Annons
Artiklar > Logiken bakom siffrorna på bländarskalan

Logiken bakom siffrorna på bländarskalan

Förklaringen till varför siffrorna på bländarskalan ökar med 1,4 gånger för varje helt steg finner man hos de gamla grekerna. 

Läs historien bakom den matematiska logiken på bländarskalan här



Publicerad 2011-05-15.

60 Kommentarer

RZetter 2011-05-15 00:30  
Ur artikelns kommentarer:

"his article seems to suggest the aperture series has something to do with human perception. this isn't true. it's just geometry. don't make it more complicated than it... well it isn't. it's middle school geometry."
Makten 2011-05-15 00:42  
En bra påminnelse om att folk i allmänhet tydligen inte kan högstadiematte. Tragiskt om något.
Mathias Röjfors 2011-05-15 15:08
Tur att det finns såna såna du som är så duktiga då.
Antar du är en jäkel på allt annat med och klarar allt i livet själv.
Från att snickra, laga bilen mm till dom mest avancerade matte beräkningarna.
Makten 2011-05-15 16:46
Ja, det är nog tur när man får såna svar som ditt.
Micke Strandberg 2011-05-15 21:55
Så elakt inlägg bevisar bara en sak, att vissa inte ens kan Bebis empati och fått en total korkad uppfostran!
Makten 2011-05-15 22:05
Vem syftar du på?
acarlsson 2011-05-15 23:17
För mig som nybliven fotograf var det en jättebra artikel. Det är knappast självklart för någon att det här har med geometri eller annan matematik att göra heller för den delen!

Mathias kommentar var välbefogad. Martins kommentar var ungefär lika smart som Torbjörn Rosdahls när han säger att 100,- "enbart är tre chipspåsar".

Tragiskt är att vissa måste hävda sig.
Makten 2011-05-15 23:30
Andreas, du missförstår hela kritiken mot artikeln. Att du inte vet hur det funkar är det naturligtvis ingen som klandrar dig för. Det jag och en del andra här uttrycker är snarast en viss frustration för att artikeln ifråga INTE talar om hur det ligger till, utan säger massa nonsens som du nog inte blir hjälpt av.

Alla vill väl förhoppningsvis att kunskap ska spridas och att fotografer från alla hörn och håll ska förstå vad det är de pysslar med. Den här artikeln är dock mest förvillande och kommer inte att hjälpa dig, även om den utger sig för att göra det.

Det är inget konstigt, magiskt eller biologiskt i att bländaröppningens area halveras om du minskar dess diameter med roten ur två. Ditt öga funkar precis likadant. Med enkel matematik kan man förhoppningsvis förstå varför det är så, istället för att försöka förklara det med nonsens och dravel.
Leif Johansson 2011-05-16 00:45
Poängen med artikeln är inte att bländaröppningen ska ökas med en faktor 1,4 för att dubblera ljusinsläppet. Du har helt rätt i att det handlar om geometri.

Poängen är VARFÖR ljusinsläppet just ska halveras eller fördubblas för att ge en lämplig skillnad mellan exponeringsstegen. Detta har ett visst samband med sinnenas sätt att fungera. Artikeln kunde ha varit bättre skriven, men den är varken felaktig eller nonsens.

mvh / LJ
Micke Strandberg 2011-05-16 11:16
På dig så klart!
D90 Amatören 2011-05-20 13:40
Håller med Marin om att hela logiken handlar om att halvera eller fördubbla ljusinsläppet och inget annat.
Att sedan definitionen av bländarvärdet är sådan att den refererar till en diameter på öppningen i förhållande till brännvidden leder till detta kvadratiska beroende och steg kan leda till lite förvirring som i det här fallet vänts nästan till mystik.
Men man får anta att man sökte en enkelhet när man en gång satte upp den här definitionen.
Sedan är väl rimligen valet att halvera och fördubbla ljusinsläppet, kopplat till motsvarande dubblering och halvering av slutartid, samt den händelse som ser ut som en tanke att man tillverkar och klassar filmens känslighet i motsvarande steg, orsakat av att filmens dynamik för att återge en bild behöver denna grad av anpassning vid exponering.
Det leder fram till att vi som fotar "bara" behöver tänka i steg där bländare, slutartid och filmkänslighet motsvarar varandra i hela eller i vissa fall halva steg.
Min uppfattning är att detta är ett oerhört kantigt, tekniskt och vetenskapligt tankesätt som inte har ett dugg med mänsklig intuition eller några andra mjuka egenskaper att göra. Tyvärr kanske ska tilläggas.
Jag håller därför med alla som tycker att artikeln är bra och förklarar begreppet bländare men tyvärr även är full av en massa dravel som inte har något värde.
Cygni 2011-05-22 17:08
Om man tänker i EV-värden är det inte så kantigt.
varget 2011-05-15 04:42  
Det beror på

Om man kallar stegen för 1,2,3,4,5.. så är det en logaritmisk skala. Men kallar man de för 1,4 2 2,8 4 5,6 så är den exponentiell. Och mig vetligen så omnämner ingen kamera dem med 1,2,3,4,5...

""Det är ganska intuitivt..." skriver du. Ja men exakt det - det stämmer med vår biologiska tolkningsgrund. Går du inte i cirklar nu?"

Jag håller inte med, för detta har väldigt lite att göra med hur våra ögon funkar. Om vi drar en analog med nått helt annat så kanske det är mer uppenbart att vår syn inte har så mycket med detta att göra.
En oljepipeline med dubbla snittarean kan leverera dubbelt så mycket olja per tidsenhet om oljan rör sig i samma hastighet.

Början av artikeln tar upp faktumet att vi upplever skillnader i ljusstyrka annorlunda mot vad det faktiskt är. Detta har inget med bländaren att göra. Utan vi använder kamerans tre inställningar (bländare, tid och iso) på ett rent tekniskt sätt i förhållande till varandra.

Dvs om vi ändrar bländaren ett steg så måste vi ändra iso eller tiden ett steg åt andra hållet för att få samma exponering. Om vi däremot inte ändrar nått annat utan tar två bilder med ett bländarsteg i skillnad och lägger dem bredvid varandra så kommer vi inser att vi inte upplever den ena som dubbelt så ljus som den andra när vi tittar på dem med våra ögon.
Matti Montana 2011-05-15 04:52
Om skalan: Visst, men det är ju ren namngivningskonvention som inte har något att göra med hur det faktiskt funkar. Om vi väljer att kalla det logaritmiskt eller exponentiellt; altså - väl - ha 2 eller 10 som bas.

Det gör däremot det senare du skriver och minsann verkar du ha rätt. Jag får tacka för en begripligt formulerad invändning! /Mattias
Matti Montana 2011-05-15 17:46
Verkar som att du har fel ändå Peter. Ett stegs skillnad i bländarsteg, eller en fördubbling/halvering av slutartiden, innebär att vi får en märkbar skillnad i fråga om ljushet (som vi upplever den), inte en fördubbling i fråga om sinnesintrycket. Precis som artikeln hävdar. /Mattias
ekfeldt 2011-05-15 09:10  
Tänkte skriva något för att röra till det för alla men ser nu att det redan är gjort.
Helena Viking 2011-05-16 16:09
Det smartaste inlägget i denna debatt!
deregna 2011-05-15 11:10  
Roande att läsa hur folk försöker bräcka varandra med sin enorma intelligens. För att framstå som smart på nätet krävs väl bara att orka googla fram något som någon annan smartskalle pluggat in och publicerat på nätet för att sedan använda detta som sina "egna" ord. Själv känner jag inte något behov av att hävda mig i cyberrymden och mår inte illa av att känna mig mindre smart i sammanhang som detta. I detta fallet känner jag mig mer än nöjd med att förstå vad siffrorna på objektivet har för verkan på bilden jag tar. Har svårt att tänka mig att jag skulle producera bättre bilder om jag till fullo förstod matematiken bakom bländarskalan och liknande tekniska detaljer. Men det är klart, mina bilder är sällan eller aldrig tekniskt perfekta men å andra sidan är det är ju inte produktfoto för Clas Ohlson katalogen looken jag försöker åstadkomma heller.

Väl mött,
Makten 2011-05-15 11:53
Det enda du behöver veta är hur diametern och arean hos en cirkel hänger ihop. Det borde alla kunna i ett land där i princip alla går ut grundskolan.
Janne B 2011-05-15 11:52  
Det må vara hur som, men jag tycker att ur ren användarsynpunkt så är det faktiskt inte så dumt att bländarskalorna är som de är. Nu kan jag nämligen få en liten "fuskhint" om hur jag bör flytta ljuset för att få exponering som jag önskar. Står en lampa på 4 meter och jag vill att den skall lysa ett bländarsteg svagare flyttar jag bara den, jag gissa hur långt....jo till 5,6 meter. Motsvarande om jag vill öka ett bländarsteg. Praktiskt eller hur.
JB
xandx 2011-05-15 12:15  
Ännu en orsak att dubbelkolla källor på internet innan man ger sig på att publicerar dem journalistiskt. Håller med om att hela introt låter väldigt flummigt. De hade tom gjort fel i diagrammet och man blandar ihop geometri med mänsklig perseption :-)

