Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > En person frias i Kameraexpertbluffen

En person frias i Kameraexpertbluffen

Nu friar Svea Hovrätt en av männen bakom näthandelsföretaget Kameraexperten - den andra får sitt straff sänkt till fyra års fängelse. I tingsrätten dömdes de till tre respektive fem års fängelse.

Hovrätten menar att det är oklart huruvida den friade mannen hade tillräckligt med insikter i brottsplanen och att han därför inte kan dömas till medhjälp för bedrägeri.

Den friade mannen slipper nu därför betala skadestånd till de 291 målsägandena - däremot måste han betala skadestånd till de nära 300 lurade köparna.

I tingsrätten dömdes de båda till tre respektive fem års fängelse. Enligt åklagaren skapades bolaget enbart för att begå brott. Under ett år sköttes affärerna snyggt och Kameraexperten fick bra betyg på prisjämförelsesajterna, bland annat Pricerunner, därefter iscensattes planen. Sajten började att erbjuda produkter till riktigt låga priser, produkter som aldrig levererades.

Konsumentverkets viktigaste råd till dem som e-handlar är "Håll i pengarna tills du får varan". Använd fakturabetalning om det går och kolla upp företaget i förhand.

- Men om man tittar på exemplet Kameraexperten hade det förmodligen inte hjälpt, säger Ola Svensson, jurist på Konsumentverket.

Polisen uppskattar att bedragarna kom över mer än 10 miljoner kronor. Omkring
3 000 polisanmälningar strömmade in sedan bedrägeriet uppdagats - när bluffen uppdagas var det för sent.

- Det är inte ofta man får tillbaka pengarna, säger Ola Svensson.

Fotosidan har tidigare skrivit om Kameraexperten här.

Källa: TT.

Publicerad 2009-11-17.

5 Kommentarer

Altari 2009-11-17 17:06  
Tur att ja han å få min kamera blixt för 4500 innan dom började lura folk. skit tråkigt att detta händer.
Dubbelolle 2009-11-17 18:14  
Undrar hur dom tänker, det här funkar ju bara en kort tid innan det brakar ihop. Hade dom tänkt smita utomlands med sina 10 miljoner eller?
Kimura 2009-11-17 19:11  
Det är väl ungefär som helikopterrånarna, eller andra rånare. Väldigt många åker dit, men pengarna återfinns aldrig. En del tycker kanske att det är värt att skaka lite galler några år och sen ta hand om bytet när man friges. I det här fallet är ju straffvärdet avsevärt lägre, men profiten nästan lika god.

Har pengarna i det här fallet återfunnits?

Trist historia är det hur som helst.
JesperWaleij 2009-11-18 12:51  
Det lustiga i det hela är ju att företaget var känt för bra service och billiga priser. Jag beställde kamerahus från Kameraexperten någon månad innan det hela uppdagades och jag var mycket nöjd med köpet.

Mycket tråkigt att folk kanske inte får sina pengar tillbaka
ekfeldt 2009-11-20 08:24  
De som valt livet bakom galler för en tid tycker alldeles säkert att det är lönt.
10milj/3 utslaget på 3år ger ju en miljon om året och det är det ju inte alla som tjänar :)
Man blir nog mer nöjd med sig själv om man kommer på en mer laglydig idé som kan göra en rik :)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.