Annons
Artiklar > Canon stänger fem fabriker i Japan

Canon stänger fem fabriker i Japan

Covis 19-viruset drabbar även fotoindustrin.

Canon stänger tillfälligt fem fabriker i Japan. Anledningen är problem att få leveranser från Kina på grund av Covid-19-viruset, även kallat Corona. Fabrikerna beräknas vara stängda i två veckor. Enligt Nikkei berörs anläggningarna i prefekturerna Oita, Miyazaki och Nagasaki. Inga rapporter om smittade arbetare på fabrikerna i Japan har rapporterats.

De aktuella fabrikerna producerar SLR-kameror, objektiv och övervakningskameror.



Publicerad 2020-03-03.

9 Kommentarer

Sten-Åke Sändh 2020-03-03 17:58  
Kanske börjar bli dags att ta hem fabrikerna till Japan, USA och Europa på sikt. Långa "just in time"-kedjor blir ibland väldigt sårbara. Sen är det väl frågan också om det rent strategiskt är så smart att bygga upp Kina som resten av världen i aningslöshet gjort under årtionden nu.
jonas18z 2020-03-03 18:23
Alla tänkte att det är smart att lägga ut till kina, de bygger det vi säger till de. Egna saker är skräp nu em hel del år senare så har kina startar egna företag med lika bra eller till och med bättre saker än USA och då börjar man ta hem saker igen. Men visst en hel del har gjort grova pengar.
MikaelSB 2020-03-03 19:57
I takt med att Kinas ekonomi utvecklats, och utvecklas, är det bara en tidsfråga innan delar av tillverkningen flyttar vidare i jakten på billig arbetskraft. Med det sagt är nog inte den billiga arbetskraftens Kinas triumfkort och har inte varit på länge, utan de gigantiska distributionskanalerna. Något som tillverkningsindustrierna i Thailand, Östeuropa eller på horisonten; Afrika, inte kan mäta sig med.

Olustigt nog är det också Kina som smörjer sin så kallade mjuka makt med investeringar och infrastrukturen kandidatländerna behöver för att kunna bli mer meningsfulla industriländer.
Sten-Åke Sändh 2020-03-03 23:10
Är det inte så att man utlokaliserat en del enklare monteringsjobb till andra delar av Kina dit utvecklingen inte nått riktigt ännu och lönerna fortfarande är låga? Även kineserna är nog rädda om den dynamik man har i den södra delen av landet där IT och telekommindustrin finns. Den är säkert inte lika lönenivåkänslig som ren montering av massprodukter.

När det gäller det senaste årens handelskonflikter och Kinas allt mer påträngande aktioner för att påverka media även i Sverige och andra länder och då inte minst den kinesiska ambassadörens alltmer framfusiga försök att tysta all kritik av Kina, så kan man se dessa som ett uttryck för kommunistpartiets ökade globala maktanspråk. Dessa kommer att öka om Kinas ekonomi kommer att växa minst dubbelt så snabbt varje år som USA:s och Europas. Då kommer tuppkammen att växa ytterligare. Bara av detta skäl kommer väst att behöva fundera över hur de ska hantera detta.

Jag tror att resten av världen måste börja ta hem tillverkningen i mycket högre grad än som skett framöver. Kinas komparativa kostnadsfördelar kommer också att avta snabbt med ökad AI-automation. Det kommer heller inte uppfattas som OK att skicka räkor för skalning eller lax för rensning runt halva klotet som idag av rena miljöskäl. Baksidan av det kanske dock blir att era kommande kamerainköp kommer att bli en aning dyrare.

Bakom den marknadsfasad som länge maskerat den verkliga makten i Kina gömmer sig fortfarande Kinas Kommunistiska Parti - om nu någon hade glömt det. Vi har länge fåtts att tro något helt annat och länderna i väst har helt överlåtit rent strategiska frågor till ekonomerna i företagen. Det har inte varit särskilt lyckat. Men lyckligtvis har vi i Sverige den ambassadör från Kina som vi har för med den representanten för Folkrepubliken Kina så kommer det vara svårt att dölja vilken han faktiskt representerar. … och hade jag skrivit detta i Kina så hade jag fått göra sällskap med uigurerna.
PMD 2020-03-05 00:18
Sten-Åke skrev "Bara av detta skäl kommer väst att behöva fundera över hur de ska hantera detta."

USA bygger nya hangarfartyg. Just nu har man 11 stora hangarfartyg och 9 stycken mindre. De mindre är lika stora eller större än flera av andra länders hangarfartyg, men räknas inte in i den lag som säger att amerikanska flottan ska ha 12 stora hangarfartyg (som den alltså inte har än).

En helt överlägsen kapacitet för att projicera makt (direktöversättning av "project power"), men det gäller förstås att vara villig att använda denna kapacitet för att den ska spela någon roll.
Sten-Åke Sändh 2020-03-09 18:35
Visst men det som sker nu visar väl redan vilken realekonomi i världen som faktiskt är den viktigaste. Det är i Kina tillverkningen sker medan budgetunderskotten slår nya rekord i USA.
PMD 2020-03-09 20:05
Jo, det kommer nog att ta lite tid för Kina att komma tillbaka efter virusepidemin. Multinationella bolag flyttar sin produktion dit där det är billigast. Det är inte billigast där ingen jobbar.

Det kan ta lite tid att flytta lite mer komplicerad tillverkning, men enklare produktion går fort att flytta.

Se på denna karta som tydligt visar hur nerstängda Kinas industrier är.
https://www.businessinsider.com/satellite-images-air-pollution-drop-china-coronavirus-2020-3?r=US&IR=T
PMD 2020-03-05 00:02  
När Kinas ekonomi växer så ökar också lånenivåerna vilket har medfört att länder som är låglöneländer t.o.m. jämfört med Kina har fått överta en del legotillverkningen som japanska (och kanske andra?) bolag hittills har lagt ut på kinesiska underleverantörer.

Det går automatiskt. Lägst kostnad drar till sig flest beställningar när det gäller sådant som inte kräver specialkunskap för att tillverka. På engelska kallas det för "commoditization".
PMD 2020-03-05 00:20
lånenivåerna -> lönenivåerna
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto