Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Photosynth gör 3D-lapptäcken av foton

Photosynth gör 3D-lapptäcken av foton

Om du till exempel har tagit hundra foton på sommarstugan kan du nu smälta samman dem till ett och samma 3D-objekt. Photosynth är programmet som lappar ihop många foton på samma föremål till ett och samma tredimensionella objekt.

Programmet kommer ur ett samarbete mellan Microsoft Live Labs och University of Washington. Det fungerar så att en stor bild skapas av många mindre bilder som föreställer samma plats, byggnad eller föremål. I den stora bilden kan man sen klicka runt för att urskilja de mindre bilderna och den stora bilden blir dessutom mer detaljrik.


På Youtube kan man få en inblick i hur programmet fungerar.

På sajten finns ett antal exempelbilder, bland annat från National Geographic. Du kan också börja göra din egen Synth direkt på sajten. Tyvärr fungerar programmet endast på PC än så länge. En version till Mac är under utveckling.

Här kan du testa PhotoSynth.

Publicerad 2008-08-21.

9 Kommentarer

andreascarnesten 2008-08-21 20:25  
Jag vet inte, men jag tycker iaf det är fruktansvärt häftigt detta!
Birdman 2008-08-22 06:31  
Slötittade på CSI NY i början av veckan...då löste de ett mord med hjälp av detta program ;)
JOLidman 2008-08-22 08:38  
Lyckliga är vi MAC-ägare som inte ens kommer in på sidan. Fel vid Sidhämtning.
Håkan Carlsson 2008-08-23 12:26  
Jag såg detta i Fredags och satt halva kvällen igår och tittade på detta och funderade på hur man kan göra något häftigt eget av programmet. Så fruktansvärt ballt,
GrAcK 2008-08-23 16:33  
Visst är det coolt, men detta är en gammal nyhet från maj 2007. Ni skulle ju även kunna länka till orginalet istället för den sämre youtube-kopian.

http://www.ted.com/index.php/talks/blaise_aguera_y_arcas_demos_photosynth.html
flutte 2008-08-23 20:08  
"Gammal nyhet"? Jo, tekniken är gammal - men nu är den tillgänglig för gemene man att testa.. De verkar få in ~3 bilder per sekund sedan tjänsten öppnades för några dagar sedan... Så de har lite problem med kapaciteten. Men jag måste ju såklart testa lite! Helt klart är det coolt i alla fall!
ekfeldt 2008-08-25 22:04  
Bra inlägg !
Om man är på en känd plats nu för tiden och fotar så kan man ju ta ett par tusen välriktade bilder och publicera så kan man vara ganska säker på att bilderna kommer att användas :)

Merläsning

ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.