Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nya bilder vill minska rökning

Nya bilder vill minska rökning

Nästa år väntas varningsbilder finnas på cigarettpaket som införs i Sverige. Nu ska Folkhälsoinstitutet välja bland 40-tal nya bilder som tagits fram av EU-kommissionen.

- Några av dem passar inte ihop med den svenska tryckfrihetsförordningen, förklarar Margaretha Haglund, tobakspolitisk expert vid Folkhälsoinstitutet för TT.

Norge har beslutat införa skräckbilder på cigarettpaketen vid årsskiftet. I Sverige väntas de nya bilderna finnas på cigarettpaketen under 2010.

I Norge har det förts en diskussion om hur skräckinjagande bilderna ska vara. Tobaksindustrin har varit starkt kritisk till bilderna. Även Finland har fattat beslut om bilder, men där diskuteras det också att sälja tobak under disk och att varorna inte ska ligga framme på hyllorna för åsyn.

Forskning och erfarenhet tyder på att bilder är mer effektiva än varningstexter för att få rökare att fimpa. Kanada var år 2000 först i världen med varningsbilder och har sedan följts av ett 20-tal länder. Belgien var först i Europa.

Källa: TT.

Publicerad 2009-10-20.

Foto: EU-kommissionen.

3 Kommentarer

Magnus Brusquini Calmervik 2009-10-20 20:59  
Hur ser bilder ut som "passar inte ihop med den svenska tryckfrihetsförordningen"?
Finns det någon länk till de föreslagna bilderna?
Surgeon 2009-10-20 21:43  
Konstigt att Tobaksindustrin är starkt kritiska till bilder som påvisar de stora nackdelarna med att röka :-)
pic-tor 2009-10-21 13:29  
Jag tror att det skulle ge större effekt om man i stället/också visade bilder på alla positiva effekter ett rökstopp skulle ge. Skrämselpropaganda tror jag inte har någon större effekt. I alla fall inte på inbitna rökare. De känner redan till vilka skador rökningen ger.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.