Annons

Proffsfoto

Proffsfoto > Nya artiklar > Sigma 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art – ljusstarkt för astrofoto

Sigma 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art – ljusstarkt för astrofoto

Brus är ett gissel vid astrofoto. Därför lanserar Sigma världens ljusstarkaste fisheye-objektiv så att man kan få bilder av himlavalvet med hög bildkvalitet.

Sigma 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye | Art ger 180 graders diagonal bildvinkel och tecknar ut hela småbildsformatet (fullformat).

Förutom hög ljusstyrka så är också hög skärpa över hela bildytan och liten uppkomst av optiska fel önskvärda – just detta lovar Sigma att deras nya objektiv ger.

Den optiska konstruktionen är komplex och består av 21 linser varav fyra i FLD-glas, tre i SLD-glas och två asfärsiskt formade.

Objektivet har autofokus men kommer antagligen att fokuseras manuellt av de flesta astrofotografer. För att inte man ska råka ändra skärpan finns ett lås för fokusringen.

En verkligen udda finess är objektivvärmare som kan behövas vid mycket långa exponeringstider i kyla så att inte frontlinsen immar igen.

Objektivvärmare är ett extra tillbehör för att objektivets frontlins inte ska ska frysa igen i kyla.

Den kraftigt välvda frontlinsen gör att det inte finns någon fattning för glasfilter framtill. I stället finns en hållare för plastfilter baktill.

Vikten är hela 1 360 gram och därför finns det en Arca Swiss-kompatibelt stativfäste.

Sigma 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye | Art säljs med två olika objektivfattningar: Sony E och L-mount. Det rekommenderade priset är 25 395 kronor inklusive moms.

Astrobilder tagna med Sigma 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye | Art kan ses här.



Publicerad 2024-02-21.

3 Kommentarer

Swexplorer 2024-02-22 02:13  
Som flera säkert tänker: En version passande Nikon Z för denna lins tack.
Zeka 2024-02-24 21:29  
"Liten uppkomst av optiska fel" är verkligen önskvärda, särskilt på vidvinklar och zoomar, där även dyra sådana oftast är mediokra. Bland sådana fel kan man kanske, också, räkna vignetteringen. Fast 0- eller minusvärden är obefintliga i testvärlden, så felfrihet är en omöjlighet.
Skulle då denna pjäs med revolutionerande data vara ett undantag? (ser fram mot ett diagram på Sigmas hemsida)
Knappast på 1,4. Snarare skulle ett annars högt värde på 3-5 vara helt normalt här. Även med detta höga pris (vilket egentligen är lågt) kan man vänta sig det, på samma sätt som 3-5 är högst normalt på ett 24mm/2.0.
Att korrigera i råfilskonveteraren (lensprofile) ökar bruset i hörnen och kanterna, det brus (vid långa exponeringstider) man ville få bort med den höga ljusstyrkan. Lite som att bita sig i svansen. Förhoppningen är då att vignetteringen är låg, eller försummbar, nedbländat 2-3 steg. Men då skulle jag föredra ett fisheye 15mm/2,8 med låg vignttering full open, vilken väger 1/3 av denna blyklump.
Varför görs inte dådana?
Möjligen går det med ökad skärpecirkel till priset av (bara) 20-30 % högre vikt.
Svar från froderberg 2024-02-24 22:48
Jag hittar tyvärr inga vinjetteringsdiagram på Sigmas hemsida, få tillverkare bjuder på sådana. Men kanske exempelbilderna och denna Sigma-blogg kan göra dig lite klokare: https://www.sigma-global.com/en/contents/michat_katuzny_a024_15_14/ Jag tycker att vissa bilder har rätt kraftig vinjettering.

https://www.sigma-global.com/en/lenses/a024_15_14/gallery.html
Astroscapist 2024-02-25 14:41
Fisheye brukar inte vinjettera så mycket.

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar