Prylnytt
Fujifilm har lyckats med mycket, men de har hittills saknat två saker: Bildstabilisering i kamerahusen och funktioner som lockar avancerade videokunder. Med Fujifilm X-H1 och två nya videoobjektiv blir det ändring på det.
I grunden delar Fujifilm X-H1 sensor och processor med X-T2 och alla andra modeller i den tredje kameragenerationen. Men X-H1 har fått en del funktioner som X-T2 saknar. Det mest tydliga är ett kraftigare grepp och en topp-LCD, vilket gör att X-H1 påminner en hel del om Panasonic Lumix G9.
Kamerahuset är kraftigare konstruerat än X-T2 med bland annat 25 procent tjockare magnesiumskal som därmed skall vara dubbelt så starkt. Det ger naturligtvis högre vikt (166 gram extra), men Fujifilm har försökt hålla nere vikten genom att konstruera om objektivfattningen. Den ska vara lika stark som tidigare, men något lättare.
Även små detaljer som avtryckaren har vidareutvecklats. Och på baksidan har en dedikerad AF-ON-knapp tillkommit.
Autofokusen har förbättrats något jämfört med X-T2 genom nya algoritmer. En påtaglig förbättring av autofokusen är att X-H1 kan använda fasdetekterande autofokus (AF-C) med sin 100-400 mm telezoom i kombination med 2x telekonverter. En annan förbättring ska göra att den fasdetekterande autofokusen bättre klarar att fokusera på vissa texturer, som fåglars fjäderdräkt. Den har även blivit ljuskänsligare.
Liksom X-E3 har X-H1 bluetooth-koppling som gör att kameran kan vara ansluten med en smartfon eller surfplatta under lång tid utan att dränera batteriet.
X-H1 har fått AF-ON-knapp och LCD-skärm på ovansidan.
Effektiv bildstabilisering
På insidan finns en magnetisk upphängning av sensorn som gör det möjligt att korrigera för 5 olika slags rörelser. Fujifilm uppger att bildstabiliseringen som bäst motsvarar effekten av 5,5 stegs kortare slutartid. Det finns andra tillverkare om hävdar ännu högre effektivitet, men då sker det i kombination med stabiliseringen i objektivet. Fujifilms bilstabilisering fungerar fullt ut med alla deras objektiv, varav de flesta inte har bildstabiliering.
Slutaren i X-H1 är tystare än slutarna i övriga kameror i X-serien. Sökaren har fått högre upplösning jämfört med X-T2, 3,69 miljoner bildpunkter jämfört med 2,36 miljoner. Responstiden anges 5 millisekunder och uppdateringsfrekvensen är 100 Hertz. Det ska ge en sökarupplevelse utan fördröjningar eller ryck; något som underlättar som man ska följa snabbrörliga motiv.
En ny funktion är flimmerreducering som tajmar öppningen av slutaren när lysrör lyser som starkast. Det ger bildserier med jämnare exponering och färg.
Vassare video
Fujifilm har antagligen sneglat på Panasonic Lumix GH5 och dess föregångare som rönt stor popularitet bland professionella och semiprofessionella videografer. Det är inget konstigt att Fujifilm satsar på denna målgrupp. Fujifilm är faktiskt ett av de största märkerna inom TV och professionell video. Fujifilm är dominerande på marknaden för zoomobjektiv till för tv-produktion.
Fujifilm siktar inte riktigt så högt med X-H1, men den är tänkt för att vara ett alternativ till Lumix GH5 och Sony A7S II. X-H1 kan lagra video i 4K DCI (4096 x 2160 pixlar) med 24p eller 23,98p och 200–50 Mbit/s. Med 4K UHD (3840 × 2160 pixlar) går det även att välja 30p och 25p. I full-HD (1920 x 1080 pixlar) kan bildfrekvensen vridas upp ännu mer, till 120p, 100p, 60p eller 50p. Det dynamiska omfånget uppges till 12 steg för video.
Totalt ska antalet videorelaterade förbättringar vara 20 stycken enligt Fujifilm. Det inkluderar bättre ljudkvalitet, F-log (motsvarar Sonys S-log och Canons C-log) och ett nytt filmsimuleringsläge som ska passa video.
För att matcha kameran har Fujifilm även utvecklat två dedikerade videozoomar: Fujinon MK 18-55 mm t/2,9 och MK 50-135 mm t/2,9. De tecknar ut APS-C och Super35 och säljs med både Fujifilms X-fattning och Sonys E-fattning. De stora skillnaderna mot stillbildsobjektiv är att de har tandning för extern drivning av zoomning och fokuserng. Det ska inte uppstå fokusskift eller "zoom breathing". Till sommaren kommer dessa ut på marknaden med X-fattning.
Kraftigt batterigrepp
Fujifilm X-H1 kan köpas i paket med batterigreppet VPB-XH1. Precis som kamerahuset har batterigreppet AF-ON-knapp, rejäl vädertätning och ett stort grepp.
Fulladdad, med två batterier (NP-W126S) i batterigreppet och ett i kamerahuset, ska kameran kunna ta 900 bilder. Batterierna i greppet behöver inte tas ut för att laddas om man ansluter en strömadapter.
Cirkapriset för Fujifllm X-H1 är 19 000 kronor inklusive moms. I paket med batterigreppet och två extra batterier är priset 23 000 kronor. Leveransstart i mars.
De nya videoobjektiven MKX 18-55 och MKX 50-135 kostar 40 000 kronor respektive 43 000 kronor inklusive moms.
27 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Fuji gör ju redan ett större batteri för GFX så jag kan hålla med om att det hade varit nice att utnyttja det för lite stabilare strömförsörjning. Men som sagt, hade de använt ett större batteri hade folk klagat på att de behövde två olika batterier till sina X-mount kameror.
"Analoga" kameror (dvs kameror för film) har haft toppdisplay sen 1980-talet så det förstör väl inte "analoglooken" så mycket?
Vill man ha en kamera som inte har den här displayen, som är lättare, har mindre grepp osv så har Fuji fortsatt andra modeller... Det kommer säkert sådana med stabilisering vad tiden lider, men det dröjer säkert lite för de vill ju sälja den här nu.
Det kan låta tonårsaktigt att vilja ha en sådan skärm för att kunna filma sig själv, men det är mycket önskvärt för många av oss som gör instruktionsfilmer osv.. och jag som inbiten Fuji-fotograf hade hoppet högt, men börjar nu återigen snegla mot Panasonic istället.
När jag skaffade min X-T1 tyckte jag den var nära nog perfekt. Frågan är om det kommer en framtida X-T3 med IBIS och tidigare formfaktor, annars kommer jag nog kolla lite närmare på något som inte är större men har FF-sensor.
http://camerasize.com/compare/#772,724
/Stephan
Bla. displayen är ett plus, snabb info utan att behöva slå på den.
Exponeringskompesationen går att förbättra om den är som på gfx:en. Håll in knappen med pekfinger och vrid med tummen. Fungerar men upplevs lite "bökig"