Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Fotografer uppmanas bojkotta The Guardian

Fotografer uppmanas bojkotta The Guardian

Det brittiska journalistförbundet The National Union of Journalists (NUJ) uppmanar nu fotografer att bojkotta dagstidningen The Guardian.

Upprinnelsen till bojkottningen är att Guardian News & Media i juli meddelade att man avsåg att inte längre betala för återanvändning av bilder och att man har tänkt införa fri återanvändning.

Över 30 fotografer samlades utanför Guardians kontor i London för att protestera mot planerna, något som efterföljdes av hårda förhandlingar med ett dussintal kontrakterade fotografer om en gradvis fallande ersättning för återanvändning under den kommande femårsperioden.

NUJ kräver nu att denna uppgörelse också ska gälla för frilansande fotografer och uppmanar till en endagarsbojkott i protest mot dagstidningens ovilja att inkludera frilansarna. Förra veckan skickades även en protestlista med över 900 undertecknade fotografer till chefredaktören på The Guardian, Chris Elliot, där man varnar för att ytterligare urholka en krisdrabbad bransch.

Namnunderskriften ligger publicerad på NUJ;s hemsida och har i skrivandets stund 1 479 namn. Om du vill skriva under på listan finns den här.

Källa: SFF.

Publicerad 2009-10-02.

5 Kommentarer

bengt-re 2009-10-02 20:54  
Gäsp... Ett kontraktsbråk mellan två lika goda - ja du vet vad... Känns ungefär lika spännande som att titta på färg som torkar... OM det är olaglig så får väl de polisanmäla och om det är kontraktsbrott så är det bara att driva civilrättsligt - självklart försöker alla se över sina kostnader och behöver de inte längre betala för bilder de redan HAR BETALAT för så varför skulle de göra det? Prata om storm i vattenglas....
NPA 2009-10-02 21:42  
Ja, gäsp Bengt R. Ditt synsätt skrämmer mig. Skall en musiker få betalt för varje såld skiva, eller bara för den första som säljs? Skall IKEA bara få betalt för den första hyllan "Benny" de säljer och alla därefter skall då vara gratis? Skall du bara få betalt för första dagen på jobbet och därefter jobba gratis resten av tiden. Skall en konstnär bara få betalt för första tavlan som säljs och därefter behöva skänka bort resten av konsten? Så JÄVLA DUMT! Klart att man som yrkesverksam fotograf och upphovsrättsägare av en bild, skall ha betalt per publicitetstillfälle. Utan yrkesfotografer som kan livnära sig på sitt arbete ordentligt urholkas hela industrin, även amatörfotografin.

Ålen.
Benganbus 2009-10-03 10:48  
Det är väl fildelning det handlar om på nå't sätt... :)
"Gratiskulturen" sprider sig! ;)

Å "ta grejer gratis" brukar vara helt Ok,
tills det drabbar ens eget jobb....
Då dj....r!!! ;)
B)
j777 2009-10-03 18:12  
Ytterligare ett tecken på att vi är på väg mot en stor omvärdering av upphovsrätten. Var det slutar återstår att se.
the_Rose 2009-10-04 10:59  
"det blir bara mobilbilder i tidningarna kvar"

Det blir nog snart inga egna texter från betalda skribenter heller.

Nyhetsredaktioner (åtminstonde till pöbeltidningar) kommer nog om 10år bestå av folk som scannar, sammanställer och återger material från Twitter, Facebook och bloggosfären (och andra format som kommer dyka upp i framtiden).
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.