Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Förutom intressant fotografi kunde man hitta intressanta fotoböcker där.
Men, går det inte runt ekonomiskt så finns det inte mycket att göra i det långa loppet.
Synd är det i alla fall.
"”Vi har tyvärr nått vägs ände, det kommer inte upp några nya utställningar”?
Ska man tolka det som att de fotografer som förväntas ställa ut inte tycker det är någon större idé med tanke på i hur begränsad omfattning en sådan utställning når ut. De gånger jag varit på Galleri Kontrast har jag varit själv där eller möjligen någon till. Jag har fattat länge att det måste vara svårt att få business i det.
Det är säkert både dyrt, slitsamt och kräver mycket jobb att ställa ut och säljer inte det som ställs ut ordentligt, så är det ren förlust om man undantar en trevlig möjlighet att möjligen få mingla på vernissagen.
Det har slagit mig när man vandrar där ibland över puckeln att det sitter några fullständigt uttråkade utställningsvakter här och där och verkar ha det gemensamt att bara försöka få tiden att gå med någon bra bok eller så.
Man har kunnat "gå på utställningar" digitalt ända sedan folk kopplade upp sig med modem på Internet. En av de första jag såg var Louvrens utställning av sin konst. Det var väl någon gång på 90-talets början och på den vägen är det.
Här i Vaxholm ställer lokala konstnärer ibland ut i Rådhuset men det renoveras nu så det är fortfarande stängt men en lokal konstnär ska just öppna ett galleri för konst på bästa plats på Hamngatan, så jag hoppas det går bra men ofta håller nya butiker bara två år högst, eftersom turistsäsongen bara är ett par månader lång. Efter de åren är kapitalet förbrukat och det är dags att önska nya förmågor välkomna att misslyckas, Det är lite sorgligt i allt detta.
Vi har haft några fotografer i föreningen jag bodde i till för ett år sedan (Fotograferna på Hamngatan) men det är aldrig några fotografer där och nu verkar det mest som om lokalen är full av sommarkläder efter någon "pop up store" från i somras.
Det verkar som om många säger sig tycka om gallerier men det verkar inte vara så många som verkligen besöker dem. Det finns ju även butiker som säljer fotokonst och dit verkar det ju vara fler som hittar. Kan det inte vara så att det är just det faktum att det är ett galleri och inte en butik som gör att folk går dit men inte köper. Köper gör man istället på nätet och i dessa fotokonstbutiker.
Det pågår uppenbarligen en viss form av strukturomvandling nu. Det var länge sedan ölfilen och cykelverkstäder försvann från Söder och nu följer en del butiker, restauranger. Verkar dags att lära av IKEA som tydligen lyckas väldigt bra med just butikerna. Någonting gör de rätt som de flesta andra verkar göra fel idag när städernas centrala delar sakta avlövas.
Tråkigt med Kontrast men i bästa fall så köper någon verksamheten och driver den vidare med ny kraft. Namnet är välkänt och bör väl ha ett visst värde.
Att avyttra eller avveckla en verksamhet är en ägarfråga. Jag förmodar att PFK fortfarande är ägare till Galleri Kontrast. Kan det faktum att PFK nyligen gått upp i Journalistförbundet ha spelat någon roll för beslutet att avveckla verksamheten?
Jag har bott på flera ställen på Söder: Brännkyrkagatan (sydvästra Söder), Bellmansgatan (norra centrala Söder, Långholmsgatan (sydvästra Söder och min mormor och morfar bodde på Allhelgonagatan (centrala södra Söder) och jag är uppvuxen kring Skärmarbrink och Globen-området på den tiden det inte fanns någon tunnelbana då man gick över Skanstullsbron till södra Söder. Tränade fotboll på Kanalplan och nere i Hammarbyhamnen och sprang som galningar runt hamnmagasinen när tränarna skrek på oss. Så jag har sett Söder förändras.
Det är länge sedan Karl Anton (trubaduren) skaldade om mannen som hoppats på att "på Söder få bli gamling ... men han sitter numera uti Vantörs Församling..." (för de som möjlige inte känner till det så ligger Vantörs församling i Stockholms söderort, i Högdalen, Rågsved, Hagsätra, Bandhagen, Örby och Stureby." Så någonstans dit gick flyttlassen för gamla Söders befolkning som inte längre hade råd att bo där när det blev poppis att bo där för dåvarande kultureliten.
Jag har beskrivit den här gentrifieringsprocessen och strukturomvandlingen i en blogg/berättelse här på fotosidan utifrån mina erfarenheter från Bellmansgatan 21-23 där jag bodde ett antal år på 80-talet. Då rustades dessa sex hus upp från grunden och hela den ursprungliga befolkningen fick flytta. De var en ren folkvandring söderut från Södermalm av ekonomiskt svaga, nedsupna och sjuka. In hos oss flyttade då bl.a. en av DN:s korrar Nils Erik Ekstrand med fru, Per Mortenssen musikrecensent på DN samt de välkända journalisterna Willy och Margit Silberstein. En fotograf hade vi också.
https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/demonstration-for-ockupationen-av-kv-jarnet.htm
Som sagt ölfiken försvann och några decennier senare går det inte att få en äggmacka med ansjovis på hela Söder längre. Nu serveras väl någon Focaccia eller möjligen någon Brownie istället. Min poäng är att det sker en förändring även i det lilla. Utskänkningsställena finns kvar i samma lokaler men de skulle inte gå att känna igen för de gamla söderkisarna för nu har de en helt annan typ av kunder. Har svårt att se en gammal söderkis dricka en Sojalatte eller kanske en med havremjölk i. Så kan strukturomvandling också se ut.
Småskaliga skruttfirmor som låg i något hål i väggen finns inte kvar och det gäller särskilt de som hyste små cykelverkstäder eller kanske något sliperi eller någon mindre mekanisk verkstad. Vi ska inte tala om ved och kolfirmor och annat. Idag ligger cykelverkstäderna med fördel i anslutning till större cykelaffärerna vid Långholmsbron eller på Hornsgatan.
Det fanns massor av fotobutiker efter Hornsgatan för bara 15-20 år sedan. Nu finns väl snart bara Gert kvar. Där kan man fortfarande bli avbildad på klassiskt vis i fotostudio. Längre ner mot Zinken är de betydligt modernare och sysslar med ett mer hipster-orienterat foto - Aura-fotografering. Det ni fotonördat kanske är en nische att under söka :-).
Jag tror att vi kanske är mogna för något mer interaktivt och dynamiskt som "Snickeriet Streets" kanske, istället för gallerier som Galleri Kontrast m.fl.
https://www.fotosidan.se/cldoc/forelasning/snickeriet-streets-ny-motesplats-for-gatufotografer.htm
Jag vet inte men om man nu vill nå ut, är då en utställning det som ger mest pang för insatsen?
Jag tänker att om jag skulle ställt ut de bilder jag illustrerat (länkat till) från bloggen ovan på en utställning på säg Galleri Kontrast, så skulle kanske några hundratal sett dem men bloggen jag länkat till ovan här på FS har lästs av ca 5 500 personer. Det kostade mig 300 spänn i årsavgift till Fotosidan och några timmars jobb med att skriva och illustrera denna berättelse. Jag har svårt att se vad jag skulle tjäna på att ställa ut på ett Galleri. Jag tror nog mer på att göra som jag nu gör och istället skicka med bra XMP-metadata i de bilder jag vill nå ut med samt att skriva denna på engelska och till slut lägga in en länk som ger läsaren en översättning från bloggens svenska text till enegelska.