Fototeknik
Efter att du fått tillbaka dina bilder och du sorterat fram de du vill ha kvar, så gäller det att förvara dem på ett sätt som dels skyddar bilder men som också gör det enkelt för dig att hitta en enskild bild senare.
Det sätt som jag valt att förvara mina bilder är att förvara dem i transperanta platsfickor, i vilken det får plats 20 diabilder. Sedan förvara jag plastfickorna i speciella pärmar för dessa plastfickor. Pärmarna ser ut som vanliga pärmar men är lite djupare och har klorna som håller platsfickan långt isär (amerikansk typ tror jag att detta kallas), istället för som på svenska pärmar att klorna sitter samlade i mitten.
I varje pärm får det plats ungefär 30 plastfickor, dvs ca 600 diabilder per pärm. Det smarta med dessa plastfickor är att om du letar efter en viss bild så lägger du hela plastfickan på ditt ljusbord och du kan snabbt scanna av 20 bilder i taget.
Nackdelen med denna förvaring är att plastfickorna är relativt dyra. De första plastfickor som jag hittade kommer ifrån Tema och dessa kostar nästan 10 kronor styck. Det finns billigare varianter och den stora skillnaden är att dessa är lite sladdriga i plasten.
Hur skall jag numrera och katalogisera bilderna?
Detta blir att svårare ju fler bilder du samlar på dig. När du börjar fotografera kan det vara enkelt att sortera dem i kronlogisk ordning, vilket gör att du snabbt kan leta fram en bild från en viss resa. När jag var mindre så satte jag bara ett löpnummer på varje bild, men detta var inte så praktiskt i längden. Ju fler bilder jag samlade på mig desto sämre blev det att ha bilderna på detta viset. Jag ville oftare visa en viss kategori av bilder tex skidåkning, toppturer, havsfåglar, men även bilder från en viss resa.
Detta gjorde att jag insåg att jag hade ett större behov av att sortera bilderna per kategori. Så jag satte mig ner och funderade vilka kategorier som skulle kunna vara aktuella. Eftersom jag inte specialiserat mig inom ett visst område så blev det ganska många. Allt från bröllopsbilder till makrobilder av växter. Jag försökte därför vara ganska generell utan att för den skull vara för brett, men ändå så att det skall fungera när mängden av bilder blir fler.
Sedan satte jag en förkortning av varje kategori bestående av två bokstäver, exempelvis blev
Skidåkning - SG
Fåglar – FR
Landskap- LS
Mönster- MR
Människor - MA etc.
Kanske jag skulle dela upp vissa av dessa mer, men med den mängd bilder jag har idag fungerar det bra.
Sedan gjorde jag så att jag satte ett löpnummer inom varje kategori. Alltså fick den första skidbilden SG1, den andra SG2 etc. Jag är nu uppe i SG365. Om jag tar flera identiska bilder av samma motiv så lägger jag till SG110-1, SG110-2 etc. Detta gör att varje bild får en unik identifierare (som man kan kalla bildID).
Bilddatabasen med datorns hjälp
Men att bara sätta en kategori på varje bild blir lite inskränkt dock. Jag vill även kunna tilldela fler en bild fler värden exempelvis Italienresan 2001, för att enkla kunna sortera fram alla bilder som ingår i detta bildspel. Men att fysiskt märka upp varje bild med flera kategorier är inte praktiskt och logiskt smart utan detta gör jag i min bilddatabas som är en databas i min dator. Varje bild ett antal fält kopplade till sig (bildID, beskrivning motiv, exponeringsdata, plats, årstid, årtal, stående eller liggande bild, tillhör bildserie) och ett av dessa är ett fält som heter Tillhör bildserie. Detta fält är att så kallat flervärdesfält (fältet kan innehålla flera värden) och i detta kan det stå:
Italienresan 2000
Mönster
Toppturer
Genom att sortera fram och kategorisera bilddatabasen på detta fältet får jag enkelt fram alla bilder som tillhör ett visst bildspel. Resultatet blir en lista med alla bildID som tillhör respektive serie och då är det bara att plocka fram dessa ur pärmarna. En enskild bild kan alltså tillhöra flera bildserier.
I bilddatabasen har jag också scannat in varje bild så att jag kan se den digitalt i min dator. Att scanna är ganska tidskrävande men när väl bilderna är inne så är det väldigt smidigt. Det är otroligt mycket enklare att vända och vrida på bilderna i databas jämfört med att slå fram och tillbaka i pärmar.
Hur du kan bygga din egen bilddatabas kommer att beskrivas i en kommande artikel.
Bildarkiv program
Om du inte vill bygga ditt eget bildarkiv så finns det en hel del olika program just för detta ändamål. Vissa av dem är riktigt avancerade och innehåller allt som proffsen behöver, dvs bildarkiv men även funktioner för att hålla reda på ivägskickade bilder, faktureringsstöd etc. Andra program är väldigt enkla och går egentligen ut på att enkelt visa bilder som ligger på din dator. I en kommande artikel kommer jag att recensera de olika program som jag hittat.
7 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Prisen er også langt lavere enn feks Tema.
Ellers har du en fornuftig måte å holde rede på bildene dine.
Takk for et godt innlegg...
Detta förutsätter väl att varje bild är markerad med sitt bild id samt att de ligger i sorterat på bild id i pärmarna? Snackar vi då små klister etiketter?
/P
Mvh
/igor
Då jag köpte min första systemkamera 1975 som 25-åring, började jag döpa alla filmer AA, AB, AC osv med löpnummer på korten, och sätta in negativen i album. Men först skrev jag idnummer på baksidan av varje kort, innan jag satte in negativen. Det innebär att vilket kort jag än hittar, i vilken hög eller album som helst, så kan jag hitta negativet till det. Systemet blev opraktiskt när jag behövde flera än två bokstäver, och jag övergick till år/mån/löpnummer, med en bokstav för vilken film i ordningen den månaden. Ex. 9308c-13 är foto nr. 13 på den tredje filmen i aug -93. Systemet fungerar bra och det var lätt att märka om alla gamla negativ/dia. Men det ger ju bara ett ID-nummer och har inget med kategorisering av fotona att göra.
Jag har ännu inte hittat (eller tillverkat) ett bra databassystem för kategorisering med sökord. Det blir ett jättejobb att lägga in bilderna, men då är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon anledning att göra det förrän man använder de gamla bilderna i något sammanhang. Systemet blir då bättre och bättre med tiden.
Ovanstående är omständigt och ändå kanske självklart, men det bygger helt på tanken att jag aldrig slängt en enda bild! Jag har läst din artikel där du beskriver nödvändigheten av att kasta, men det passar inte mig. Anledningen är helt enkelt en aspekt som ofta glöms bort i diskussioner om kvalitet osv, nämligen att bilderna, i kronologisk ordning, ger ett fantastiskt stöd för minnet. Jag är 53 år och har glömt en hel del. Jag är nog inte ensam om det. Prova själv - ta något exempel med någon resa eller något annat som ligger flera decennier tillbaka i tiden. Ta fram fotona från resan, dvs alla, och sortera dem i kronologisk ordning. Också de som enligt dina angivna kriterier skulle vara fullständigt värdelösa (när du stannade och plåtade den där nya bilmodellen som nu är ointressant). Det fantastiska som händer är att fotoserien blir en katalysator som lockar fram minnena från resan, även det som hände MELLAN fotona. Jag upphör aldrig att förvånas av hur stor den effekten är.
Det var många ord om varför jag vill ha alla bilder kvar. Jag får följa något av inläggens råd om hur jag skall förvara hårdvaran.
Jag har nu övergått till att fotografera digitalt, numrerar dem enligt ovan men har ett formidabelt jobb framför mig med att skanna alla gamla negativ och dia. Jag gör så klart det enligt samma princip som ovan, dvs i den takt jag behöver dem eller har lite extra tid (sällan), men hur sparar jag de filerna?
Jag vill inte skanna två gånger, så det som skannas alls sker i en CanoScan Fx2710, uppl. 2720/24 bitar och sparas i Tiff vilket ger rätt stora filer.
Jag tar gärna råd om vilka medier som är bäst och säkrast. Det får ju inte plats så mycket på en CD med stora filer. Man får också tänka igenom CD-systemet så att man bestämmer hur mycket som skall finnas på en CD i förväg. Man vill ju inte bränna om mer än en CD när man skannat in ytterligare en gammal film.