Annons
Artiklar > Se Nan Goldin: Fotografens kamp mot läkemedelsjätten

Se Nan Goldin: Fotografens kamp mot läkemedelsjätten

SvtPlay visar dokumentär om fotografen Nan Goldins arbete mot familjen Sackler.

Nan Goldin är känd för porträtt av sina nära vänner. Hon finns representerad i konstsamlingarna hos världens främsta museer - samma institutioner som tar emot donationer från hennes svurna fiender. Familjen Sackler har genom familjeföretaget Purdue Pharma tjänat miljarder på den amerikanska opioid-krisen. 

I denna prisbelönta dokumentär från 2023 av Laura Poitras skildras Nan Goldin, hennes eget opioidberoende och kampen mot familjen som tjänat pengar på det.

Nan Goldin fick 2007 Hasselbladspriset.

Programmet finns kvar till och med 31 maj 2027 och kan ses på SvtPlay.



Publicerad 2024-07-19.

15 Kommentarer

Nils Bergqvist 2024-07-24 15:57  
Ett svårt dilemma detta. Men jag har använt samma medicin, dels när jag hade ryggproblem för 5 år sen och dels när jag var nyopererad i tarmen för ett år sen. Jag hade nog inte klarat mig utan den tror jag. Men har inte blivit beroende utan har t.om fått tabletter över som jag inte behövde ta. Jag kände inget behov av att ta de sista som jag inte behövde. Detta har nog mest med personen ifråga att göra, vilka anlag man har och vilken karaktär man har att stå emot. Precis som med alkohol. Många dricker alkohol utan att vara alkoholister. Detta fenomen att anklaga och skuldbelägga tillverkare/fabrikanter är ett typiskt amerikanskt fenomen, där man kan få ut betydligt kraftigare skadestånd än t.ex Sverige. Min fundering är varför man i USA annars förväntas klara sig själv, får skylla sig själv och att man ser det som till stor del sitt eget fel om man inte klarar t.ex sitt eget uppehälle? Detta avspeglar sig i att man inte har allmänna sjukförsäkringar etc. Men när det gäller detta med t.ex mediciner som kan framkalla beroende, så är det alltid någon annans fel. Tänk så många som blir hjälpta av dessa smärtlindrande mediciner, utan att bli beroende av dom. Om läkare som skriver ut dom är korrumperade, är ju en helt annan sak. Får de betalt/provision olagligt på något sätt och därför skriver ut oproportionerligt stora kvantitéter, så är det fråga om något annat. Då är det ju käpprätt åt skogen. Om svenska läkare gör det vet jag inte och har inga direkta funderingar kring heller. Men säkert förekommer det att ett vissa patienter som inte klarar att stå emot, försöker få läkare att ordinera mera än de egentligen behöver, det skulle jag inte finna för omöjligt. I USA kanske det är på ett helt annat sätt med kontroller av läkare och läkemedel, än här hemma?
RickErik 2024-07-24 21:12
Inte så stort dilemma det där… Oxycontin/Oxycondone sktrevs ut mot moderata smärtor till vem som helt i 15 år. Oxycondone och Heroin är samma skit…
Nils Bergqvist 2024-07-24 21:26
Var det i USA det användes mot lätta smärtor, som typ paracetamol? Eller också här?
RickErik 2024-07-25 14:13
USA Man gav det till alla för moderata smärtor med argumentet att 1% kunde bli beroende. Ca 500 000 amerikaner har dött av överdoser rellaterat till Oxycontin de sista 25 åren....
Nils Bergqvist 2024-07-25 20:39
Har du någon källa på det? Märkligt att det gavs för moderata smärtor, där fungerar ju t.ex Paracetamol bra.
Pickadollen 2024-07-26 08:56
https://en.wikipedia.org/wiki/Purdue_Pharma

Det är bara en googling bort. Kan tipsa om serien Dopesick som finns på Svt-play nu om du vill se mer. Det handlar om ett girigt företag som lurade myndigheter, läkare m.m. och undanhöll information om sitt läkemedel.
RickErik 2024-07-26 13:22
Sök på Purdue Pharma... Sackler familjen är allena ansvariga för opiatkrisen i USA. Oxycontin marknadsfördes som mirakel medicinen mot moderata smärtor. Heroin i pillerform mot moderata smärtor. En hel nation gick på säljpitchen om att medicinen inte var beroendeframkallande. En national katastrof utan propotioner. Konstigt att du inte har fått med dig detta.
Nils Bergqvist 2024-07-26 15:56
Nej har inte fått med mig att det var en sån katastrof i USA. Här hemma tror jag aldrig den förskrivits för lätta smärtor vad jag känner till?
PMD 2024-07-26 19:21
Om tillverkaren skulle ge förskrivande läkare kickbacks så vore det rimligt att skuldbelägga tillverkaren av medicinen.
Anders F. Eriksson 2024-07-26 19:35
Per: det är ju precis så det gick till. De läkare som frikostigt skrev ut medicinen fick ofta åka på "konferenser" där läkemedelsföretaget Purdue stod för allt, och också andra förmåner om jag förstått det rätt.
PMD 2024-07-26 23:16
Det är illa. De förskrivande läkarna är dock även de ansvariga för katastrofen.
"The Nürnberg Defense" är inte acceptabel.
Pickadollen 2024-07-29 10:49
Läkarna har förstås också ett ansvar. Purdue såg dock till att tabletterna fick en klassificering hos det amerikanska läkemedelsverket som de egentligen inte borde ha fått, vilket lurade läkarna att tro att de inte var lika beroendeframkallande som de faktiskt var. Kan vara svårt att granska/syna den bluffen även för praktiserande läkare kan jag tänka mig.
MattiasL 2024-07-30 12:49
Jag kan rekommendera Beth Macys bok Dopesick, som dramatiserades som TV-serie. Jonas Cullbergs bok En amerikansk epidemi är en mycket bra bok i ämnet också.

En sak man gjorde var att rikta in marknadsföringen på områden som Appalachernas gruvsamhällen, där det finns ett verkligt behov av smärtlindring bland utslitna jobbare, men där också samma människor ses som utbytbara.

Grejen med den här medicinen var bara delvis substansen i sig, som fungerar mycket som heroin och marknadsfördes som något mycket mildare. Mycket handlar om att man uppfann ett sätt att lösa ut medicinen över lång tid och att man därför inte skulle få någon kick av den, utan en stabil smärtlindring utdragen över många timmar. Det visade sig snabbt att det inte funkade så bra och det kom tidigt rapporter om att folk blev beroende. Strategin blev att tona ner det hela och flytta skulden till omoraliska missbrukare.

Läkarna pushades till att skriva ut mer och mer, och fick veta att de var oansvariga och nästan sadistiska om de inte skrev ut denna mirakelmedicin. Det var en hel soppa av orsak och verkan som ledde fram till den här krisen.

Sen är det nog så att strukturen i sjukvården ser annorlunda ut, och att primärvården i mycket högre utsträckning fungerar som enskilda småföretag än i Sverige, och kanske därför mer mottagliga för påverkan.
Anders F. Eriksson 2024-07-25 22:02  
Finns en serie om detta på Netflix också: https://www.netflix.com/se-en/title/81095069
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar