Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Nu släpps hybriden Samsung NX10

Nu släpps hybriden Samsung NX10

Nu har Samsung lanserat sin hybridkamera NX10 som följer samma koncept som Olympus Pen och Panasonic G-serien. Kameran är lite större än Olympus Pen - men har också större sensor.

NX10 har 14,6 megapixel på en CMOS-sensor i APS-C-format, samma sensor som sitter i Pentax K-7.

Det är en systemkamera på så vis att användaren kan byta objektiv, men tack vare det spegellösa kamerahuset är den både mindre och lättare än en vanlig systemkamera. CMOS-sensorn i kameran ger dessutom bättre bildkvalitet än vanliga kompaktkamerasensorer.

Det är den nya typen av fattning på kameran som kallas för NX - och skiljer sig från de tidigare bajonetterna på Samsungs kameror. I pressmeddelandet skriver Samsung att den nya hybridkameran markerar början av nästa generationens kameror.

Kameran har ISO 100 upp till 3 200, snabbare autofokus, ultraljudsborttagning av damm från sensorn och en elektronisk sökare. Ovanpå kamerahuset finns en blixtsko och en inbyggd blixt.

På baksidan av kameran finns en tre tum stor AMOLED-skärm som med sin teknik ska vara lättare att titta på, även i starkt solljus eller dåliga vinklar.

Kameran har också en filmfunktion som gör att den kan spela in HD-kvalitet.

I ett första skede lanseras fyra objektiv med den nya NX-fattningen; två standardzoomar 18-55mm f/3.5-5.6, en med bildstabilisering och en utan, ett teleobjektiv 55-200mm f/4-5.6 och en ljusstark ljusstyrka 30mm f/2.0.

Samsung NX10 kommer att finnas i svart eller silver och vara tillgänglig i butik från mars i år.
Priset blir cirka 7 000 kronor tillsammans med ett bildstabiliserat 18-55mm.

Källa: Photography Bay.

Publicerad 2010-01-05.

Baksidan med den tre tum stora skärmen.

8 Kommentarer

Johan Pihl 2010-01-05 19:07  
Låter intressant!
snowbear 2010-01-05 19:11  
att AMOLED-skärmar skulle vara bra i sol vet jag inte då mobiltelefoner med denna teknik är hopplöst dåliga i solljus.
zanoii 2010-01-05 19:40  
Jag har fortfarande inte sett en elektronisk sökare med godkänd kvalitet.

Gillade Samsung GX20 (mer än Pentax K20 faktiskt) och hoppas att de inte överger traditionella spegelreflexkameror helt.
Lucanus 2010-01-05 20:44  
Utan spegelvibrationer!!! En (system-)kamera jag väntar på. Hoppas de stora tillverkarna hakar på trenden och kommer snart att göra något liknande med deras etablerade bajonettfattningar. Skulle vara fantastiskt för makro.........
equinoxus 2010-01-05 21:42  
Synd att dom byter objektivfattning, hade ju varit intressant om man kunnat använda sina objektiv med Pentaxfattning.
mighty mattis 2010-01-06 00:04  
Denna väcker helt klart ett habegär. smidig och en sensor som borde ge bra bildkvalite. Hoppas att det kommer en adapterring så att pentax småobjektiv blir tillgängliga.
Michael f8 2010-01-06 04:38  
@Anders Östberg
Jag vet inte hur många objektivfattningar du har, men det var samma snack när EF-fattning kom, ännu värre med EF-S.

Men om vi inte vill ha fler, hur ska vi stoppa det?

:-D
Knight Palm 2010-01-06 08:19  
Nya Samsung NX10 har en storlek på sökarbilden som endast är en gnutta större i vertikalled än hos Olympus lilla E-620, vilken den senare helst skulle behöva en mattskiva med mikroprismor och snittbild för att bli nöjaktig tillsammans med manuell fokusering. Sökaren hos Panasonic G1/GH1 är däremot nästan lika stor som hos Canon EOS-1Ds, vilket gör den kameran mest lämplig att användas tillsammans med antika objektiv med enbart manuell fokusering.

Ovanstående faktum understryker Samsungs intentioner att enbart förse nya NX10 med egna AF-kapabla, OIS-stabiliserade (och videoanpassade) objektiv. Tveksamt om Samsung ö.h. bryr sig om att lansera någon adapter med elektriska kopplingar för sitt tidigare så magra och nu avsomnade objektivprogram för DSLR.

Avsaknaden av inbyggd bildstabilisering hos NX10, torde även det minska intresset för att använda gamla manuella objektiv via adaptrar.

Likt Ricoh vill man snarare själv sälja alla objektiv till sina kameror. Utesluter dock inte att någon Kina-entrepenör skruvar ihop några adaptrar till de vanligaste objektiv-bajonetterna och kränger dessa på eBay.

NX10 (1.54x) med sina två zoomar och en "pancake" är en bra början och ett intressant APS-C alternativ till Ricoh GXR, Sigma DP1/DP2 (1.74x) och Leica X1 (1.53x), samt till det marginellt mindre Micro Four Thirds (2.0x).

Skillnaden i "EV-handikapp" är blott +2/3 EV till m4/3, samt -1 1/4 EV upp till sensorarean 24x36mm. Förmodligen blir argumentet beträffande sensorstorleken det minst avgörande för en kameratyp som gör anspråk på att vara liten och snygg men ändå funktionsspäckad.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.