Varför göra saker mer komplicerade än de är?
Sofie Fredriksson 2011-05-15 13:16  
Visst är det matematik och visst kanske man kan tycka att det är "tragiskt".. det får stå för dig Martin. Jag tycker att det intressanta i sammanhanget är att våra sinnen tycks "uppfatta enligt logaritmens regler".. om man nu kan uttrycka sig så, jag är ingen matematiker. Samma sak gäller ju nämligen också för hörseln, varför decibel-skalan räknas utefter en logaritmisk skala.

Det är praktiskt att använda en skala som ger oss möjlighet att beskriva det enorma omfång av ljus eller ljud, som vi människor kan uppleva via våra sinnen. Det vore kort sagt onödigt att ha en skala där vi kan benämna/urskilja så små skillnader i ljus/ljud att de inte alls är användbara för att beskriva vad vi upplever...
Leif Johansson 2011-05-15 16:04  
Det som kan vara lite tragiskt i sammanhanget är väl att det efter 17 kommentarer fortfarande råder total förvirring bland fotosidans kommentatorer om vad den ursprungliga artikeln vill förmedla. Och nåt fel måste ju denne bloggare ha gjort , eftersom så många har missuppfattat resonemanget och logiken.

Jag tror det blir lättare om vi börjar resonera utifrån exponeringstid i stället för bländare. Om vi utgår från en exponeringstid på 1s och sedan ändrar den till 2s, så märker vi en tydlig skillnad på glasplåten/filmen/kiselplåten. Om vi sedan fortsätter att lägga till 1s (3, 4, 5, 6s osv) så märker vi att skillnaden mellan exponeringarna blir mindre tydliga för varje steg. Varför är det så? Om man tänker linjärt - som vi är vana vid - så borde ju skillnaden bli lika stor för varje sekund man lägger till i exponeringen!

Men, om man ska minska exponeringen blir det ju lättare att förstå att skalan inte kan var linjär. Minskar vi ljusinsläppet med 1s från en sekund - då blir exponeringstiden noll! ;o) Om vi ska minska exponeringen stegvis, blir det naturligare för oss att tänka i halveringar: 1, 1/2, 1/4, 1/8...

Det är alltså så att vår omvärld (universum, kosmos) fungerar logaritmiskt. Varför märker vi inte det? Det artikeln berättar är historien om hur vi upptäckte att eftersom hela vår naturliga omvärld fungerar logaritmiskt (eller exponentiellt om man så vill) så är vår perception anpassad efter det. Våra sinnesorgan har utvecklats för att kunna hantera enorma skillnader i ljus- och ljudintensitet, därför är vår uppfattning om ljus och ljud logaritmisk.

När fotopionjärerna konstruerade sina första slutare kom de så fram till att halveringar och fördubblingar av slutartiden var lämpliga intervall,och därför behövde även bländaren kunna justeras på motsvarande sätt.

Så att påstå att bländarskalan inte har något med hur våra sinnen fungerar felaktigt. Sen måste man ju resonera lite om hur man jämför bländare för olika brännvidder också för att komma fram till f-stop-skalan. Men det verkar ju alla ha klart för sig ... ;o)
xandx 2011-05-15 17:44
Fast det enklaste förklaringen är att vår pupill fungerar exakt som kamerans bländare och därför har vi samma fysiska förutsättningar. Det känns som artikelns budskap går över ån efter vatten.. Med resonemanget i artikeln kan man i stort sett säga att allt är allt eller referera till Teori om allt men det är fortfarande fysiken som sätter gränser för hur bländaren fungerar och det är med matematikens hjälp och med de fysiska reglerna som vi får våra bländarsteg detsamma gäller vår syn. Sorry I just don't get the point?
Matti Montana 2011-05-15 17:45
SÅ förstod jag artikeln också! Utmärkt förklarat Leif, verkligen!

Inser också att Peter Nilsson ovan hade fel; skillnaden mellan ett steg är inte en fördubbling av sinnesintrycket; skillnaden är möjlig att se, men inte mer än så. Precis som artikeln hävdar. /Mattias
Matti Montana 2011-05-15 18:06
Jaroslaw: The point is: Våra sinnen kräver ett mycket starkare stimuli än låt säg en dubblering, för att sinnesintrycket ska dubbleras. En dubblering av stimuli leder blott till att vi nätt och jämnt märker skillnaden. Därför behövs flera dubbleringar - t ex flera stegs öppnare bländare - för att vi ska uppleva det som en dubblering ifråga om ljushet. Visst, ögat fungerar så och kameran liknar ögat - men nog är det väl värt att förklara varför? /Mattias
xandx 2011-05-16 16:36
Fast det är fortfarande simpel matematik?
Maradona 2011-05-15 19:03  
Jättebra att veta om man kanske ska bygga en objektiv själv:).
Bilderna blir inte så mycket bättre om man är Einstein i matte.
Leif Johansson 2011-05-16 00:11  
Utgångspunkten för bloggen var den skala som tidiga astronomer skapade för att klassificera stjärnor efter ljusstyrka. Det handlar då om jämförelser av ljusa punkter bredvid varandra i samma synfält. Skulle vi då kunna vara överens om att pupillens storlek - och dess likhet med bländaren - är helt ovidkommande i just det här resonemanget?

Stjärnskalan hade 6 nivåer. Det var inte på något sätt intuitivt självklart att det skiljer tusen gånger i ljusstyrka mellan stjärnor av klass ett och stjärnor av klass sex. Och då var det ju ändå åtskilliga av historiens ljushuvuden som hade kommit i kontakt med denna skala, från antiken till den moderna tiden. Det var inte förrän man konstruerade apparater som MÄTTE ljusstyrkan som detta blev klarlagt. Då blev det också uppenbart att vårt synsinne kompenserar för omvärldens logaritmiska egenskaper när synintrycket skapas i vår hjärna.

För oss som intresserade oss för fysiken i grrundskolan kommer det här inte som någon överraskning. Men det beror med största säkerhet på att vi - just tack vare vårt intresse - LÄRDE oss att naturfenomenen ofta beter sig på detta logaritmiska sätt när man mäter dem.
xandx 2011-05-16 15:19  
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A4ndare
Är mer logisk att läsa :-)
Dubbelolle 2011-05-16 15:41  
Hej, jag tycker artikeln är kul och läsvärd, men håller med om att den inte direkt är speciellt pedagogisk om syftet är att på ett enkelt sätt förklara varför bl,8,0 släpper in fyra ggr. så mycket ljus som bl16. (exempelvis).
Mvh,LarsOlov
Dubbelolle 2011-05-16 15:51  
Samtidigt vill jag uttrycka min förvåning över aggressiviteten hos en del av insändarna - varför så jäkla tråkig och snorkig och överlägsen ton? Är det nån sorts "vem vet mest" tävling.
Mvh,LarsOlov
xandx 2011-05-16 16:53  
Summa sumarum. Artikelns utformning är mer missvisande än produktiv.
Men diskussionen har däremot varit intressant, med undantag av några tråkiga inlägg. För alla som verkligen vill veta hur bländaren fungerar finns det mycket bättre källor på internet. Kanske någon här vill skriva en artikel om detta :-)
Matti Montana 2011-05-16 17:17
Som man säger där jag bor, i Chile: "... y dale con que las gallinas mean...!" = "... och du envisas med att hönsen kissar!" ;-) /Mattias
Jostein 2011-05-16 22:01  
Vilken fjantig artikel! Så mycket svada för att förklara nåt så enkelt!!

Varje bländarsteg motsvarar en halvering av ljusinsläppet. På grund av enkel geometri innebär detta att man delar diametern för bländaröppningen med roten ur 2, alltså 1,4. Och av precis samma anledningen halveras slutartiden för varje bländarsteg. Det har inget med biologi att göra.

*suck*
Användarnamn:Morot 2011-05-17 07:43  
Ööörk siffror ;)
Sigfuss 2011-05-17 11:01  
Men orka logaritmikonanera.......varenda jädra artikel på den här sidan är ju tydligen felaktig och uppåt väggarna enligt kommentarerna, jag undrar varför folk fortfarande besvärar sig med att läsa dom?
xandx 2011-05-17 11:13
logaritmikonanera är fel det finns inget sådant ord?
Sigfuss 2011-05-17 13:31
I rest my case....
rapidfish 2011-05-18 16:20  
Ang tråkiga kommentarer... -"Don't feed the troll !!!!"

O.
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar