Fler avsnitt
Fotosidan Poddradio 142 - AI i fotovärlden (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Vad är Artificiell Intelligens egentligen och hur påverkar den oss som jobbar med bild? I detta avsnitt dyker vi ner i den fascinerande och omtvistade världen av AI och fotografi. Tillsammans med retuschören Eric Asp utforskar vi hur artificiell intelligens påverkar branschen, både vad gäller kreativa möjligheter och utmaningar.
Läs mer...
Fotosidan Poddradio #141 - Makromästaren John Hallmén
Fotosidan Poddradio
En natt i mitten av juli cyklar jag till Nackareservatet i Stockholm för att träffa makrofotografen John Hallmén. Under några timmar fotograferar vi och samtalar om allt från teknik och prylar till fotografiska metoder. Här kommer sommarens makrospecial som slow-podd, perfekt för hängmattan.
Läs mer...
4
Fotosidan Poddradio #138 - Juridiska frågor om fotografi (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Sliter du med snåriga avtal i din fotografiska verksamhet? Behöver du ett juridiskt bollplank i samband med en tvist eller har en fråga om lag och rätt kring fotografi och fotograferande? I detta avsnitt träffar jag Svenska Fotografers Förbunds egen jurist Astrid Nymansson.
Läs mer...
1
21 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag menar att en sajt som Fotosidan, som ju handlar om fotografi och utövandet av densamma (tills nyligen?) av människor, borde ha ett litet mer kritiskt förhållningssätt till AI när den klampar in i människans revir av konstutövning. AI är i sin linda och kommer bara att bli kraftfullare varför jag tycker att man redan nu bör stå upp för människan och det mänskliga så gott man kan. Och för mig innebär det att dra en hård gräns mot att seriöst uppskatta AI-generad konst, oavsett medium.
Att vi testar att släppa ett poddavsnitt helt skapat med AI betyder inte att vi tycker att det är klockrent och tänker att det är nåt vi alltid kommer göra. Syftet är bara att lyfta på locket till nymodigheter. Sen kan man få tycka att det är fränt eller värdelöst. Vi respekterar båda åsikter. Men att inte testa nya tekniker vore som om vi bara skulle testa Nikon F5 om och om igen (som trots allt är den ultimata analoga kameran).
Skummade snabbt igenom uppsatsen. Min snabba utlåtande är att den befäste nog min uppfattning snarare än något annat.
Slutligen, ni får förstås skriva vad ni vill på Fotosidan – det är ni som bestämmer. På samma sätt hoppas jag att jag får skriva vad jag tycker om innehållet.
Jag är absolut ingen luddit. Tjänar dessutom mitt uppehälle på ett AI-företag. Men konst ska skapas av människor annars är jag inte intresserad.
Vilken input gav ni AIn? En fysisk tidning? En tidning i PDF-format?
Här är ditt julrim:
Nu missar du Kalle, men här är din grej,
en podd om AI, teknik och en ny fotografiväg.
Ej bara för att lyssna i tjugotre små minut,
utan för att ge dig en framtidssalut.
Med ögonbryn höjda, fundera en stund,
på vad framtiden bjuder i teknikens grund!
AI behöver inte intressera alla människor, Martin. Det är dock något både du och jag får leva med. Jag vet filmare och journalister som kan ladda upp en audiofil och kort därefter få en textfil. Fantastisk produktivitetsökning.
Jag använder mig gärna av AI för att snabba upp bildbehandling exempelvis men för själva skapandet av texter och konst (musik, bild etc.) så är AI bannlyst i min värld. Jag vill tänka och skapa själv.
Det jag och flera andra vänder sig emot kring dagens nya AI är skapandet av ting som tidigare bara människor kunde skapa, dvs texter, bilder, musik och konst. Det är nog endast få som har nåt emot att AI ökar produktiviteten genom att ta hand om repetitiva och trista arbetsuppgifter.
Det du nämner som exempel om ljudfilm som blir text är inget nytt som har med generativ AI att göra – den tekniken har funnits länge.
Trots kritik lär inte AI försvinna utan snarare förfinas, men man behöver naturligtvis inte gilla tekniken.