Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Polisen i Skåne publicerar bilder på misstänkta

Polisen i Skåne publicerar bilder på misstänkta

Polisen ska bara i undantagsfall få lägga ut bilder på misstänkta gärningsmän på internet, anser Datainspektionen. Därför underkänns nu den bildpolicy som polisen i Skåne har tillämpat.

Datainspektionen förespråkar i ett yttrande till Rikspolisstyrelsen att polisens möjligheter att nätpublicera bilder på misstänkta ska regleras genom lag. Vid särskilt allvarlig brottslighet - eller då en person misstänks vara farlig för allmänheten - skulle det enligt Datainspektionen kunna vara motiverat med en sådan typ av publicering.

Polisen i Skåne har använt sig av en lite annan metod. Sedan slutet av augusti har bilder på personer som varit misstänkta för bilstöld, misshandel, bedrägeri, försök till bedrägeri och grovt rån lagts upp på en hemsida. Om sådana publiceringar sker i något enstaka fall förskjuts inte integritetsförhållandena på Internet på ett avgörande sätt. Det blir däremot följden om fler polismyndigheter runt om i landet skaffar sig sådana rutiner, anser Datainspektionen.

Källa: SVD

Publicerad 2009-11-30.

2 Kommentarer

Marek Pola 2009-12-01 12:56  
Hur kan integriteten kränkas om inte ens polisen vem bilden föreställer? Det är ju själva idén, att få reda på det.
lumor_ 2009-12-01 18:36  
@Marek: Att man inte vet vem bilden föreställer har nog ingen betydelse för hur kränkt personen känner sig. Dessutom står det inte att polisen inte vet vem bilderna föreställer. Det kan ju vara så att man vill visa allmänheten vilka som är misstänkta trots att man känner till identiteten (för att t ex få reda på var personen setts senast).
Skulle inte du känna dig kränkt om en bild med dig dök upp bland bilder av misstänkta?

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.