Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Britney Spears fotoavtal bojkottas

Britney Spears fotoavtal bojkottas

Det blir inga bilder på Britney Spears i Globen - de svenska tidningarna har valt att bojkotta spelningen. Britney Spears vill nämligen ha copyright och användningsrättigheter till bilderna. Bildkälla: DN
Den 13 juli välkomnas Britney Spears till Globen - men hennes konsert kommer att bojkottas av svenska tidningar. Hon tvingar nämligen fotograferna att skriva på stränga avtal.

Britney Spears fotoavtal innebär exempelvis att inga bilder får publiceras efter trettio dagar, att bilder som arrangören anser vara kränkande tas bort, att inga bilder får säljas vidare samt att Spears rättighetsinnehavare får äganderätten till bilder som faller dem i smaken.

Nu kräver konsertarrangören AEG Live att pressfotograferna på svenska tidningar ska skriva under avtalet men varken Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet eller Expressen är särskilt intresserade - de säger att avtalet är det mest extrema de någonsin har sett.
- Om de inte river kontraktet kommer vi inte att fotografera, säger DNs bildchef Roger Turesson.

Bildbyråerna är överhuvudtaget inte välkomna till konserten, eftersom de lever på att sälja sina bilder vidare.

Om det blir några konsertbilder på Britney Spears nästa vecka beror nu alltså på avtalet - och enligt arrangören AEG Live skickar man bara vidare avtalen, som egentligen kommer från Britney Spears management som sitter på rättigheterna. Enligt arrangören är det alltså helt och hållet artisten som dikterar villkoren för fotografering.

Källa: DN

Publicerad 2009-07-13.

3 Kommentarer

Fotosidan Redaktion 2009-07-13 15:41  
- tyvärr har alla kommentarer försvunnit ut i cyber space-rymden. jag beklagar! men eran diskussion var rolig att följa. fortsätt gärna att diskutera denna typ av fotoavtal. tack -
Peter.H 2009-07-13 16:44  
Riktigt klantigt Jessica - det borde finnas en backup som man lätt kan återge. Det fanns en hel del relevant info om varför tidningarna bojkottar som en del inte tycks ha förstått.
Fotosidan Redaktion 2009-07-13 17:01  
peter, tyvärr finns det saker som man inte kan råda över ibland. detta är ett exempel på det.
men jag försöker givetvis få tillbaks kommentarerna genom fotosidans backup. men det tar lite tid, så just nu ser det ut såhär.
xandx 2009-07-14 01:59  
Tja vad skall man säga om detta :-)
Tur att det finns papparzzi då, som kan smyga med ett 500mm rätt in de mest privata delarna av hennes liv, eftersom vi inte får se vad hon jobbar med:-) Detta är löjligt som det bara kan bli, lika löjligt som den där snubben som ritade turning torso. Han copyrightade bygnaden och alla som fotar den skulle betala honom men han hade inte läst den svenska lagen :-)
Num Vistbacka 2009-07-15 10:02  
Ville bara meddela att också press-fotograferna här i finland också bojkottat Brittneys konserter.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.