare och kreativ chef på DroneHeroes delar med sig av sina bästa tips för att lyckas producera fantastiska bilder.

1. Utrustningen är viktig

En bra kamera gör dig inte till en bra fotograf, men det är viktigt med bra utrustning för att lyckas. Det är även viktigt att all utrustning alltid är tillgänglig och pålitlig. Därför behöver du skriva en lista på alla saker som behövs. Det finns inget värre än att komma till en fantastisk plats och upptäcka att en av drönarnas propellrar saknas och tagningen inte kan genomföras.

Att skydda utrustningen är också viktigt. Underskatta inte naturen. Exempelvis kan stränder och hav påverka känslig utrustning, du vill undvika att sandkornen skadar din telezoom. I tuffa miljöer ser vi till att våra kameror och linser är skyddade separat. Förebyggande är bättre än att vara efterklok, det är alltid bättre att vara lite extra försiktig än att ångra sig efteråt.

2. Anpassa dig

Vädret kommer alltid att vara den mest osäkra faktorn för en fotograf. Hur vädret påverkar dina bilder varierar från gång till gång. Du behöver använda hela din fotografiska kreativitet för att få ut det mesta av dina bilder. Så acceptera och gilla läget - och försök inte få till en solig känsla när himlen är grå.

Det är mycket bättre att lyfta fram de mörka molnen vid ett annalkande åskväder, istället för att försöka skapa en orealistisk, solig känsla i bilderna. När du sedan redigerar bilderna efteråt, kan du dock ändra färgerna lite grann.

3. Glöm inte filter, särskilt i solen

Filter är avgörande och vi menar inte Instagram-filter, utan ND-filter och polarisatorer. Som fotograf kan du enkelt justera slutartid, bländare och ISO-värden, men varje inställning får konsekvenser. När du fotograferar ett vattenfall en ljus dag, kanske du vill välja kort slutartid och liten bländare för optimal ljuseffekt. Men detta kommer att göra vattnet väldigt skarpt, och varje vattendroppe kommer att synas. En längre slutartid gör att vattnet blir mjukare, men kan leda till att bilden blir överexponerad.

Med ett ND-filter kan man jobba mer kreativt så att linsen fångar upp mindre ljus utan att påverka omgivande färger. Detta gör att du kan välja slutartid och bländare, beroende på känslan och djupet du vill skapa i dina bilder, utan att styras alltför mycket av omgivningen.

4. Tänk på ljuset

Om du jobbar mot en tight deadline har du inte alltid lyxen att fota under de timmar på dygnet då ljuset är mjukt, vilket ofta resulterar i bättre bilder. Vid lunchtid är ljuset mycket hårdare. Försök att planera din dag så du undviker det hårda ljuset. Vi försöka alltid äta lunch mellan klockan 12 och 14. På så sätt undviker vi de hårda skuggorna som skapas mitt på dagen, särskilt när vi jobbar med drönare. Det finns annars även en risk att drönarens skugga kommer med i bilderna.

Men om du inte kan undvika att fota kring lunchtid bör du använda rätt filter för att mjuka upp bilderna så mycket som möjligt. Försök åtminstone planera din dag så du inte behöver ta de allra viktigaste bilder när solen står som högst.

5. Vikten av efterredigering

Det mesta av det kreativa arbetet görs under redigeringen. Här kan du som fotograf göra skillnad och verkligen sticka ut i mängden. Vi ändrar vanligtvis bara färg och kontrast i våra bilder utan att tweaka bilden allt för mycket.
Men du kan självklart välja att gå mycket längre. Många fotografer och filmfotografer lägger till sin egen touch genom att lyfta fram specifika färger. Känn dig inte begränsad till bilden som skapats av din kamera: fotograferandet är bara hälften av jobbet.

6. Säkerhetskopiera dina säkerhetskopior

Se till att allt arbete inte har varit förgäves, ha en bergsäker rutin för dina kopior och backups. Säkerhetskopieringen startar på plats, omedelbart efter att du har tagit bilderna. På plats använder vi externa lagringsenheter som tål riktigt svåra förhållanden. Vi tar även alltid med oss dubbla uppsättningar. Det gör det möjligt att spara bilderna på minst två ställen.

Så fort vi är tillbaka i studion lägger vi in en högre säkerhetskopieringsväxel. Vi kopierar alla bilder till vår studio-enhet med 48 TB hårddiskar. De är konfigurerade i RAID 5, vilket förhindrar dataförlust om någon av enheterna skulle skadas. Sedan redigerar vi bilderna via Thunderbolt 3-anslutning. Vi sparar även alla originalbilder på studio-enheten, även efter att projektet är slutfört. Du vet aldrig när en gammal bild kan behövas.

Som en extra säkerhetsåtgärd sparar vi slutligen alla originalbilder på flera separata externa hårddiskar. Dessa raderas aldrig och är den ultimata säkerhetskopian. På vårt holländska kontor använder vi en NAS för att säkerhetskopiera alla projektfiler.

7. Organisera mera – innan det är för sent

Om du fotograferar väldigt mycket behöver du kunna hantera en miljon filer. Alltför ofta inser folk hur viktigt det är att organisera filerna för sent, dvs. efter att ha gått vilse i sin egen mappstruktur. Därför måste du agera proaktivt: organisera bilderna snabbt och inom så många kategorier som möjligt. Vilket sätt är bäst? Det beror helt på vilken slags fotograf du är.

Till att börja med delar vi upp privata bilder och professionella bilder. Därefter delas bilderna upp efter varje kund och organiseras efter platsen för fotot. För varje plats delas bilderna även upp efter dag och specifik drönare som tog bilderna. Det betyder att om kunden så önskar, kan vi snabbt och enkelt ta fram bilder som tagits av en viss drönare en viss dag.



Det summerar sju nyttiga tips från drönarflygarna DroneHeroes som kan vara användbara både för nybörjare och kanske även för mer erfarna fotografer. Dina fotografier och videoinspelningar är dina minnen eller kanske ditt arbete, och därför är det oerhört viktigt att se till att de lagras på ett säkert och smidigt sätt.

Vilken lagringslösning passar mig och mitt sätt att fotografera?

Oavsett om du bara fotograferar för skojs skull eller om du arbetar professionellt som fotograf så råder det inga tvivel om att vikten av säkerhetskopiering är tung. Med rätt lagringsmöjligheter och rutiner behöver du aldrig vara orolig för att dina fotografier ska gå förlorade. Vilken typ av lagring du behöver beror lite på hur du jobbar med dina bilder och var du fotograferar.

Här kommer därför några tips på lagringslösningar som DroneHeroes själva valt att använda både ute på fältet, i studion samt för att vara helt säker, även om olyckan skulle vara framme.

Fältjobb under tuffa förhållanden - LaCie Rugged Thunderbolt

LaCie Rugged Thunderbolt är en tålig hårddisk med både USB-C och Thunderbolt. Hårddisken är IP54-klassad vilket ger den skydd mot damm, stötar, vatten och kross/tryck-skador. LaCie Rugged Thunderbolt levereras med kablar för både USB-A, USB-C/Thunderbolt 3 och Thunderbolt 2 vilket ger dig möjlighet att maximera hårddiskens prestanda oavsett vilken dator du använder.

I studion ska det alltid gå snabbt och finnas utrymme - LaCie 6big

LaCie 6big Med hastigheter upp till 1400MB/s (6big) / 2600 MB/s (12big) kan du ladda in RAW-video och editera flera ProRes422 (HQ) eller ProRes 4444 XQ strömmar samtidigt. LaCie 6/12big passar dig som arbetar med stora filer och som behöver en extern hårddisk som är snabb, säker, tillförlitlig och tyst.

Med Raid 0/1/5/6/10/50 kan du anpassa din 6big/12big beroende på om du prioriterar hastighet, maximal säkerhet eller något däremellan. LaCie 6big/12big använder Enterprise klassade hårddiskar för maximal pålitlighet som är designade att arbeta 24x7, 8760 timmar om året. LaCie 6big kommer med 5 års garanti för hårddiskar, chassi och reservdelar.

 

Ta säkerhetskopior av SD-kortet på språng - LaCie DJI Copilot

LaCie DJI Copilot är en hårddisk med inbyggd SD-kortläsare för överföring och backup av bilder ute på fältet. Det går att göra backup av bilder och filmer antingen via SD-kortläsaren eller genom att koppla in en kamera via USB till hårddisken. Ingen dator behövs och allt styrs från en mobiltelefon eller surfplatta som kopplas in till hårddisken via Lightning eller USB-kabel. LaCie DJI Copilot fungerar även som en powerbank och kan ladda din utrustning.

Gemensamt för alla LaCie-produkterna ovan är att de också kommer med 3 till 5 års Rescue Service-avtal som ger dig en extra trygghet. LaCie hjälper dig om en olycka skulle inträffa som tex. filer som raderats av misstag, virus, kortslutning eller vattenskador. Du kan läsa mer om Rescue Service här.

Om du är sugen på att veta mer om DroneHeroes och deras vardag så kan du följa Ronny @ronnybrouwers och @droneheroes på Instagram.



Publicerad 2019-03-19.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar