Annons
Artiklar > Skydda dig mot bedragare när du handlar fotoprylar på nätet

Skydda dig mot bedragare när du handlar fotoprylar på nätet

Handel mellan privatpersoner har alltid lockat bedragare. Hästskojarna har ersatts av nätbedragare. Vi berättar om hur bedragarna ofta agerar och ger dig tips på hur du gör säkrare köp.

Fotosidan-medlemmen Joakim Franzén har studerat hur bedragarna agerar. Först några snabba tips:

– Betala aldrig i förskott
– Avsluta affären öga mot öga
– Var bekväm med var ni träffas. Undvik öde platser
– Låter det för bra för att vara sant, så är det också så

Så här skriver Joakim Franzén om den bedrägerimetod som är vanligt förekommande just nu (textredigerat av redaktionen):

Identitet
Detta skaffar de sig genom att på olika sätt komma över bilder på folk och respektive persons körkort/ID-handling. De har två sätt att samla in detta:
1. Erbjuda att skicka kameran mot efterskottsbetalning med villkoret att man först skickar en bild på sig själv och sitt körkort.
2. Genom att kontakta andra annonsörer som helt ärligt säljer sina kameror och erbjuda dem förskottsbetalning mot att man först skickar en bild på sig själv och sin ID-handling.Ibland kombinerar de erbjudandet med att man får skicka en del av summan före och en del efter - men bara mot att man också uppvisar ID-handling (två flugor i en smäll för bedragarna).

De använder sig av kontantkortstelefoner. När de har skaffat ett nytt nummer så går de in på Eniro och Hitta.se och lägger till uppgifter för det telefonnummer de har skaffat sig. Detta är enkelt att göra hos både Hitta.se och Eniro och de har ingen granskning av vilka uppgifter som läggs in. Uppgifterna är givetvis falska, men namnet stämmer överens med någon av de ID-handlingar de har kommit över och på så sätt ser det väldigt bra och korrekt ut.

Kontakt & bedrägeriet
De verkar, åtminstone enligt min uppfattning, uteslutet använda sig av Blocket för att lägga upp annonser eller hitta lämpliga offer att begära ID-handling av. Populära kameror som Nikon D7000, Canon EOS 7D och 5D Mark II är vanligt förekommande. Innehållet i annonserna är varierande, men de anger sällan eller aldrig telefonnumret och för varje annons de lägger upp använder de en ny mejladress (hittills bara gmail-konton) - gissningvis för att undvika att Blocket ska se den röda tråden lika enkelt.

När man kontaktar bedragarna så håller man mejlkontakt alternativt så frågar de om telefonnumret för att kunna ringa upp. Bortsett från när man är mitt i processen att göra upp affären så är det alltid de som ringer upp, och de svarar inte på hemliga nummer.

Just nu förekommer en trevlig, stabil och tämligen avslappnad man på cirka 25-40 år med stockholmsdialekt. Han surrar gärna om oväsentligheter och har trovärdiga förklaringar till hur han skaffat kameran och varför han säljer. Inte sällan talar han om att han behöver pengarna snabbt av en eller annan anledning. Han är också ganska medgörlig av sig, och för att vinna förtroende är han ofta tydlig med att man kan komma och hämta kameran, vilket de flesta inte kan eftersom att bedragarna många gånger har angett en adress i mellersta Norrland.

Via mejl får man bilder på kameran, bild på den stulna ID-handlingen samt falska personuppgifter. Kontonumret, ofta tillhörande Nordea, tillhör "målvakter" som i bästa fall bara är indirekt kopplade till de riktiga bedragarna. Man får också bild på kamerakvittot, men har de inte strukit över uppgifter så är skärpedjupet i fotot så kort att det är omöjligt att tyda alla väsentliga uppgifter. Det förekommer att de själva har köpt kameran och därför håller uppgifterna på kvittot hemliga, jag tror dock att de lika gärna kan använda bilder på kvitton de har fått tag på likadant som de får tag på ID-handlingar.

När man sedan har fört över pengarna och/eller försett dem med bilder på bl a ID-handling så hör man aldrig från dem mer och de svarar inte i telefon om de fortfarande har det numret aktivt. Alla uppgifter, ID-handlingar, mailadress, telefonnummer och kontonummer byter de ut med jämna mellanrum.

Tips
Det klassiska tipset som alla egentligen vet är att inte betala i förskott, och istället använd betalningsmetoder såsom Payson eller Internetgiro. Alternativt möt upp med säljaren, eller få någon bekant att göra det.

Förutsatt att man följer det så finns ingen rimlig anledning att någonsin lämna ut bilder på sig själv eller sin ID-handling i samband med att man gör affär.

Viktigt - tveka inte att anmäla!
Finns minsta misstanke om bedrägeribrott så tveka inte att göra en polisanmälan så snart som möjligt. Var noggrann med datum, och uppge alla de uppgifter ni fått från bedragaren samt länken till den annons det handlade om - även om den är borttagen så kan Polisen få en kopia från Blocket. Man bör också kontakta Blocket och be dem kontakta handläggaren hos Polisen för att hjälpa dem i utredningen.

Det är av stor väsentlighet att i er polisanmälan inkludera uppgifter som också har en indirekt koppling, som om andra också blivit lurade (kolla forumet på Fotosidan). Ju fler handläggare på Polisen som har tillgång till en helhetsbild desto bättre. Ditt fallet blir  prioriterat om det ingår i en serie bedrägerier. Håll sedan koll på om det dyker upp nya uppgifter på Fotosidans forum och informera handläggaren.



Publicerad 2011-08-26.

40 Kommentarer

Anders F. Eriksson 2011-08-26 23:23  
Att man inte ska betala i förskott till någon man inte känner är något som upprepats rätt ofta här, men ändå dyker det hela tiden upp nya trådar med folk som blivit blåsta.

Jag har köpt och sålt en del prylar här på FS, och när jag sålt har jag i allmänhet satt priset på min miniminivå redan från början. I och med det är det inte helt ovanligt att folk svarat på mina annonser och erbjuder sig att direkt föra över pengar till mitt konto, vilket förstås är bra för mig och jag ofta accepterar och sedan skickar prylarna till den som svarat.

Nu har ju jag visserligen varit med på FS ett tag, och jag tror att de som köpt av mig sett det, kollat bilder och annonshistorik och därför litar på att jag skickar det jag säljer. Tror dock aldrig jag sålt något som är hyfsat dyrt på det viset, och jag skulle heller aldrig köpa något hyfsat dyrt så.

Oavsett om säljaren verkar trovärdig, som jag då uppenbarligen gör, så kan det ju vara så att jag fått mitt FS-konto kapat på grund av dåliga lösenord eller annat. Ingen av de som köpt från mig har bett om kopior av mitt körkort eller sånt (och jag skulle aldrig skicka det heller).

Om ni ska köpa något som kostar mer än ni har råd att förlora - kolla upp att priset är något så när rimligt, och följ råden i artikeln! Jag har aldrig blåst någon eller blivit blåst, men skulle aldrig köpa något som är dyrt och betala i förskott som många uppenbarligen gör.
hasse lundberg 2011-08-26 23:45  
Att inte handla och betala i förskott är ju rätt svårt.
Dom flesta sätten via post eller annat inbegriper ju att mottagaren betalar i förskott.
Vem skickar varan utan at få betalt?
Vid dom flesta betalvarianter så betalar ju mottagaren i förskott och är därmed oskyddad.
Samma för säljaren, inga pengar i förskott, ingen försäkring att köparen betalar.
Enda som gäller är ju faktiskt öga mot öga!
Artiklen är ju löjlig så fungerar det inte i verkligheten!
Handlar man via internet så är det nog magkänslan,eller erfarenhet som ska avgöra.
Samma sak som om du går ner ner till lokala matvaruvbutiken, känns det inte bra så handlar du inte där utan går till butiken på andra sidan gatan.
atotowi 2011-08-27 10:54
Att göra upp via en betalningsförmedling (Internetgirot) är helt ointressant för en bedragare eftersom denna aldrig får några pengar utan att gå via domstol. Så accepterar de att använda en etablerad förmedling så är det ingen "vanilg" bedragare som i fallet med förskottsbetalning (eller postförskott).
Sen finns ju varianten där man satt upp en falsk betalningsförmedling osv... men det är oftast överkurs och inträffar mer sällan.
[email protected] 2011-08-27 01:03  
Ursäkta men vilket trams!
"Om ni ska köpa något som kostar mer än ni har råd att förlora - kolla upp att priset är något så när rimligt, och följ råden i artikeln..."!!!

Så när man skall köpa något så skall man göra det men vara beredd på att förlora hela beloppet?!!! Jösses! Det var nog det dummaste jag hört, på länge!

