Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Nationell Idag anklagas för bildstöld

Nationell Idag anklagas för bildstöld

En undersökning som tidningen Expo har gjort visar att Nationaldemokraternas tidning "Nationell Idag" kan ha använt bilder de varken betalt eller haft tillstånd att använda.

40 procent av tidningens bilder kan ha använts utan tillstånd menar Expo, varav 4 procent verkar härstamma från bildbyrån Scanpix.

Vavra Suk, utgivare för Nationell Idag, tillbakavisar anklagelserna och säger till tidningen Journalisten att Expo är partiska och bara vill försöka komma åt dem.
- Vi brukar vara noga med att använda bilder från fria källor och att använda bilder som vi själva har tagit, säger Vavra Suk till Journalisten.

Till Expo säger Vavra Suk att han inte vill kommentera ärendet då han anser att Expo är "en oseriös organisation som samarbetar med olika typer av terrorister".

Under 2008 tros Nationell Idag ha använt sig utav 51 bilder som tillhör bildbyrån Scanpix och totalt rör anklagelserna alltså 1275 stycken bilder. Ingen liten bildstöld med andra ord - om det skulle visa sig stämma.

För Scanpix del är det dock ingen anmälan som står i fokus utan snarare en räkning för användningen av bilderna samt straffavgifter meddelar Scanpix vd Anna Fornek Bergström.

Brott mot upphovsrättslagen utmynnar generellt i böter men straffskalan går upp till två års fängelse.

Läs hela artikeln på Expo.se.

Publicerad 2009-09-11.

6 Kommentarer

Muni 2009-09-12 10:52  
Detta är inget annat än politiskt käbbel mellan två kombatanter, var främsta uppgift är att smutskasta varandra. Tycker inte detta är något för FS att skriva om förrän en dom i målet finnes.

//Martin
The Joker 2009-09-12 12:13  
Jag tycker snarare det är intressant, om det inte hade varit för att det är politik inblandat, hade du säkert tyckt att det hade varit väsentlig information?

Keep it coming.
Jim_Pettersson 2009-09-13 09:46  
Klart det skall stå en artikel på FOTOsidan.se om det rör sig om stöld av FOTON. Det faller sig helt naturligt. Och oavsett bakgrund/inriktning hos den organisation som snott bilderna är det bra att veta detta.

Go Scanpix, bara att skicka faktura! :)
olam 2009-09-14 09:57  
Jag skulle säga att det är mer än käbbel mellan "två kombatanter". EXPOs journalistiska status ligger extremt mycket högre än Nationell idag. De flesta tidningar har en politisk färg. (läs: SVD, DN) Det betyder inte att dessa är otrovärdiga per automatik.
Sigfuss 2009-09-14 12:03  
Är det bara jag som reagerar över att Nationaldemokraternas tidning "Nationell idag" har en ansvarig utgivare med det nationellt klingande namnet Vavra Suk?
Nationellt om man nu skulle befinna sig i något asiatiskt land förstås.
forry4U 2009-09-15 09:05  
Självklart skall fotosidan ta upp det, Varför skall man backa för att det är ett nassepack som ligger bakom bildstölderna, Jag reagerade också på det storsvenska namnet på ansvarige utgivaren, men han är tydligen bara en frontfigur. Man har tydligen uppgett fel ansvarig utgivare

///Göran
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.