Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nudokdiplomet till Thomas H Johnsson

Nudokdiplomet till Thomas H Johnsson

Ur projektet "Lilla landet". Foto: Thomas H Johnsson.
Thomas H Johnsson har tilldelats Nudokdiplomet 2009 för sitt bildjournalistiska arbete med bland annat Lilla landet - en personlig vardagsskildring av Sverige.

Beredningsgruppens motivering är:
Thomas H Johnsson i Landskrona tilldelas diplomet för att i reportage, utställningar, och böcker lyckas fånga situationer som ligger bortom nyhetsjournalistiken och där vi människor i gemen kan känna igen oss och det Sverige vi lever i.

Outoffocusmag.com har tidigare publicerat ett bildspel med Thomas fotoprojekt Lilla landet. En bildberättelse där Thomas H Johnsson tillsammans med en analog kompaktkamera med Tri-X har fångat vardagshändelser, som har kommit till honom istället för tvärtom.

Tomas har tidigare beskrivit sina bilder såhär;
"Jag fotograferar där jag för tillfället står och lever, snabbköpet, på bussen, eller när jag bara är ute och promenerar med hunden. Jag tror på det autentiska ögonblicket, det som händer på riktigt, därför att det överträffar den iscensatta bildens trovärdighet. När du tittar på mina bilder ska du veta att det du ser, det har hänt på riktigt, det enda jag styr över är kompositioner, vinkling, bildval och kopiering. För den skull vill jag absolut inte kalla mina bilder objektiva, de är i allra högsta grad subjektiva, de är min personliga berättelse och upplevelse."

Nu har han belönats med Nudokdiplomet för sitt bildberättande. Han är en aktiv föreläsare inom fotografi. Thomas ingår också i bildgruppen Agitera, som startade som syfte att skapa bilder som har något att berätta om samtiden och som ligger nära den verklighet som många med oss lever i.

I höst är Thomas även aktuell med utställningen "-Rosengård. En Vanlig Dag". Utställningen öppnar den 27 november på Fotografins Rum, Malmö Museer.

Om nudokdiplomet:
Nudokdiplomet instiftades 1991 av NUDOK. Stiftarnas avsikt var att diplomet skall delas ut till fotografer i Sverige som med sina bilder har skapat tidsdokument över människans villkor. Dokumentationen skall – skrev stiftarna – ha god teknisk kvalitet och visa på fotografens förtrogenhet med sitt ämne och på respekt för de människor hon eller han berättar om.

Publicerad 2009-10-05.

2 Kommentarer

FrePe 2009-10-05 16:28  
Grattis T!
Johan Pihl 2009-10-06 11:21  
Kul att Thomas får Nudokdiplomet. Det är han säkerligen värd. Gillar hans bilder, hans arbeten.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.