Vidare är ju kommentaren "Handlar man via internet så är det nog magkänslan,eller erfarenhet som ska avgöra.."!!!
Igen - jösses!
"Magkänslan" skall alltså avgöra om man skall handla via en viss sida på internet eller inte...
Inte undra på att folk blir lurade!

Ett par goda råd: 1. Köp helst i butik. 2. Betala ALDRIG i förskott, inte ens till butiker. 3. Lita iINTE på "tunna" löften. 4. Lämna ALDRIG ALDRIG ALDRIG ut personnummer, inloggningsuppgifter, lösenord, foton på er själva (hur dum får man vara om man köper ett krav som detta???), kopior på era leg. etc.
Fredrik Backman 2011-08-27 07:39
"Ett par goda råd: 1. Köp helst i butik."

Och du tyckte det han skrev var dumt? Jösses.
Magnus Kvick 2011-08-27 03:12  
vad är det för fel att skicka med bussgods? betalar varan när man hämtar den, sen kan (säljaren) fylla i att man kan kontrollera varan innan man betalat den med vittne...dvs den som sitter o delar ut paketet! Enklare metod finns ej i dagens läge tycker jag! Rätta mig om jag har fel?
148637 2011-08-27 07:50
Tillåter Bussgods att man öppnar paketet innan man betalat och kvitterat ut det?
dajli 2011-08-27 21:06
Detta låter jättebra om det fungerar så. Har frågat posten varför de inte har en sån tjänst, men fick till svar att de bara ägnar dig åt frakt, inte försäljningslösningar. Vet inte vilka problem som kan uppstå för olika parter på rak arm, men känns ju bra annars.
148637 2011-08-28 07:41
Orsaken till att inte Posten har det och varför jag frågar om verkligen Bussgods erbjuder detta är att den ekonomiska och juridiska risken för varan/godset ligger hos transportören. Därför tillåter man inte att paketen öppnas, man riskerar att bli beskylld för att ha stulit innehållet.
Qualfoot 2011-08-27 08:54  
Ingen nämner Tradera. Deras poängsystem måste väl ändå var en viss trygghet, ingen vill bli svartlistad som har idel positiva omdömen. Man kan ju utnyttja köp nu funktionen. Jasg har sålt och köpt en del där och alltid krävt och betalt i förskott. Inga problem.
Magnus Göransson 2011-08-27 09:30
Tyvärr e Traderas poängsystem inte helt säkert heller. Har 2 gånger, på kort tid, blivit lurad av säljare med lååång säljhistorik o gott omdöme. Inga dyra grejor, upp till några hundralappar. Kontot blev inaktivt o säljaren svarade inte på mail efter ett tag. Först ljögs det ihopa nån historia om sjukhusvisit. Frågan e om en lite grupp kanske "säljer" till varandra o sätter höga betyg för att på det viset lura folk. Själv håller jag mej till Ebay där jag säkert köpt 150 grejor utan att blivit lurad. Eller öga mot öga med folk här på fotosidan.
HRL 2011-08-27 09:55  
Oproblematiskt med Tradera.... du har inte läst senaste dagarna om hur hundratals personer blivit blåsta på just Tradera?
Qualfoot 2011-08-27 11:59
"du har inte läst senaste dagarna om hur hundratals personer blivit blåsta på just Tradera? "

Nej, det har jag inte, är mest ute vid den här årstiden så det har jag missat.
Ska kolla upp det. Jag har personligen satt gränsen för förskottsbetalning till ca 1000:- och det har fungerat hittills, kanske är det så att ett gäng som satt i system att ge varandra positiva omdömen. Verkar vara mycket jobb för lite pengar.

Tack för upplysningen.
Ingemar Svensson 2011-08-27 14:05  
Bra att FS lyfter fram detta otyg på första sidan. Viktigt att komma ihåg, det finns inget riskfritt sätt att handla privat via nätet, och kom ihåg att bedragarna ligger a l l t i d steget före oss och Polisen.
Haraldus 2011-08-27 17:27  
Varken Paypal, Internetgirot eller Payson skyddar någon utan ger betaltjänsten en intäkt på de ca 99 % av alla affärer som görs av seriösa köpare/säljare. Den procent där en bedragare är inblandad struntar betaltjänsterna högaktningsfullt i eftersom de ju redan fått betalt även för den affären…

De deponerade pengarna låses
om säljaren skickar en tegelsten
om köparen påstår att han fått en tegelsten

Betaltjänsterna hjälper inte alls till att lösa upp en upplåsning av de deponerade pengarna. De kräver istället domstolsutslag från svensk domstol eller att köpare och säljare kommit överens. Betaltjänsterna rekommenderar i sin hjälptext att den som upplever sig lurad ska polisanmäla och kontakta Konsumentverket. Att polisanmäla en affär där pengarna blivit låsta går inte! Polisen vägrar att ta emot en sådan anmälan eftersom pengarna ju inte försvunnit. Om man vänder sig till Konsumentverket så läser de betaltjänstens regelverk och frågar anmälaren på vilken punkt betaltjänsten vilselett…

Upplåsta deponerade pengar frisläpps alltså endast om man har domstolsutslag eller om köpare och säljare är överens. För att få ett domstolsutslag på något som inte går att polisanmäla går givetvis inte. Man kan ju prova att stämma någon inför domstol… Vem ska man stämma?

Det som händer om man stöter på en bedragare vid användandet av Paypal, Internetgirot eller Payson är att pengarna är förlorade eftersom betaltjänstens regelverk i praktiken förhindrar en rättslig prövning. Det som händer är att de deponerade pengarna tillfaller betaltjänsten efter fem år. De största bedragarna är betaltjänsterna som bakbinder de seriösa!

Den enda säkra betalmetoden är via kreditkort. Då är det så att kreditgivaren åker på förlusten om affär görs med en bedragare.
skogsbaronen 2011-08-28 19:23
Det där har man ju hört några gånger.

Varför skulle en bedragare (säljare) göra sig besväret att packa ner en tegelsten när denne vet att pengarna kommer låsas?
Varför skulle en bedragare (köpare) påstå sig ha fått en tegelsten när han egentligen fått den riktiga produkten? För att jävlas?

Bedragarna lurar de som INTE använder en tredjepart, vilket ger övriga en i princip vattentät lösning.
wsaar 2011-08-27 20:53  
Istället för att bara säga att man aldrig ska betala i förskott vore det nog hjälpsammare med en artikel om hur man minimerar risken när man betalar i förskott eftersom det ofta är enda alternativet för folk som bor på så små orter att de måste handla på distans.

Har personligen skickat varor mot förskottsbetalning flera gånger och skulle aldrig sälja en vara på distans mot annat betalningssätt pga risken för strul med postförskott och otillfredsställande konfliktlösningsrutiner hos betaltjänster om köparen säger sig mottagit något annat än det jag skickat (men kanske säljare som bor på små orter med få köpare är mer villiga att använda krångligare betalalternativ).
Svar från froderberg 2011-08-27 22:35
Vi kan säkert göra en uppföljning. Detta var snabbt ihopkommet på förekommen anledning.

Jag har skickat mot postförskott ett antal gånger. Jag har också bett vänner handla öga mot öga på annan ort och själv ställt upp i motsvarande situation.

Kanske kan fler utnyttja sina Fotosidan-vänner för att få till fler affärer öga mot öga.
Haraldus 2011-08-27 21:29  
Som jag skrev tidigare så finns det redan ett helt säkert sätt att betala i förskott och det är att använda kreditkort. Ett sådant kort sätter man normalt inte in några pengar på utan man betalar max upp till kreditnivån och betalar mot faktura i efterskott. Om en kreditbetalning går till en bedragare så får kreditgivaren ta den förlusten.
Grundproblemet är ju att man aldrig vet vem som äger ett visst bankkonto och till vem man betalar. Det är den s.k. banksekretessen som hindrar detta och den styrs av en lag som politikerna vägrar att ändra. Detta trots att ca 240 privatpersoner blir bedragna varje dag i Sverige. Ansvariga politiker påstår bara att det inte är aktuellt att ändra lagen… Vi har tydligen röstat fram sådant slödder som vi förtjänar…
Fredrik Backman 2011-08-27 23:20
Tre frågor ang detta inlägg:

(1) Hur tar man som privatperson betalt med kreditkort av en annan privatperson?

(2) Varifrån har du fått vanföreställningen om att kreditgivaren får ta förluster du själv har orsakat på ditt kreditkort?

(3) Är du bekväm med att jag ringer din bank och ber om att få ut dina bankuppgifter?
148637 2011-08-28 08:02
Fråga två, jag skulle tro att han tänker på Konsumentkreditlagens 10§.
Haraldus 2011-08-28 10:13
Svar (1)
Varken betalkort eller kreditkort kan normalt användas för att ta emot pengar. Betalning sker till konton…
Svar (2)
Så här fungerar Nordeas Mastercard Silver, citat:
Om varan som du har beställt på Internet har skadats under leveransen eller inte kommit fram till dig så kan vi hjälpa dig med ersättning. Försäkringen som du får när du betalar till 100% med ditt MasterCard Silver täcker varor värda upp till 25 000 kr.
Svar (3)
Banker lämnar aldrig ut uppgifter om en bankkund. De svarar aldrig på om en person är kund i banken eller om ett visst bankkonto ägs av en viss person trots att det finns ett fält där namnet ska fyllas i vid betalning…
Det är detta som är grunden till de flesta bedrägerier, att man inte vet vem som innehar ett uppgivet bankkonto.
Din fråga: (3) Är du bekväm med att jag ringer din bank och ber om att få ut dina bankuppgifter? Är för mej obegriplig.
För övrigt tänker jag aldrig på Konsumentkreditlagens 10§.
Fredrik Backman 2011-08-28 12:36
Tack för svar. Ditt tips är alltså teoretiskt eftersom det inte fungerar mellan privatpersoner, och du tänker på en försäkring som är knuten till just det kort du använder, inte kreditkort i allmänhet.

Tack för förtydligandet.
Dan J. 2011-08-28 18:50
Om man gjort en "felinbetalning" (vilket man ju kan hävda att man gjort!), så släpptes liiite på banksekretessen från 2011-04-01:

Om man satt in pengar "felaktigt" på någons konto fick man tidigare be banken skriva ett brev till mottagaren och uppmana denna att återbetala, vägrade mottagaren så kunde banken inte göra något, inte ens lämna ut namnet, utan betalaren fick vända sig till polis.

Fr o m 2011-04-01 ändrades detta så att den som felaktigt fått pengarna via brev upplyses om felbetalningen, vem som gjort den, och vilket konto pengarna kan sättas tillbaka på. Inbetalaren får också brev med samma innehåll, där det står namn och adress på den som fått pengarna. Det nya är alltså att mottagaren namn faktiskt kan lämnas ut, och samtliga banker i Bankföreningen är överens om dessa nya rutiner.
148637 2011-08-28 19:42
Är inte jurist men som jag läser 1§ så gäller den även mellan två konsumenter om de kan finna någon som vill agera mellanhand och vara kreditgivare, dvs låna ut pengar. Vilket är precis vad som sker när man köper något via kreditkort i normalfallet. Men då brukar det vara en butik som man handlar av...
bomalt 2011-08-28 00:36  
Själv begär jag alltid betalning i förskott när jag säljer något på Tradera eller på annat sätt på nätet. Skulle inte våga sälja något annars! Skulle vara ett personligt möte då på ett "säkert ställe"...

Så är det också när man ska köpa något, har inte varit med att någon har skickat varan och sedan begärt betalning i efterskott.

Har handlat en hel del på eBay och Tradera och det har alltid funkat hittills (peppar, peppar...)
Tveljus 2011-08-28 02:00  
Om praxis var att man inte betalade i förskott så skulle lika många människor bli lurade ändå - dock säljare istället för köpare. Håller med Will Saar om att det behövs konstruktiva förslag för säkra transaktioner istället för orealistiska, om än logiska, konstateranden.

Det finns saker man kan tänka på, som gör det lättare att åka och titta på det man ska köpa. För det första kan man alltid undvika att köpa en grej första gången man ser den. Gör regelbundna sökningar på Blocket, Tradera och Fotosidan under en eller flera veckor - det händer väldigt ofta att en likadan eller liknande deal dyker upp igen, fast inte alls lika långt hemifrån. Dessutom lär man sig prisnivåerna för det man letar efter, och har därmed lättare att avgöra vad som är rimligt billigt och vad som är för bra för att vara sant. En andra sak man kan göra är att se eventuella resekostnader man betalar för att ta sig till säljaren, så att man genomföra köpet öga mot öga, som en försäkring mot bedrägeri. Jag skulle mycket hellre betala 500 spänn extra, i låt säga tågbiljetter, för att vara helt säker på att den flera tusen kronor dyra digitalsystemare jag ska köpa verkligen finns.
Känner man sig väldigt osäker på någon - strunta i att kolla upp honom/henne och KÖP INTE ALLS istället! Jag är övertygad om att om folk hade mera tålamod med sina begagnatköp så skulle mycket färre gå på de enkla tricken de allra flesta bedragare kör med.
pettisson 2011-08-28 09:12  
Jag har köpt saker via internet och betalat i förskott. Men som sagt så får man vara beredd att förlora hela summan. Man får ta med det i beräkningarna och väga för- mot nackdelarna.

Men tradera har ju sitt betygsystem och det får mig att känna mig lite säkrare.

Och sedan på sidor som denna så kan man kolla om användaren har skrivit många inlägg och vad för typ av inlägg - då får man en bild av om han är seriös eller inte. För om jag skulle bli blåst så skulle jag ju berätta om den personen i forumet. Jag tror inte bedragare inte bemödar sig att sitta och skriva på fotosidan i flera år innan de försökte lura iväg ett objektiv.

Sedan så ser man ju hur mycket info användaren lagt ut om sig själv. Fast det är klart - man kan hitta på allt på profilsidan med. Men man får ju en känsla.
Christaoffer100 2011-08-28 10:16  
Finns också ett annat sätt.
Handla med bussgods för att vara säkra att ni inte får tegelstenar skickade! Det finns nämligen ett "tillägg" som säljaren kan bocka in på fraksedeln att mottagaren har rätt att öppna och kontrollera paketet innan det löses ut.
Jag tycker att man som köpare kan känna sig 99% säker då!
Vet att posten inte har den möjligheten vilket är väldigt tråkigt.
Joakim.F 2011-08-28 10:36  
Jag har inte nödvändigtvis något emot att ni publicerar texten från mitt inlägg i forumet som en artikel på Fotosidan, men på tal om lag och rätt så hade jag ju gärna blivit meddelad att så skulle ske samt föredragit om jag fick ge mitt godkännande också - särskilt när ni väljer att referera till Prisjakt.nu.

Jag skulle uppskatta om Magnus Fröderberg kontaktar mig efter att ha läst detta.

Mitt namn är för övrigt Joakim, och inte Johan ;-)
Nw2 2011-08-28 13:03
En rip-off ! Lägre än Glocalnet detta alltså.....
Laphroaig 2011-08-28 20:51
Johan eller Joakim, ingen större skillnad. :) Värre var det när de kallade Frank Zappa för Fredrik. http://mudride.com/blogg/wp-content/uploads/2010/11/zappagoesfredrik.jpg

/Johan
Joakim.F 2011-08-28 21:55
Hehe, namnet är säkert ett ärligt misstag men jag tycker dock att det hör till god ordning att ta kontakt med författaren innan man använder dennes text och material.
Joakim.F 2011-08-31 09:12
Kan väl meddela att jag har haft kontakt med Magnus och att vi löste situationen utan problem!
snaxalig 2011-08-29 16:30  
Den här artikeln borde stå kvar som "sticky" under en tid, alltså att den är kvar överst i listan för att den alltid är aktuell.
wsaar 2011-08-29 17:52  
En motsvarande artikel för säljare vore också relevant. Blev precis kontaktad av en köpare på Blocket som ville att jag i utbyte mot generös fraktersättning skulle skicka en kamera till Italien mot paypal-betalning/banköverföring. Blev ingen affär där :)
thure1982 2011-08-31 08:55  
De tog min identitet för ungefär ett år sedan men jag blev aldrig av med pengar.
"ligan" har blivit gripna och har varit med i minst två rättegångar där jag vittnat.
Vet inte hur det gick med rättegången i slutändan.
Än idag blir jag kontaktad av personer som blivit lurade och och tror att jag gjort det.
sakala 2011-09-01 16:09  
Ibland är folk överdrivet skrämda att det blir komiskt.
En gång sålde jag nån pryl via Blocket (tror att det var en ljusmätare men jag är inte 100%) och jag fick ett konstigt mejl från nån knäppskalle som skrev frågor typ: Hur vet jag att den fungerar? Hur vet jag att den verkligen är din? osv.
Alltså jag sålde den via Blocket och skrev tydligt i annonsen att jag inte fraktar varor utan att man kommer över och hämtar den. Då kollar man väl också att den funkar.
Vaddå inte min? Vems då? Stulen? Grannens? Jag-går-runtomkring-o-stjäl-begagnade-varor-för-500-spänn-eftersom-jag-är-en-dum-tjuv?

Jag visste inte vad jag skulle svara så jag bara markerade honom som skräppost och raderade mejlet :)
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar