Prylnytt
Nu kommer sensorn i toppmodellerna X-Pro2 och X-T2 till X100-serien. Det innebär att Fujifilm X100F ger högre upplösning och snabbare autofokus än sina föregångare.
Fujifilm kallar 24 megapixel-sensorn och den tillhörande processorn för tredje generationen. Den första generationen hade 12 megapixel och kom 2011 med X100. Två år senare var det dags för den andra generationen med 16 megapixel som hamnade i X100S (S = Second) och X100T (T = Third). Nu är det dags för X100F (F = Fourth) med 24 megapixel.
Den nya sensorn har dubbelt så snabb utläsning av data än föregångaren. Det innebär att autofokusen blivit snabbare och ljuskänsligare. Antalet fokuspunkter har ökat från 49 till 91. För extra precision kan antalet fokuspunkter utökas till 325.
Området i mitten av sensorn med fasautofokus som kan följa rörelser har ökat till 40 procent av bildytan. X100F kan ta 8 bilder per sekund med upp till 60 bilder i följd.
I likhet med X-Pro2 har knapparna på kameran koncentrerats till höger sida så att kameran lättare kan hanteras med bara en hand. Andra detaljer från X-Pro2 är en joystick för att byta fokuspunkt och att slutartidsratten även kan användas för att ställa in ISO-värdet. Det finns ett litet fönster i ratten som visar ISO-värdet.
På framsidan har det tillkommit en inmatningsratt och en funktionsknapp på sökarvredet.
Ur-X100 var först med en hybridsökare, alltså en kombinerad optisk och elektronisk sökare. I X100F har den elektroniska sökaren förbättrats jämfört med föregångaren X100T. Uppdateringsfrekvensen har ökats till 60 gånger per sekund vilket gör det lättare att följa rörliga motiv.
Samtidigt med X100F uppgraderas även tele- och vidvinkelkonvertrarna som kan sättas framför kamerans fast monterade objektiv (23 mm f/2).
Fujifilm rekommenderar de svenska fotohandlarna att ta 13 999 kronor inklusive moms för X100F. Säljstart i mitten av februari.
16 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Men vad är det egentligen som styr fokustiden i första hand?
Är det helt enkelt mjukvara och processor som avgör, eller finns det andra mer fysiska/mekaniska/optiska begränsningar?
AF-motor och optisk konstruktion spelar också in. Nyare objektiv konstruerad ofta för att minimalt antal linser ska behöva flyttas så att det går snabbare.
Kontinuerlig AF (AF-C) med rörliga motiv är väldigt mycket svårare än stillastående motiv med låst AF. (AF-S). Det krävs mer beräkning och fler mätningar och då kan hastigheten sjunka.
Till råga på allt beror de ju på vilken typ av fokushastighet du vill uppnå - snabbast möjliga fokuslåsning på ett stilla eller långsamt motiv? Eller att tillförlitligt följa ett motiv som rör sig både i variabel hastighet mot/från kameran och i sidled/upp/ned? Eller att snabbt fokusera om från motiv nära till motiv långt bort? Att ge ett stort objektiv snabb fokusrörelse kan ju också innebära att det käkar väldigt mycket batteri. Skall fokus vara optimerat för stillbild (snabbt och ryckigt) eller för video (mjukt men långsammare)? Skall man prioritera beräkningar för fokus eller för stabilisering? Det blir många saker att kompromissa med.
Så vad som i första hand styr fokushastighet är svårt att ge ett entydigt svar på - "flera olika faktorer och prioriteringar" är ett mycket vagt men heltäckande svar :)
Den var trevlig på många sätt. Det var något fint i att Fuji lade ner så mycket energi på att förbättra mjukvaran och därmed förlänga livslängden. Och det väcker ju frågan om hur mycket förbättring i efterhand som skulle kunna ske i digitala kameror. Om företagen verkligen ville.
Fujifilm och Olympus är väl de två kameratillverkare som är mest ambitiösa med att uppgradera sina kameror med nya funktioner i efterhand. Men alla kameratillverkare brukar fixa buggar av olika slag. Så sent som i juli förra året kom en uppdatering till min D3s, en kamera från 2009 :-)
Om man ser till det här att lägga till nya och förbättra gamla funktioner (mer än bara rätta till fel) så kan det helt klart göras mer än idag. Och jag undrar om vi inte kommer att se mer och mer av det. Under de första (drygt) 10 åren av digitala konsumentkameror var hårdvaruutvecklingen mycket snabb med ofta stora steg framåt. Då fanns det liksom ingen större anledning att peta i äldre kameror. Numera när även flera år gamla kameror är mycket användbara och mycket av den tekniska utvecklingen just handlar om nya mjukvarufunktioner, ja då kanske det blir mer kommersiellt intressant att uppgradera äldre modeller.
Men för tillverkarna är det nog en kluven fråga, det är trots allt mycket arbete (framför allt en massa testning så en ny funktion inte trasslar till något annat, vilket är tidsödande och dyrt) som de i praktiken inte får betalt för. Kanske vi ser något liknande det vi har för GPS:er, att man betalar för motsvarigheten till nya kartor vartefter :-)
Kul att Fuji fått in en X-T2 i ett litet hus...
-J!
Speciellt bra för detta är tydligen Fuji's sensorer, artikeln är sktrivan långt före 24MP kom.
Jag har (ännu) inte kollat på detta, men det borde ju eliminera det som händer i kameran vid konvertering till jpeg (?):
-J!
/ Bengt
Tack för snabbt svar.