Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
29 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Är det övervakning om jag fotar med en fotomast? Suck....
Petter ...
Ja, jag har sett den du pratar om också. Riktigt cool måste jag säga. Snart har väl alla bloggare en liten drönare som hänger över deras huvud och filmar deras dag. Då handlar det om kanske 2 meter upp i luften, behöver man tillstånd då tro? ;-)
Att kameran sitter fast monterad, gör den ju inte 'fast', eftersom plattformen är rörlig. Men, men....
Ett större potentiellt problem, är i så fall, att många drönar-piloter inte förstår hur illa det kan gå om deras drönare skulle komma i vägen för en flygmaskin.
Jag har själv varit nära på att suga in en drönare, då jag låg på final till en mindre flygplats i Norge.
Troligen har inte drönar-piloten avsett att den skall hamna så olyckligt till, utan den verkade ha slitigt sig, då den gick på rak kurs ut mot havet. (Där jag räknar med att den slutade sina dagar.)
Det hade kunnat sluta riktigt illa, om inte min styrman sett den komma fräsande från hennes sida. Vi fick göra en ganska våldsam undanmanöver, kan meddelas!
Det lustiga är ju hur man definerar ett fordon, mig veterligen är det någonting som rör sig på mark annars börd det defineras som luftfartyg/luftfarkost.
Jag hävdar bestämt att kameran under min drönare är där för att jag ska kunna se vart jag flyger och är nödvändig av trafiksäkerhetsskäl och därför inte är tillståndspliktig enligt Kameraövervakningslagen 10 §.
Tolkningen som kammarrätten gjort basseras på att försvarets drönare omfattas men är undantagna i lagen vilket gör övriga drönare till ej undantagna.
Vist vore det grymt om dom som vi har valt upp till regeringen faktiskt utförde lite jobb :)
Håller helt med om att dessa Drönare av olika slag behöver gå under någon lagstiftning som styr upp, och det säger jag samtidigt som jag äger 2 stycken.
Det handlar om så omfattande begrepp drönare, finns dom som går max 10m samtidigt som det finns dom som går km i enda... Vad jag förstår så finns det väl regler redan som styr upp att man måste ha visuell kontroll över fartyget eller något sånt. Sen finns det ju luftfartsregler som reglerar var flygplan mm får befinna sig, och att man inte får vara över 150m eller något sånt? Men hur många Youtube klipp har man inte sett där Drönare befinner sig 1km upp i luften ovanför molnen? Det tycker jag är helt galet då individen som gör där uppe skulle säkerligen inte skratta så mycket om hen hade ihjäl personer som sitter i ett flygplan.
Dessa leksaker är bara en stor olycka ifrån, det dröjer inte länge förs någon dör för att en skenande drönare har tappat kontakten 1km upp i luften. Och då kommer vissa men kommentaren att dom har hemma funktioner. Ja men det är också komponenter och kretskort som kan gå sönder av olika slag. Eller som ett exempel Phantom 2 fly away buggen som dom hade. Där många förlorade sina drönare för att den helt plötsligt bara flög iväg åt ett håll.
Men skulle denna lag komma i kraft och det skulle bli olagligt då måste dom väl ha någon motivering av varför det ska vara olagligt, som ni ha nedan är kamera på stativ olagligt? Vad går gränsen för fast montering?
Intressant då jag själv äger två drönare...
Det som fattas i nuvarande lagstiftning är en definition av "varaktigt uppsatt" som begränsar vad som räknas som kameraövervakning. Det är en begränsning som vore ytterst välkommen även på andra områden.
De som flyger små drönare med FPV kamera och kör slalom mellan träd i skogen, med tvkamera och VRglasögon, borde inte behöva tillstånd för detta.
Och om flygfoto förbjuds så vore det förödande för fotografer.
Känns som om fotografer borde få säga sitt, och inte bara låta datainspektionen få tighta till allt.