Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA, sammanslutningen för europeiska journalister inom bild- och ljudområdet, har utsett årets bästa fotoprodukter.

Fotosidan är sedan 2015 svensk representant i EISA:s expertgrupp för foto. Det innebär att vi är med och utser de bästa nya produkterna det gånga året 2015-2016, och rekommenderar dessa för det kommande året 2016-2017.

Följande fotoprodukter rekommenderas av EISA för 2016-2017:


BÄSTA DSLR, KONSUMENT 2016-2017
Canon EOS 80D

Canon EOS 80D är inte en SLR-kamera i mängden. Canon har tagit fram en kamera som kombinerar många innovativa funktioner för stillbild och video. Den mest centrala tekniken är Canons Dual Pixel CMOS AF som möjliggör snabb fokusering i live view och under videofilmning. Tekniken stöds dessutom av den nya Power Zoom Adapter PZ-E1 som fungerar ihop med den nya paketzoomen EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS USM. Även den vanliga autofokusen är förbättrad med sina 45 korsformiga punkter. Den högupplösta och vinklingsbara LCD-skärmen har en användbar pekfunktion. Sist men inte minst har EOS 80D klassledande bildkvalitet.


BÄSTA DSLR, PROSUMER 2016-2017
Nikon D500

D500 är Nikons snabbaste och bästa DX-modell hittills. Med sina 10 bilder per sekund fungerar den perfekt för actionfoto. Nikons nya 153-punkters autofokussystem ger både snabb och träffsäker fokus, i synnerhet med rörliga motiv. En nyutvecklad APS-C-sensor med 20,9 megapixel ger utmärkt bildkvalitet och med en maximal känslighet på ISO 51 200 fungerar D500 mycket bra i svagt ljus. Både byggkvalitet och hantering är utmärkta med en stor ljus sökare och vinklingsbar pekskärm. 4K-video och Nikons nya uppkopplingsteknik Snapbridge gör en redan imponerande DSLR ännu bättre.


BÄSTA DSLR, PROFESSIONELL 2016-2017
Canon EOS-1D X Mark II

Canon EOS-1D X Mark II är den snabbaste DSLR-kameran någonsin vilket gör den till det bästa verktyget för professionella sportfotografer. Den kan ta 14 bilder per sekund med följande fokus, en imponerande prestation som gör den utmärkt för actionfoto. Jämfört med föregående modell har Canon förbättrat stillbildskvaliteten påtagligt och förbättrat autofokusen, i synnerhet för de som använder telekonvertrar. Videofunktionerna har blivit mer avancerade med 4K i hög kvalitet och snabb autofokus under video och live view. Förbättringarna kombinerat med det stryktåliga kamerahuset gör Canon EOS-1D X Mark II till en ännu bättre allroundkamera än föregångaren.


BÄSTA SPEGELFRIA KAMERA, KONSUMENT 2016-2017
Olympus OM-D E-M10 Mark II

Olympus OM-D E-M10 Mark II är en lätt och kompakt kamera med utmärkt hantering. Den har en Four Thirds-sensor på 16,1 megapixel och en avancerad elektronisk sökare med 2,36 miljoner bildpunkter. Den snabba autofokusen är byggd med toppmodern teknik och kameran ger utmärkt bildkvalitet. Den femaxliga stabiliseringen gör kameran mycket användbar i svagt ljus. Stabiliseringen fungerar dessutom mycket bra under videofilmning. Du kan styra kameran från en telefon via den inbyggda wifi-funktionen eller ladda upp bilder till internet. Totalt sett är OM-D E-M10 Mark II en mycket övertygande och prisvärd kamera.


BÄSTA SPEGELFRIA KAMERA, PROSUMER 2016-2017
Sony α6300

Med nya α6300 har Sony gjort en ännu bättre variant av den enormt populära α6000. De har behållit den lätta och kompakta designen hos föregångaren men lagt till blixtsnabb (0,05 sekunder) hybridautofokus med 425 fokuspunkter och motivföljande 4D-fokus. A6300 har dessutom 4k-video i proffskvalitet och är vädertätad. Den nya Exmor CMOS-sensorn på 24,2 megapixel ger utmärkt bildkvalitet även i svagt ljus och fantastisk videokvalitet. Den vinklingsbara 3-tumsskärmen med 921 000 bildpunkter och den ljusa OLED-sökaren med 2,36 miljoner bildpunkter klarar att visa även snabba motiv fångade med 11 bilder sekund.


BÄSTA SPEGELFRIA KAMERA, PROFESSIONELL 2016-2017
Fujifilm X-Pro2

Fujifilm X-Pro2 är en drömkamera för en gatufotograf eller en  professionell dokumentärfotograf. Tack vare den nya CMOS-sensorn på 24,3 megapixel med X-Trans III-teknik ger X-Pro2 enormt detaljrika bilder som kan förbättras ytterligare med Fujifilms realistiska filmsimuleringar. Den unika hybridsökaren kombinerar elektronisk och optisk sökare där den senare kompletteras med en elektronisk mätsökare. Det välbyggda kamerahuset med läderklädsel låter dig fotografera i alla förhållanden. Sist men inte minst är Fujifilm X-Pro2 en snabb kamera med upp till 8 bilder per sekund och en elektronisk slutare som klarar tider ned till 1/32 000.


BÄSTA KOMPAKTKAMERA, PREMIUM 2016-2017
Sony Cyber-shot DSC-RX1R II

Sony Cyber-shot DSC-RX1R II är byggd runt en småbildssensor på 42,4 megapixel och ett högkvalitativt Zeiss-objektiv. Den har världens första variabla lågpassfilter och ger fantastisk bildkvalitet med ett mycket stort dynamiskt omfång och låga brusnivåer. Den snabba hybridautofokusen är mycket träffsäker genom att kombinera fasdetektering med kontrastdetektering. Den kraftfulla BIONZ X-processorn ser till så du aldrig missar ett ögonblick. Den infällbara OLED-sökaren med XGA-upplösning och en vinklingsbar skärm ger dig kreativ frihet när du komponerar bilder. Den här premiumkompakten är på alla sätt en vinnare


BÄSTA KOMPAKTKAMERA, RESEKAMERA 2016-2017
Panasonic Lumix DMC-TZ100

Panasonic Lumix DMC-TZ100 är en välbyggd, kompakt resekamera med klassledande bildkvalitet tack vare sin entumssensor på 20,1 megapixel och sin Leica-zoom som motsvarar 25-250 mm och har en ljusstyrka på f/2,8-5,9. Fotoentusiasten uppskattar saker som 3-tumsskärmen med pekfunktion, den elektroniska sökaren med 1,166 miljoner bildpunkter, råformat, serietagning med 10 bilder per sekund, inbyggd wifi och elektronisk slutare som klarar tider ned till 1/16 000. Kameran har 4K-video och Panasonics unika 4K-fotofunktioner som gör det enkelt att fånga mycket snabba förlopp med bilder på 8 megapixel. Som grädde på moset har du funktionen som låter dig välja den bäst fokuserade rutan ur en serietagning.


BÄSTA DSLR-OBJEKTIV 2016-2017
Tamron SP 85 mm f/1,8 Di VC USD

Tamron SP 85 mm f/1,8 Di VC USD sätter en ny standard för prestanda hos korta porträttelen. Det här är det första objektivet av den här typen med optisk stabilisering som kan kompensera för upp till 3,5 gånger längre slutartider. Optiska prestanda förbättras med påkostade linselement med låg och extra låg dispersion som minskar uppkomst av kromatiska aberrationer. Objektivet är vädertätat mot damm och fukt. Den optiska konstruktionen ger en utmärkt balans mellan skärpa i fokusplanet och behovet av mjuk och snygg bakgrund. Ett perfekt objektiv för porträttfotografer.


BÄSTA PROFESSIONELLA DSLR-OBJEKTIV 2016-2017
Canon EF 35 mm f/1,4L II USM

Canon EF 35 mm f/1,4L II USM har fantastiska prestanda, det är är det bästa 35 mm-objektivet som går att köpa. Skärpan är makalöst bra, både i bildens mitt och utåt kanterna och det redan vid f/1,4. Canon drar nytta av ny spännande teknik som SWC (Sub Wavelength Structure Coating) som ger effektivare transmission, och reducerar både överstrålning och spökbilder. En annan lösning är ett linselement av BR-typ (Blue Spectrum Refractive) tillverkade av ett organiskt optiskt material som mycket effektivt korrigerar axial kromatisk aberration som inte kan tas bort i efterbehandling. Den niobladiga bländaren bidrar till attraktiv oskärpeteckning och objektivfattningen är vädertätad.


BÄSTA DSLR-ZOOM 2016-2017
Sigma 50-100 mm f/1,8 DC HSM Art

Sigma 50-100 mm f/1,8 DC HSM Art är en ljusstark telezoom optimerad för DSLR-kameror med APS-C-sensorer. Objektivet är ett av de senaste i Sigmas uppskattade Art-serie och bjuder på tre omtyckta brännvidder i ett paket, motsvarande 85 mm, 105 mm och 135 mm vilket gör objektivet mångsidigt och användbart. Den optiska designen levererar en utmärkt bildkvalitet och HSM-fokuseringen med sin ultraljudsmotor ger tyst och snabb autofokus. Tack vare sin stora maxbländare på f/1,8 ger objektivet kreativa möjligheter att jobba med kort skärpedjup. Den höga byggkvaliteten och trevliga hanteringen är lika bra som i de övriga objektiven i Sigmas Art-serie.


BÄSTA PROFESSIONELLA OBJEKTIV FÖR SPEGELFRI KAMERA 2016-2017
Sony FE 85 mm f/1,4 GM

Teleobjektivet Sony FE 85 mm f/1,4 GM kommer med största säkerhet bli omtyckt bland ambitiösa porträttfotografer. Den optiska designen och användningen av avancerade speciallinselement gör att objektivet levererar mycket hög upplösning som moderna kameror kan dra nytta av. Den runda bländaröppningen med 11 blad bidrar till en snygg och mjuk oskärpeteckning. Sonys egenutvecklade Nano AR Coating reducerar överstrålning och spökbilder i motljussituationer. Ringmotorn av SSM-typ med två positionssensorer ger snabb och exakt autofokus. Precis som man kan förvänta sig av ett proffsobjektiv är Sony FE 85 mm f/1,4 GM damm- och fukttätat.


BÄSTA ZOOMOBJEKTIV FÖR SPEGELFRI KAMERA  2016-2017
Fujinon XF 100-400 mm f/4,5-5,6 R LM OIS WR

Fujinon XF 100-400 mm f/4,5-5,6 R LM OIS WR är en telezoom med stort omfång som ger bildvinklar som ett 150-600 mm-objektiv på en småbildskamera. Det fungerar bra ihop med den nya Fujifilm X-T2 och ger användare av X-systemet bättre möjligheter att fotografera sport, fåglar och djurliv. Med avancerad teknik som linselement med ED-glas ger det utmärkt bildkvalitet, även vid maxbländare. Autofokusen är tyst och mycket snabb. Objektivet är lätt i relation till sitt omfång, den höga byggkvaliteten och att det är vädertätat. Med sin effektiva stabilisering är det enkelt att använda utan stativ.


BÄSTA FOTOINNOVATION 2016-2017
Panasonic DUAL I.S. System

Panasonics Dual Image Stabilisation är en mycket avancerad teknik som hjälper fotografer att få skarpa bilder också vid handhållen fotografering. Hittills har stabiliseringssystem antingen litat till optisk stabilisering eller sensorstabilisering. Panasonics Dual I.S. som finns i Lumix GX8 och GX80 använder bägge teknikerna för att uppnå maximalt effektiv stabilisering för både stillbilder och video. Systemet fungerar med ett stort utbud av optiskt stabiliserade objektiv, från vidvinkel till teleobjektiv och ger en stor fördel i dåliga ljusförhållanden.


BÄSTA FOTOPROGRAM 2016-2017
DxO Optics Pro 11

Bland mer avancerade bildbehandlingsprogram sticker DxO Optics Pro 11 ut med sin snabbhet och flera unika funktioner. Programmet kan mycket framgångsrikt förbättra skärpa och korrigera för optiska fel, och gör det utifrån verkliga mätdata. Med DxO PRIME förbättras programmets förmåga att reducera brus på ett snyggt sätt som bibehåller hög detaljrikedom. Programmet bjuder också på intelligent tonmappning baserad på ansiktsigenkänning plus automatisk mikrokontrast och borttagning av röda ögon. DxO Optics Pro 11 stödjer mer än 30 000 kombinationer av kamera och objektiv och uppdateras hela tiden med nya moduler.


BÄSTA FOTOSKRIVARE 2016-2017
Canon imagePROGRAF PRO-1000

Canon imagePROGRAF PRO-1000 är en dedikerad A2-fotoskrivare som arbetar med pigmentbläck för bästa utskriftskvalitet. Det här ger även utskrifterna bra hållbarhet utan blekning av färgerna. Den högsta utskriftsupplösningen är 2400 x 1200 dpi, skrivaren har 12 bläckpatroner med bland annat separata patroner för matt och blank svart. Det här minimerar bläckförbrukningen och gör utskrifterna snabbare. Den kan skriva ut från en lång rad enheter och du kan koppla upp till den via USB 2.0, wifi, Pictbridge och Ethernet-kabel. Canon imagePROGRAF PRO-1000 har en design som påminner om Canons L-objektiv.


Utsedd tillsammans med expertgruppen HT Video
BÄSTA STILLBILDS- & VIDEOKAMERA 2016-2017
Sony α7S II

Med α7S II ger Sony proffsen ett verktyg för att skapa video av yttersta kvalitet och fantastiska stillbilder oavsett situation. Exmor -sensorn i småbildsformat på 12,2 megapixel kommer verkligen till sin rätt i riktigt svagt ljus, den maximala känsligheten är ISO 409 600. Kameran har ett mycket stort dynamiskt omfång, inbyggd 5-axlig stabilisering och intern inspelning av 4K-video som läses ut pixel för pixel utan skalning. Den professionelle videofilmaren behöver inte kompromissa med kvaliteten. Kamerans snabba och exakta autofokus garanterar fantastiska och skarpa bilder även i nära nog mörker.


Utsedd tillsammans med expertgruppen HT Video
BÄSTA ACTION-KAMERA 2016-2017
Olympus TG-Tracker

TG-Tracker kombinerar arvet från Olympus omtyckta Tough-kameror med smidigheten hos actionkameror och resultatet blir ett nytt slags verktyg för att äventyrliga fotografer. TG Tracker har 4K-video med en bildvinkel på 204 grader och kan fånga stillbilder på 8 megapixel. Men dess specialitet är att hålla reda på riktning, position, lufttryck, temperatur och acceleration under tuffa tag. TG-Tracker är stötsäker, dammtät, vattentät och tål tryck. Den spelar in ljud i stereo med bra kvalitet och kan kommunicera via wifi eller HDMI. Den rymmer Olympus erkända bildteknik i ett litet paket på bara 180 gram.


Utsedd tillsammans med expertgruppen Mobil
BÄSTA MOBILKAMERA 2016-2017
Samsung Galaxy S7 / S7 edge

Kameran i Samsungs flaggskeppsmodeller klarar att ge fantastiska prestanda i nästan alla situationer. Sensorn är på 12 megapixel och har Dual Pixel-teknik som ger snabb och säker autofokus med fasdetekteringsteknik. Det ljusstarka objektivet med maxbländare på f/1,7 gör att kameran kan fånga detaljrika och vackra bilder även i riktigt svagt ljus. Du kan spara bilder i råformat och videofilma i 4k. Kameraprogrammet som medföljer Galaxy S7 / S7 edge är smart och enkelt att använda med ett Pro-läge för de gånger då du behöver manuella inställningar för att få de kreativa och proffsiga bilder du vill uppnå.


Alla vinnare

Här finns en komplett lista över alla vinnare inom alla produktområden.



Publicerad 2016-08-15.

6 Kommentarer

martinot 2016-08-15 19:18  
Skum och märklig klassifiering av D500 som "prosumer", och inte som ett professionellt hus?

Det är väl rent tekniskt lika professionellt som D5 (men med en mindre APS-C-sensor)?
Grevture 2016-08-15 22:42
För det första, det finns inga tydliga gränser, bara mer eller mindre tydliga gråzoner när det gäller sådana här beteckningar. Men jag tror ändå man kan fundera över för vilka Nikon utformat D500. För att i första hand och huvudsakligen locka yrkesfotografer? (som D5) Eller är den möjligen medvetet och genomtänkt utformad för att locka en blandning av entusiaster och professionella användare? Jag tror nog på det senare, och det fångar man ganska bra med etiketten "prosumer".
martinot 2016-08-16 00:28
Ok.

Jag läste någonstans att 2/3-delar av Nikons proffshus för fullformat, som tex D4S och D5, säljs till andra än yrkesfotografer; dvs privatpersoner.

Kanske även de borde klassas som "prosumer" för att följa samma logik och klassindelning?
Grevture 2016-08-16 10:15
EISA:s etiketter styrs nog mer av vem tillverkaren verkar ha utformat en kameramodell för, vilken målgrupp de tycks sikta på. Vem sedan i praktiken köper är en mer öppen fråga och svårt att uttala sig om förrän några år senare när modellen slutat säljas.

Nikon D3 sålde oerhört bra till entusiaster och Nikon har vid några tillfällen nämnt att en väldigt stor majoritet av D3-kamerorna inte såldes till yrkesfotografer. När den kom var den ju den enda småbildskameran i deras utbud. Men redan med D3s såg det så vitt jag vet ganska annorlunda ut och idag skulle jag misstänka att de senaste generationerna uttalade proffsmodeller från Canon och Nikon i huvudsak köpts av den målgrupp de utformats för - yrkesarbetande fotografer.
Sten-Åke Sändh 2016-08-17 15:57  
Det jag tänker på när det gäller EISA är att det vid en flyktig blick över alla "vinnare" att det andas en ängslighet att inte trampa någon på tårna. ... grabbar fick vi med Panasonic och Olympus också?? Det ser nästan ut som om regeln är att "alla" hyfsat kända tillverkare måste få med åtminstone en vinnare i listan (förutsatt att det handlar om företag från traditionella kameratillverkarnationer främst i Asien och Europa och möjligen USA).

Självklart kan man alltid diskutera klassificeringarna men det "bästa" med dem är att de är så många att man kan ge åtminstone ett pris till var och en utan att behandla någon styvmoderligt.
Svar från froderberg 2016-08-17 16:03
Det finns nog tillverkare som är missnöjda med utfallet i EISA. Förra året framfördes åsikter av FS-läsare om att det borde finnas fler kategorier så att fler bra kameror kunde få pris. Men det räcker nog med kategorier som det är.

I varje kategori sker en omröstning. Det ändras inte i efterhand för att fördela det snyggare.

Några märken som inte alls fått pris i år är Pentax, Tokina, Ricoh och Leica.
Sten-Åke Sändh 2016-08-18 00:15
Jag tyckte jag var rätt balanserad i det jag skrev. Jag läste några inlägg på nätet där en uttryckte ungefär följande: "EISA- årets incestuösa orgie för alla kamerautrustningstillverkare".
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS