Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
37 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Datainspektionen anser att drönare med kamera är lika med en fastmonterad övervakningskamera, men detta är inte fastlaget i varken tingsrätt eller hovrätt , så rättsläget är grumligt.
Vem vill vara först ut att få det prövat?
Länsstyrelsen utfärdar tillstånden, men ingen har sökt än, så ingen vet hur svårt/lätt det är att få tillstånd, och viktigare är frågan om dom kan ta beslut innan det prövats rättsligt?
Inte en susning, men återigen, grumligt rättsläge...
Det samma gäller för t.ex timelapse fotografer: Lämnar du kameran ståendes att ta bilder för ens en minut kan du få besök av polisen ang. olaglig kameraövervakning.
Det kan till och med vara så illa att du inte får använda något som håller den på plats (räknas antagligen som fastmonterad) utan antigen hålla i den personligen eller ha den stående på t.ex en bänk med dig sittandes jämte.
Länk till ett fall som inte ens är en vecka gammalt:
http://www.op.se/blaljus/brott/polisen-kan-forverka-hans-gopro-kamera
Mitt tycke kanske skiner igenom, men lagen har stora brister i allt från timelapse foto till flygfoto i alla dess former.
Har inte fått svar om en systemkamera monterad på stativ och ir fjärr utlösare som står på ett torg är att klassa som övervakningskamera, men där ligger nivån på det
Att man inte ska flyga vart och hur som helst, man tycker att det vore självklart, på samma sätt som att man inte kör i motervägsfart i stan.
Regler satta av svenska rc-flygförbundet finns här: http://www.rcflyg.se/forum/cmps_index.php?pageid=sakerhetregler
Följ dom och använd sunt förnuft.
Publicering av matriel från flygfoto/flygfilm är inga jätteproblem, det tar dock lite tid innan du kan lägga ut film/foto på nätet t.ex och du får lära dig hur och vad via försvarmakten.
Länk hittar du här: http://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/tillstand/flygfotografering/
Fast ska man vara noga så är det ju samma sak med DI - det är än så länge bara tyckande, eftersom ingen åtalats eller fällts för olaga kameraövervakning med drönare.. Just den biten har jag svårt att se någon rimlighet i.
Attt det krävs tillstånd för själva flygningen och spridning av bilder tycker jag är helt ok i sammanhanget.
Länsstyrelsen tar 2-3 veckor på sig (i normala fall) att meddela ett beslut och om du vill överklaga så tar det ytterligare 2-3 veckor.
Och som jag skrev först:
Kan länstyrelsen överhuvudtaget fatta beslut i frågan enbart på ett tyckande från datainspektionen, och är beslutet giltigt , oavsätt om det är jakande eller nekande? Dom vet ju inte om den faktiskt faller under kameraövervakningslagen eller inte förens det prövats i domstol?
Klurigt klurigt
Tillstånd för att flyga med lätta radiostyrda (modell)flygplan tycker jag inte att det finns rimlig anledning att kräva plötsligt. Sådant har gått jättebra i hur många år som helst utan problem.
Spridning av flygfoton håller jag dock med om att det är rimligt att det krävs tillstånd för. Systemet med självgranskningsrätt gör också att det inte blir tungrott.
Känns inte riktigt som ett helt inarbetat begrepp.
"octocopter" däremot, drönare med åtta motorer är lite vanligare.
Kanske ett nytt begrepp som är på gång! :)
de nog att låta bli att köpa en drönare med kamera som sagt!
Men att flyga modellhelikopter e kul!
Problemet är att många som skaffar sig en drönare är ovetande om vad det finns för lagar och regler. Därför flyger de hur som helst, och drabbar även de som faktiskt försöker använda sig av drönare som hjälpmedel. Satsa mer på att informera folk som köper drönare om vad som gäller eller så får man ha skaffat tillstånd innan man köper en!
Än så länge är väl Sverige ganska snälla med reglerna om man jämför med vissa andra länder, men att stoppa drönartekniken är lite att ta i kan jag känna.
Det är OMÖJLIGT att värja sig för ny teknik av detta slag. Det ENDA de inkompetenta rättsivrarna kan göra är att acceptera teknikens framfart.
Det finns redan lagar och förordningar som reglerar kränkande fotografering etc. Ev. kan man komplettera med något lite tydligare, men radiostyrda multikoptrar kommer de aldrig att kunna stoppa - tro mig!
För 10 år sedan tänkte inte affärsidkare på kameror och foto och företagen var rätt flexibla.
http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kameraovervakningslagen/
Att trotsa direktiven och flygfota där det är olämpligt kommer påskynda lagstifningen och kanke ännu mer inskränka vad man får/inte får göra så jag råder dig att inte flyga/fota där folk ser.
Att lagarna är vansinniga är inget nytt. "Lagen om skydd av landskapsinformation" (som är den som åberopas runt flygfoto) gäller faktiskt ALLA positionsbestämda avbildningar, d.v.s. varje GPS-taggat instagram-foto är i princip olagligt om det inte granskats av militärmakt.
http://www.openstreetmap.org/#map=6/59.142/18.984
Tyvärr finns det idioter som flyger som om d vore en leksak och de förstör för oss andra.
Häromdagen så stoppades flygtrafiken runt Bromma pga en drönare på fel plats i luftrummet. Leksak eller inte så är dessa drönare en fara för allmänheten i fel händer och behöver regleras.
Professionella "drönarfotografer" (som du då?) skulle nog vara ganska noga med att följa gällande lagar och regler, så då är det väl bara positivt om det pratas och upplyses om vad det är som gäller. Eller hur?
Din D800 kan nog betraktas som en dyr leksak, såvida du inte lever på fotografi då. Prylar i all ära men det är oftast ändå bara prylar.
Samma regler (eller frånvaro av regler) bör gälla oavsett vilken anledning man har att flyga med den.
Och min D800 är verkligen ingen leksak, den skapar värdefulla minnen för resten av livet och kommande generationer i min familj. Det är ju som att kalla böcker eller målningar för leksaker, det är det inte, det är något av betydelse som skapas. Min kamera är inte mer en leksak än någon som lever på fotografi, tvärtom så skapar min kamera mer saker som är viktiga för mig, än vad en proffsfotograf gör, de tar bilderna, får cash och sen skickar iväg dom. Mina skapas med helt andra personliga syften.
Och som jag skrev, även om du verkar ha hoppat över det, så är jag riktigt förbannad på de som flyger som idioter. Jag har tidigare starkt kritiserat alla idioter som flyger över tätbebyggda områden. för det är ingen leksak, det är ett verktyg som kräver ansvar och folkvett! Och jag har inget emot information, som jag sa, jag har själv försökt informera och få folk att ta ansvar.
Jag vill inte bara lita på ditt eller andras goda omdöme med hur drönare används.
... vad är det för kamera du använder nu igen? Har glömt...
Jo, det står mig helt fritt att filma och fota hur mycket jag vill från luften så länge jag följer uppsatta regler.
Och till skillnad från vad folk TROR och TYCKER bifogar jag en länk till försvarsmakten och transportstyrelsen.
http://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/tillstand/flygfotografering/
https://www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Obemannade-luftfartyg-UAS/
Följ anvisningar från transportstyrelsen och försvarmakten.
Följ säkerhetsregler från Svenska RC-flygförbundet.
Svårare än så är det inte.
Ring polis om du ser en quad eller ett flygplan, så att dom kan börja bötfälla eller förverka idioters utrustning som flyger i tätbebyggt område, dom ska inte ha kvar den...
Safety first!
1) Blanketten är helt och hållet utformad för fast monterade kameror. Man måste till exempel fylla i adressen till platsen där man har tänkt sätta upp kameran.
2) Det kostar 3700 kronor att bara lämna in en ansökan.
3) Länsstyrelserna säger redan på förhand att det är i stort sett omöjligt att få tillstånd för kameraövervakning från drönare.
Tro fan att folk skiter i att söka tillstånd och flyger ändå!
Dessutom så är det rätt bakvänt att man måste ansöka om tillstånd för kameraövervakning när man inte har för avsikt att bedriva övervakning och därtill få avslag just därför. Om man däremot har för avsikt att övervaka sina medmänniskor (och därmed kränka deras integretet) så är chansen betydligt större att man faktiskt får tillstånd. Godag yxskaft!
Det kanske främst är den som blir avbildad som upplever fotograferingen som övervakning, inte den som styr spakarna.
Varken en villa, en vacker solnedgång eller en sjö tror jag kan ha någon upplevelse av att bli fotograferad.
F.ö. så tycker jag inte att lagstiftning ska baseras på upplevelser.