Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > "Förbjud fotografering vid olycksplatser"

"Förbjud fotografering vid olycksplatser"

Foto: Magnus Fröderberg

 

På senare tid har det förekommit flera fall där blåljuspersonal upplevt sig hindrade av åskådare som ville fotografera. "Det bör finnas en lag om fotoförbud vid olycksplatser", säger Gordon Grattidge, förbundsordförande på Ambulansförbundet till DN.

Gordon Grattidge menar att fotograferandet är en ”etiskt vidrig handling” som kan hindra och distrahera räddningstjänsten, ambulanspersonalen och polisen i deras arbete.

Ambulansförbundet drev frågan om fotoförbud för drygt tre år sedan. Nu framför förbundsordförande Gordon Grattidge önskemålet igen:

–  Man har en förhoppning om att människor ska förstå det här. Men det fungerar inte så och då är lagföring vad vi haft på förslag tidigare. Det bör finnas en lag om fotoförbud för allmänheten. Den ska inte röra professionella pressfotografer utan om den stora allmänheten, säger Gordon Grattidge till DN och fortsätter:

– Bilder och filmer sprids väldigt fort i sociala medier i dag och vi känner till fall där det finns människor som omkommit och det ligger ute på nätet innan de anhöriga får beskedet. Det för med sig riktigt elaka konsekvenser som inte alla tänker på. Det kan vara oerhört skadligt för de drabbades anhöriga och så är det för vår del ett störande moment.

Sedan årsskiftet gäller lagen om olaga integritetsintrång som gör det straffbart att sprida bilder på personer som befinner sig i en väldigt utsatt situation, vilket ambulansförbundet välkomnat.



Publicerad 2018-06-03.

42 Kommentarer

PeterWem 2018-06-03 22:51  
"Den ska inte röra professionella pressfotografer utan om den stora allmänheten"

Professionell pressfotograf blir man så klart över en natt.

"Bilder och filmer sprids väldigt fort i sociala medier i dag och vi känner till fall där det finns människor som omkommit och det ligger ute på nätet innan de anhöriga får beskedet."

Lagför enligt den nya lag om bildspridning Brottsbalken 4 kap 6c§ (enbart levande människor?) och lagför enligt Brottsbalken 5 kap 4§ för avlidna.
Erik Schalin 2018-06-03 23:00  
Kan man ha lagar mot idioti?
Känns väldigt krystat.
LinsLucas 2018-06-03 23:27  
Man kan tyvärr inte lagstifta bort människor med förskrumpnade hjärnor. Och politikerna kommer inte lyckas formulera en lagtext som får detta bisarra fenomen att upphöra.
Antingen kommer lagen (i vanlig ordning) vara full av luckor, eller så kommer folk (idioterna) helt enkelt bara att skita i det iallafall. Och poliserna som eventuellt kommer till olycksplatsen kommer förmodligen ha annat att göra än att springa runt och ”haffa” alla som filmar.

Populism, utan förankring i verkligheten. Som vanligt med andra ord.
dejantep 2018-06-04 08:09
Håller med. Det här är ett fenomen som lagen inte kan styra över. Det är ungefär som när folk råkar befinna sig i en farlig situation, typ rån, och det första man tänker på är att filma istället för egen säkerhet

Det skulle vara en enorm slöseri att lägga tid och resurer på något sånt. Det är något fundamentalt fel i människan idag som är ständigt på jakt efter uppmärksamhet.
PMD 2018-06-03 23:39  
Spelar det någon roll hur räddningspersonal hindras i sitt arbete? Det är väl lika illa oavsett om den som hindrar gör det pga fotografering som pga vad som helst annat?
Svar från froderberg 2018-06-03 23:42
Det finns två aspekter som framförs, dels hindrandet och dels etiken. Det kan ju upplevas oetiskt att fotografera även om man inte står i vägen.
PMD 2018-06-04 12:08
Ja, och man bör nog hålla isär dessa båda fenomen. Ambulansförbundets ordförande tycks inte riktigt klara av att göra det, om jag har tolkat honom rätt.

Sen finns det också folk som vill nyansera det hela:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-filma-olyckor-inte-bara-negativt

Min åsikt är att det helt förkastligt att vara ivägen för blåljuspersonal som försöker göra sitt jobb, men att det inte alltid är oetiskt att fotografera deras arbete. Fotograferingen i sig behöver förstås inte vara oetisk, men man ska noga överväga om bilderna bör publiceras eller inte. Det senare behöver man inte göra vid fotograferingstillfället.
Cambo 2018-06-04 08:04  
Gör man en insats mot dårskapet om man fotograferar de som fotograferar och de som håller upp barnen för att de ska se bättre?
UlfO1 2018-06-09 11:16
Det här är inget nytt fenomen och ditt förslag praktiserade jag på 70-talet, jag var då trafikpolis. Det hade då avsedd effekt, "fotograferna" och nyfikna som höll upp barnen blev generade och avlägsnade sig. I ärlighetens namn, jag minns inte om jag ens tog något kort, det räckte att hålla upp kameran.
L A Granis 2018-06-04 08:26  
Naturligtvis är detta förkastligt, som alla nog är eniga om. Men att visa "handlingskraft" i form av att förbjuda/ reglera (som politiker brukar tycka är populärt) vad folk tycker och hur dom då agerar, det funkar inte på "nötter". Dessutom har det i aktuella fall påpekats vilket jobb personal som kunde jobbat med själva räddningen -mest poliser i dessa fall då, rimligen- nu fick lägga ned på att fösa undan fotograferande och i allmänhet hindrande människor. Hur skulle det bli med detta förslag? När poliserna då måste gå runt, gripa (?) och anmäla folk. Då måste man skicka dit ännu fler -och var finns dom? Och, som påtalats, hur avgör man "allmänhet" och "proffsfotograf"? Tjafs lär det i vilket fall bli, som tar ännu mer tid och energi från personalen. Så även när -inte om- det ska diskuteras om man fotograferat eller inte. Sånt är inte helt lätt att avgöra med dagens smartphones ("nää, jag ringde ju bara..")
gatosi 2018-06-04 08:42  
De förväntade reaktionerna. I kommentarsfältet menar jag.

Jag förstår polis och ambulanspersonal. I nuläget kan ju inte någon polis ens säga till nån "gatufotograf" : Det är olagligt som du håller på med! för alla kan ju minnsann sina rättigheter på offentlig plats.

Förhoppningen är väl att upplysningen om olagligt beteende kan göra skillnad åtminstone för en del. Det är väl bättre än inget. Ser en och annan dessutom kanske sin kamera/mobil beslagtagen (kan ju inte ta mer tid för en polis än att diskutera) så kanske nån annan stoppar ner sin.
Svar från froderberg 2018-06-04 09:19
Om personer står i vägen (ex för att fotografera) kan polis beordra att hen ska flytta på sig. Lyder inte personen kan hen straffas.

Spridning av olycksbilder kan vara straffbart enligt lagen om olaga integritetsintrång.
https://www.fotosidan.se/cldoc/lagochratt/ny-lag-straffbart-sprida-vissa-kansliga.htm
gatosi 2018-06-04 09:55
Exakt. Du inser att det saknas nåt mot själva fotograferingen vid själva tillfället. Man får ju inte heller fota skyddsobjekt och ingen opponerar sig med hänvisningen till att det är den eventuella spridningen av bilderna till intresserade personer som är problemet, inte själva fotograferingen.
PeterWem 2018-06-04 10:42
Med polisens kroppskameror kan man spela in den som hindrar livräddning och lagföra i efterhand.
PMD 2018-06-04 16:34
Katja skrev: "[...] det saknas nåt mot själva fotograferingen vid själva tillfället."

Det är så det ska vara. Det är publiceringen som kan vara straffbar helt enkelt för att det är den som kan ställa till skada.
Lars Parbring 2018-06-04 08:56  
Jag tycker det vore bra med förbud även om man kan tycka att de som fotar och står i vägen är "idioter".
Det ger ju Polis en helt annat befogenhet att stoppa "idioterna".
Fotosmurfen 2018-06-04 09:38  
Är jag proffesionel fotograf om jag har en fototidning på nätet
med utgivningsbevis.
Svar från froderberg 2018-06-04 09:53
Nja, ordet professionell betyder i grunden att du lever på det du gör, men det spelar ju ingen roll i det här sammanhanget utan om du räknas som journalist. Om det skulle bli en lag om fotografering på olycksplatser behöver du antagligen kunna uppvisa en presslegitimation om du vill fota vid en olycka.
Fotosmurfen 2018-06-04 10:01
Nu blir det krångligt.
Leva på mitt fotograferande. Var går gränsen.
En viss inkomst.
Jag startar en tidning på nätet. Med utgivningsbevis. Då ha jag de rättigher
och skyldigheter som vlken tidning som helst.
Då anser jag att jag är proffesionell.
Då måste det vara bättre att lagföra på de lagar vi redan har.
Svar från froderberg 2018-06-04 10:08
Jag tror du fokuserar på fel titel.

Du kan kalla dig professionell fotograf om du vill, det är ingen skyddad titel, men det är inte heller en titel som ger dig några rättigheter.

Det avgörande är om du räknas som journalist, och gör du en tidning med utgivningsbevis så är du i praktiken journalist och ansvarig utgivare. Det medför både rättigheter och skyldigheter.
Fotosmurfen 2018-06-04 10:17
Tack för ditt svar. Då är vi överens. Jag har en fototidning på nätet sedan 2010. Med utgivningsbevis.
Sedan 2015 har den varit nedlagt på grund av sjukdom.
Kan endast gatu fotografera . Sitter i rullstol.
Till hösten skall jag starta upp den igen.
alfin 2018-06-04 09:53  
En nära släkting till mig drabbades av hjärtstopp och räddades under rätt dramatiska former. Jag är glad att det fotograferades och att vi har tillgång till de bilderna idag. Det ger ett annat perspektiv på en situation som annars verkar obegriplig kring en relativt ung människa. Av bilderna framgår att ordningsvakter inte har några problem med att få bort nyfikna. Jag ser inte riktigt skillnaden mellan nyfikna som står i vägen och de som fotograferar. Lite svårt att lagstifta mot nyfikenhet. Men det här handlar väl snarare om den etiska aspekten av att fotografera och är tyckande från Ambulansförbundet.
PeterWem 2018-06-04 10:47
Jag fick detta mail 2010 efter att ha nyhetsfotograferat en MC-olycka:

"Hej.

Skriver från sjukhuset med bröten rygg. bröstben och en fot som i princip var sepererad från benet. Kommer nog inte bli invalid om jag sköter mig i fortsättningen och sköter rehaben som jag ska. Det tråkiga är att mc körningen är borta för alltid. Och jag var ett par månader från att få chansen att bli en proff. mma fighter, som också numera faller i stöpet. Lärde mig precis ta mina första steg med gåstol idag.
Lite synd av du klapp med "full gas spar tid" då olyckan blevit lite gfeltolkad.... "jaha, fartdåre, lika gott" i princip av dom elaka tungorna.

Har 1 önskemål.....

Det är att du skickar alla bilder som du tog denna kväll till mig. Strunt samma om dom inte är klockrena, vill gärna ha dom alla ändå. Jag vill ha så mkt info det bara går så jag inte tänker om 5-6... amen nu är jag äldre och nu klarar jag av det. Ska aldrig upp på 2 hjul igen. Hoppas det är genomförbart.

Tack på förhand!"

Full gas spar tid var ett klistermärke som satt bak på hans MC.
jeh14 2018-06-04 18:14
Lars.
Jag har väldigt svårt att förstå hur du kan "vara glad" över bilder på pågående återupplivning av Din släkting. Hur menar Du att dessa bilder ger perspektiv!? Ärligt! Ja, nu blir jag ironisk. Vad gör du med dom? Tar fram dom på lördagkvällen?

GLAD borde du vara att Din unga släkting lever! Att ambulans, och övrig blåljuspersonal, fick möjlighet att arbeta ostört. Att Du har detta dokumenterat är väl en väldigt liten bisak!

Frågeställningen är - om nu fotande medborgare stått i vägen och hindrat räddningspersonal, totalt nonchalerat pågående räddningsinsats och i och med detta sett till att utgången inte blev alls så bra - hur hade Din kommentar sett ut då?
alfin 2018-06-05 09:33
@jonas;

Så, nu har din moralpanik övergått från upprördhet över att folk fotograferar olycksplatser till att ifrågasätta mina bevekelsegrunder för att jag ser ett värde i att att ha händelsen dokumenterad. Finns det några andra företeelser här i världen som du kan spy galla över när du ändå är igång?

Vad du implicit gör är att ifrågasätta all form av nyhetsrapportering och värdet av bilder från krigsskådeplatser, svältkatastrofer, naturkatastrofer och annat tråkigt här i världen. Världens bilder ska bestå av solnedgångar, fåglar och hav för att inte trigga din moralpanik.

Men visst, jag förstår att du inte förstår...
jeh14 2018-06-05 22:52
Lars.
Ja du, olika är våra referenser, erfarenheter och värderingar!
Att jag, kanske lite burdust, reagerade på just Ditt inlägg - ja, mina frågor det ger Du inte några svar på.
Varför ger dessa bilder på den tragiska händelsen avseende Din unga släktings återupplivning Dig tillfredsställe?

Polis, Räddningstjänst och Ambulans i hela Sverige sänder nu signaler om att det gått för långt. Hur man blir hindrad i sitt arbete av att försöka utföra sitt uppdrag.
Jag kan verifiera detta - med uttalad frustration. Efter snart 40 år i tjänst inom ambulansen i Sthlm så tro mig - vad skall man kalla det? Wannebefotografer, längtan att bli publicerad med bild i tidningar, tidningarnas drive "skicka din bild" eller enbart en fullständigt omoralisk, oetiskt, helt "kall" människosyn.

Du har helt rätt i att fåglar, solnedgångar och hav är det jag fokuserar på i min fotografiska utövning.
Anledningen är att just det ger mig harmoni och distans i det som egentligen är min vardag.

Med detta föreslår jag att vi avslutar denna konversation och konstaterar att vi är oense. Samtidigt önskar jag Dig en riktigt god fotosommar.
Mangepange 2018-06-04 10:03  
Jag brukar inte gilla förbud rent generellt - men i det här fallet är det kanske ingen dum idé... men som många andra kommenterat så är det svårt att ta sig runt folks dumhet - så antagligen blir det verkningslöst...
Man tycker det borde vara normalt hyfs att visa offren den respekten att låta bli...
lersaker 2018-06-04 10:18  
Jag tycker att det är väldigt bra med den breda debatt som startats utifrån folks uppförande vid tillbuden, och hoppas att själva diskussionen får åtminstone några att tänka till.
MikaelSB 2018-06-04 15:38
Jag håller med. Jag tror att det är det enda riktiga sättet att åtgärda, eller åtminstone förmildra, problemet. Räddningstjänsten ute i de olika kommunerna borde också ge ut en Facebook-information på ett snyggt sätt nu när diskussionen är igång i etern. Mest för att öka synligheten även för de många som inte läser tidningar eller lyssnar på radio. Kanske just de personer som riskerar att vara mest uppslukade i den individ-centrerade digitala verkligheten.
Lars Ove Pehrsson Koll 2018-06-04 13:34  
korphultfoto 2018-06-04 14:08  
Jag råkade stå i vattnet nedanför bryggan vid borstahusens camping i lördags med kameran i handen när drunkningsolyckan med 75 åringen ägde rum. Jag hade kameran för att fotografera strand och badliv, gatufoto till havs så att säga. Jag stod ur vägen för ambulanspersonalen som jag plötsligt såg springa uppe på bryggan och jag tog några bilder på dom utan att fatta vad som hänt. Dom såg stressade och arga ut och senare läste jag på nätet vad som hänt. Folk hade parkerat överallt och på ställen som hindrade uttryckningsfordon att komma fram så när personalen äntligen kunde nå bryggan där den medvetslöse mannen befann sig så hade dom extremt bråttom. När dom sprang med bårar och annat på den långa bryggan så stod folk i vägen och försvårade deras framryckning (vafan är det för fel på folk?). Dom hann inte fram i tid. Mannen avled.
cango 2018-06-04 17:25
vill inte peka finger såklart, men hur tänkte du när du, som du skriver "Jag stod ur vägen för ambulanspersonalen som jag plötsligt såg springa uppe på bryggan och jag tog några bilder på dom utan att fatta vad som hänt."

Vad fick dig att vilja fota springande ambulanspersonal?
El-Bonko 2018-06-04 19:22
Men å andra sidan, varför skulle man avstå från att fota springande ambulanspersonal? Uppenbarligen var det ju någon sorts incident på gång. Min första instinkt skulle vara att dokumentera den, om jag hade en kamera tillhands och inte var i vägen.
cango 2018-06-04 19:37
@anton. Jo, om du är journalist, visst. Annars, så är vi alla med å bidrar till problemet, när vår första instinkt - är att fota, och inte kolla vad man kan göra. Eller av respekt för de som råkat ut för något, INTE göra något (fota dvs)
El-Bonko 2018-06-04 21:11
Grejen med journalister är att de sällan är på plats när något oväntat händer. Privatpersoner med kameror är det betydligt oftare.
PMD 2018-06-05 02:41
@Carlos: menar du att journalister inte ska hjälpa till?
cango 2018-06-05 07:09
@per.
Hur fick du till den slutsatsen?
Men, nej så menade jag inte.
PMD 2018-06-05 20:28
Jag tolkade ditt svar 2018-06-04 19:37 som att det är OK att fotografera ambulanspersonalen om man är journalist, men alla andra bör hellre hjälpa till i räddningsarbetet (eller åtminstone inte vara ivägen).
MikaelSB 2018-06-04 15:35  
Att försöka lösa problemet med lagstiftning känner jag är helt fel väg. Om inte annat för att polisen ändå inte kommer ha möjlighet att ta tillvara på lagstödet. En folkmassa är en folkmassa och kräver ofta våld eller tydligt hot om våld för att skingras. Att informera en folkmassa om att de begår ett lagbrott genom att fota en olycksplats kommer ju inte påverka en samling glada idioter som stör räddningstjänstens arbete med sin närvaro.

Skulle förslaget gå och bli lag så har vi fått ännu fler onödiga lagar som kommer falla i glömska lika snabbt som de skrivits in.

Däremot vet jag inte hur man ska lösa problemet. Många tycks ju vara fullständigt befriade från tanke och reflektion när något avviker från vardagen. Här blottar sig en brist på empatisk förmåga bland vissa, om än för många, människor som man inte kan lagstifta bort. Här behövs en större nationell diskussion kring relationen medborgare emellan och medborgarnas relation till blåljuspersonalen och andra räddnings- och försvarsorganisationer.

Lite på skämt tänker jag att MSB kanske borde komplettera informationsbroschyren "om kriget eller krisen kommer" med "om räddningstjänsten kommer - en guide till hur du beter sig som folk". 30 sidor med en uppförandekod för vuxna medborgare om hur de ska bete sig på ett sätt som inte riskerar andra medborgares liv.
bildsten 2018-06-04 16:54  
En räddningsledare har i dag långtgående befogenheter och att ge denne en ytterligare befogenhet, nämligen att utrymma ett område för att underlätta pågående insats är väl mest en fråga om politiskt mod.
Kopplas lämpligen till rejäla böter om man inte åtlyder ordern.
dl-larsson 2018-06-04 19:50
Men det ska inte behöva vara så. Personal som har till uppgift att rädda livet på folk ska inte användas till att leka dagispersonal istället för att rädda liv.
PMD 2018-06-05 02:46
Räddningsledaren har sällan så stora resurser att det går att flytta på en folkmassa mot dess vilja, vilket tycks ha varit vad som behövdes i det här fallet.
Marcus Johansson 2018-06-04 19:07  
Förbjuda fotografering är nog ingen bra åtgärd.
gdip 2018-06-04 21:30  
Är inte problemet definierat av ordet "hindra"? Har du hindrat eller hindrar hjälpinsatser så skall man dömas. Borde inte vara speciellt svårt att implementera.
Svar från froderberg 2018-06-04 23:30
Ambulansförbundet menar att det finns två problem, dels att folk hindrar och dels att bilder på olycksoffer sprids. Det senare finns det dock redan en lag emot.
Jonas Nimmersjö 2018-06-04 23:14  
I min hemkommun hände det för några år sedan en tragisk olycka, en flicka i mellanstadiet eller lågstadiet blir överkörd (ordagrant) av en bilist vid sista övergångsstället före skolan. Kompisar som var med springer till skolan och hämtar hjälp (lärare). Bilisten, var chockad och vågade inte röra lämna sin plats vid ratten ...
När den förste läraren kom fram såg läraren en vuxen kvinna stå och filma med sin telefon. Alltså den första vuxna människa på olycksplatsen förutom de inblandade med en telefon ... hon väljer att filma istället för att larma. Läraren skriker till henne och hon larmar under protest ... Brandkåren som övade bara tre minuter från olycksplatsen kom alltså först 20-30 minuter senare ... Flickan överlevde, men fick lida längre än hon behövde för att en idiot kom först till platsen.

I detta fall borde det vara straffbart.
Men ett generellt förbud mot fotografering vet jag inte om det är rätt väg att gå ...
Gör det rejält straffbart att hindra, stå i vägen för, eller attackera, räddningstjänsten. Bilar som står i vägen, felparkerade, bör beslagtas. Om polisen inte har resurser för det på plats bör deras kameror räcka för ett rättsligt efterspel. Bilägaren är lätt att hitta. Allt folk blir svårare. Kanske låta polisen ta reda på vilka som hade mobilerna på uppe på bryggan, det är integritetskränkande, men brottet att hindra räddningstjänsten bör ge dem rätt till undantag ...

Tidningarna bör ta sitt ansvar. Att aldrig mer betala för "läsarbilder"!!! Det är ju det som lockat folk att ta fram kamerorna ...

Sedan inför ett nytt skolämne, om räddningstjänst och polis ... så att åtminstone kommande generationer inte beter sig som kvinnan som fotade vid bilolyckan ...

Ok, alla mina förslag är inte möjliga ... men det börjar bli många förbud snart, plus att vi har GDPR ...
otto.eimar 2018-09-16 11:37  
Men här gäller förstås bara när räddningstjänsten är där. Man kan ju fota innan de har kommit
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS