Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Dala-demokraten lägger ned fotoavdelning

Dala-demokraten lägger ned fotoavdelning

Nu vill DD spara hela 16 miljoner kronor genom omorganisation och nerdragning av kostnader. Bland annat läggs fotoavdelningen ned och tidningens journalisterna ska både skriva och fota.

Avdelningen för redigering och annonsproduktion slås ihop till en produktionsenhet där både journalister och grafiker arbetar. Grafiker kommer då att kunna redigera sidor och fler journalister kan vara ute på fältet och arbeta som reportrar.

Genom rationaliseringar i tidningshuset i Falun kan de elva lokalredaktionerna och de sex editionerna bevaras. En ökad flexibilitet ska göra det möjligt att frysa vakanta tjänster och man hoppas undvika uppsägningar, skriver Journalisten.

Dala-demokraten är inte ensam om att göra besparingar i år.
Fotosidan har tidigare skrivit om när Mittmedia slog ihop sina fotoredaktioner och när DN skar ned på 29 tjänster.

Publicerad 2009-11-28.

15 Kommentarer

mighty mattis 2009-11-28 19:20  
Väldigt tråkigt att höra att DD tvingas skära ner. Hoppas att de journalister som kommer att sköta fotograferandet är lika bra på att fotografera som på att skriva annars är ju en kvalitetssänkning på bildmaterialet oundviklig.
bengt-re 2009-11-28 20:36  
Det är en genomsyrande tendens - alla stödfunktioner försvinner överallt - tids nog har inga tidningar egna fotografer - det får journalisterna klara själv på gott och ont.
Benganbus 2009-11-28 21:02  
Ok, det ligger i tiden!
Praktiskt för vem?

Och vad jag förstår, så skall SAS-piloter först flyga planen, samt servera under färden, sedan städa ur maskinen innan passagerarna tar plats för returresan...
OBS, en pilot räcker!
Verksamheten effektiviseras då på bästa sätt!
kokkaffe 2009-11-28 22:33  
Medans reportrarna är ute i fält tycker ja de kan utbildas till lapplisor ochså. Så kan de både skriva reportage o ge folk böter för att de parkerat konstigt för att titta på de som reportaget handlar om. Jätte-effektivt! Eller så kan vi slopa reportern helt o bara använda fotografer och skapa en tidning som bara har bilder och helt saknar text. Fantastiskt bra för icke läskunniga o barn. Då kan vi spara in på skolan eftersom man inte behöver kunna läsa längre när allt presenteras i bilder. Jättemsmart!
Roq 2009-11-29 00:08  
...och jag antar att journalisterna får gå nån snabbkurs i hur man tar bra bilder?

Undrar om fotograferna kommer få en snabbkurs i journalistik så de kan jobba kvar?
Kan tänka mig att DÅ skulle det bli ramaskri från journalisterna: "Journalistik kan man inte lära sig i en handvändning" ;-)
Runell 2009-11-29 00:46  
Jag sålde två nyhetsbilder till lokalblaskan här och faktuerade enligt BLF:s prislista. Då protesterade dom och ville ge mig två skraplotter i stället.
Jag fick dock betalt enligt prislistan till slut.
idrougge 2009-11-29 02:03  
Alla journalister har stor respekt för fotografer så länge de inte lägger sig i artikeln. Det är helt enkelt för svårt att fotografera, särskilt om man samtidigt ska försöka få ihop material till en artikel. Så jag tror att journalisterna på DD är (nästan) lika snopna som fotograferna.
Surfjohan 2009-11-29 05:19  
Äh vilken tjomme som helst kan väl ta en bild. Blir säkert skitbra, en massa gamla gubbar som tar trista bilder, fram med nya unga som både kan skriva och plåta!
uffes 2009-11-29 09:05  
För oss som frilansar för mindre tidningar har detta förhållande gällt i många år.
Swappo 2009-11-29 10:15  
Som läsare av DD tycker jag naturligtvis att det är synd, men samtidigt måste jag säga att det ändå är bra att lokalredaktionerna blir kvar.

DD har slitit med ekonomiska problem i flera år och att dom nu säger att dom inte längre har någon kris antar jag är positivt trots allt.

http://www.dalademokraten.se/sida/id/97467/
tormig 2009-11-29 10:29  
En naturlig och rimlig utveckling. Har aldrig förstått varför man skickar två personer, en som skall göra intervjun och en annan som skall ta "gubbilden". För i dessa tidningar är bilderna till 90% ett porträtt av intervjuoffret. Ren utfyllnad alltså. Möjligen kunde man förr motivera en särskild fotograf med att det krävdes ngt slags tekniskt kunnande men nu kan man förse journalisten med en digital kompaktkamera och så är problemet löst. För seriösa bildreportage kommer det rimligtvis alltid att finnas ett behov av drivna fotografer men den gamla stammens tidningsfotografer har liksom många andra yrkesgrupper blivit överflödig pga den tekniska utveckling.
CyberPet 2009-11-29 20:24  
Gubbilder är väl en sak, men reportage med både väl skriven text och vältagna bilder, lär väl aldrig ses igen. Det krävs en riktigt duktig bildjournalist för att tolka en story.

Låter som alla typer a feature och grävande blir lidande på sämre fotografi.

Trist.
streith 2009-11-30 12:36  
Det är jäkligt trökigt att tidningar tänker så bakvänt. Kanske är det bara för man själv är fotograf men för mig är bilden 95% av tidningen. Känns som risken är stor att de procenten blir skräp, precis som det flesta tidningar har blivit när fotograferna har fått gå.
Cambo 2009-11-30 20:55  
Jo du förstår Joakim,om jag får stipendium så ska jag inte be att dom skickar dig att skriva om händelsen. Att stava är en konst och att exponera rätt kan vara en annan.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.