Annons
Artiklar > Unik närbild av solens yta

Unik närbild av solens yta

Den här detaljbilden av solen täcker ett område som är 36.500 km brett. Foto: NSO/NSF/AURA

 

Det nya superteleskopet DKIST har levererat sin första mäktiga bild. Den visar detaljer på solen som vi aldrig tidigare skådat.

Teleskopet Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST) är placerat på Hawaii och har en spegelkonstruktion med en 4 meter bred spegel och 11 km kylrör. Officiellt tas det i bruk senare i år.

Teleskopets spegel är 4 meter bred.

Bilden på solens yta visar så kallade granuler. När värme stiger upp från solens inre bildas ett korniknande mönster på solens yta.

Bilderna avslöjar bland annat att solens yta är grynig, som om den vore täckt av små guldkorn. Varje korn är lika stort som Frankrike.

– Det som vi tidigare trodde var en enstaka ljuspunkt, en enda struktur, bryts nu upp i mängder av mindre strukturer, säger Thomas Rimmele på DKIST till Scientific American.

Detta är dock bara början av vårt utforskande av solen. Snart ska två rymdfarkoster komma ännu närmare. Den ena, Nasa:s Parker Solar Probe, har redan skjutits iväg. Tanken med denna farkost är att komma så nära att bara fyra procent av avståndet mellan solen och jorden återstår, det vill säga på 0,04 astronomiska enheter (AU) från solen.

Den andra farkosten är konstruerad av den Europeiska rymdstyrelsen ESA och är planerad att lyfta från Cape Canaveral i Florida, USA, den 7 februari. Denna farkost, Solar Orbiter, kommer "bara" att komma på 0,28 AU från solen, men kommer å andra sidan att ta de första bilderna av solens poler.

I den här videon kan man se hur granulerna rör sig:



Publicerad 2020-02-03.

1 Kommentarer

PMD 2020-02-04 00:36  
Riktigt så fort som i videon rör det inte på sig i verkligheten. Enligt beskrivningen på YouTube-sidan spelades videon in under tio minuter. Vi får se det uppsnabbat till 14 sekunder.
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar