Annons
Artiklar > TEST: Pentax K-30 och K-01

TEST: Pentax K-30 och K-01

En svensk folkkamera ska ha hög bildkvalitetet och bra pris samt tåla friluftsliv. Det är Pentax K-30 på pricken. Vi testar även den spegelfria systermodellen K-01.

K-5 till lägre pris
Trots att det snart är två år sedan jag testade Pentax K-5 är det fortfarande en av mina favoritkameror. Jag blir ofta ombedd av folk att rekommendera en kamera. Många säger sig vilja ha en kamera att fotografera natur med och då blir ofta mitt svar Pentax K-5 eftersom den har en bra sensor och är vädertätad. Rådet kommer med brasklappen att K-5 kostar en del.

Nu kommer vädertätade Pentax K-30 med en prislapp som ligger en bit under under K-5:ans. För 6.000 kronor får du kamerahus och en vädertätad 18-55 mm normalzoom. Det finns också ett dyrare paket med en vädertätad 18-135-zoom. Pentax K-30 är den billigaste systemkameran som är anpassad för ett rikligt svenskt friluftsliv.

Alla Pentaxobjektiv är inte vädertätade, men det är ingen katastrof. Även kameror utan vädertätning klarar att bli lite blöta. Objektiv klarar sig ännu bättre eftersom de innhåller ganska lite elektronik. Ibland överraskas man av kraftigt regn utan att ha möjlighet att skydda kameran och då är väderskyddet bra. Regnväder kan också bjuda på en del ovanliga bilder.

Även urban. Kombination av en bra sensor och inbyggd bildstabilisering gör att Pentax K-30 kan användas handhållen i svagt ljus. För bäst detaljåtergivning och brusreducering rekommenderar vi att du fotograferar i råformat. I jpg-läge blir inte detaljerna lite utsuddade vid höga ISO-värden. (ISO 3200 1/60s mm f/4).

Frågan är hur mycket man förlorar på att köpa K-30 istället för K-5?
Svaret är: Överraskande lite. Efter två år kan Pentax tillåta sig att lyfta det mesta av tekniken från K-5 till en billigare modell. K-30 kan tilltala dem som alltid kommer att tycka att K-5 är för dyr.

Den tydligaste skillnaden mot K-5 är att K-30 har ett skal i plast istället för metall. Det gör mer för känslan än för hur mycket yttre våld kameran håller för. Under skalet är båda byggda i rostfritt stål. Skillnaden i vikt är bara 20 gram.

K-5 har också separata knappar för autofokus- och exponeringslås samt ett vred för byte mellan en och flera fokuspunkter.  Pentax har strypt K-30 från sju bilder per sekunder till sex.

Det billigaste för Pentax är att behålla den inre konstruktionen relativt oförändrad och det innebär att K-30 också har 100 procents sökarvisning. Av princip har de ändrat så att det går att använda kameran med AA-batterier. Det går också i K-5, men bara med batterigrepp. I de enklare modellerna, dit K-30 hör, vill Pentax att det ska gå att använda AA-batterier utan extra grepp. Det är en sympatisk tanke om man är på resa. Men det får också till följd att det bara får plats ett litet uppladdningsbart batteri som fort tar slut. Jag tycker att det är dags för Pentax att släppa på det här och inse att AA-batteriernas tid är förbi.

Det finns inte så mycket att gnälla på hos K-30. Man får en hobbykamera med unik naturfotokompetens och ovanligt god ergonomi. Kameran ligger säkert i handen och det är lätt att hitta rätt bland knappar och rattar.

Några små anmärkningar har vi naturligtvis. Liksom de flesta kameror har K-30 en högupplöst tre-tumsskärm. Tyvärr har Pentax vridit upp kontrasten så att alla toner i bilden inte kan visas. Det är lätt att tro att bilden är tekniskt sämre än den verkligen är. Orsaken är antagligen att det ska vara enklare att se vad bilden föreställer i solljus.

Ett annat minus är att avtryckaren är okänslig. Det finns inget distinkt halvläge. Antagligen beror detta på den omfattande vädertätningen.

En udda kamera
Pentax är ett litet märke som går sina egna vägar.Med tanke på att Pentax redan introducerat sitt udda Q-system var förvåningen inte total när K-01 presenterades. Pressen att ta fram en spegelfri systemkamera kan ha varit stor och tvingat fram Q-systemet och K-01. Frågan är om det är vad kunderna vill ha?

K-01 är en K-30 som bantats på optisk sökare, spegel och vädertätning. Kvar blir en ovanligt stor och klumpig systemkamera. Lösningen är då att vända tyngden till något positivt. Hög vikt ger hög kvalitetskänsla. För att fullända illusionen gjordes kamerans skal i aluminium och en designer bjöds in för att ge kameran ett ovanligt utseende.

Pentax K-01 kan egentligen inte erbjuda så mycket nytt. Den är obetydligt mindre än en vanlig systemkamera och då uppfattas bristen på spegel och sökare just som en brist. Därför tror jag att de som köper K-01 främst är Pentaxfrälsta familjer som söker en kamera för alla familjens medlemmar. Den andra typen av köpare är de som älskar forgivningen.

Det går inte att komma undan formgivningen. K-01 har ett unikt utssende och det finns en viss njutning i att skriva på de mäktiga aluminiumrattarna. De gör också att kameran fungerar bra som familjekameran. Detta är den minst pilliga systemkamera du kan hitta. Det enda som är pilligt är när man ska byta minneskort. Först ett fladdrigt gummilock och sedan en klurig spärr.

Kameran bjuder på en del kul finesser som till exempel time-lapse. Det är ett sätt att sätta samman exponeringar tagna under en längre tidsperiod.  Det går också att ta multiexponeringar som innebär att flera exponeringar slås samman till en bild.

Multiexponering. Pentax K-01 har en del roliga funktioner. Det går att få olika färgstil på bilder, låta kameran sätta samman flera exponeringar direkt i kameran, göra timelapse-filmer och välja mellan 19 olika motivprogram. Kameran kan också automatiskt välja passande motivprogram. Det går även att ansluta GPS.

Hög bildkvalitet
Eftersom K-01 delar sensor med K-30 får vi en mycket hög bildkvalitet. Pentax visade redan med K-5 att de är bättre på att optimera Sonys 16 megapixelsensor än Nikon och Sony själva. K-01 och K-30 är en aning förbättrade jämfört med K-5, men erbjuder inte ISO 52.200. I skrivande stund är det bara Fujifilm X-Pro och X-E1 som ger högre bildkvalitet med en APS-C-sensor.

SLUTSATS
Pentax K–30 är som gjord för många svenska hobbyfotografer – en kamera som tål friluftsaktiviteter till skogs och till sjöss. Bildkvaliteten är dessutom av mycket hög klass.

Pentax K-01 är en svår kamera att förstå sig på. Det är främst en kul kamera för en Pentaxfrälst familj.


Testet publicerades i Fotosidan Magasin nr 5/2012. Sedan dess har nya modeller på marknaden tillkommit. 



Publicerad 2013-02-07.

14 Kommentarer

DJ Krusztob 2013-02-08 02:29  
Jag funderar lite på en k-30 och har några ytterligare funderingar. Hur ser egentligen utbudet för moderna Pentax-objektiv ut? Hur mycket brus blir det på högre ISO:n? Hur är det med autofokusen (rörligt/dåligt ljus)? Kan man finjustera fokusen i kamerahuset för varje objektiv? Är halvläget så pass odistinkt, så att det bli svårt att låsa fokus/exponering och komponera om? Kan man kalibrera displayen i menyn? Har Pentax någon pålitlig verkstad i Sverige?
Znapper 2013-02-08 04:12
Det finns kanske inte lika många moderna objektiv som hos CaNikon, men jag personligen har sett att Pentax har det jag behöver, sen beror det ju på vad du vill ha. I dagsläget skulle jag (har gjort) välja en K-5:a då priset skiljer marginellt och jag kan bara yttra mig om ISO för K5, men den funkar fint upp till 1600 och även 3200. Det finns en auktoriserad verkstad i
Kungsör.
Måns H 2013-02-08 09:47
Har haft Pentax sen 1959 helt problemfritt - ett slutarbyte 1980 efter många exponeringar var det enda. Men min K5 fick fel på blixten inom garantitiden. Kameran fixades på verkstan i Kungsör. Det tog 3-4 dar inklusive frakt i båda riktningarna. Dom uppgraderade även elektroniken. Mer kan man inte begära.

Tycker också att K5 känns som en "färdig" kamera. Allt sitter där det ska och funkar som det ska i en i mitt tycke lagom liten och snygg kamera.
DonThomaso84 2013-02-08 15:24
K-30 har finjustering för AF och sparar inställningar för upp till 20 objektiv, precis samma system som K-5. Nu har jag bara provhållt K-30 vid ett tillfälle, men tror inte att avtryckaren är något stort problem. Jag har haft K-x och kör nu K-5, de har fungerat kanon i alla avseenden. För att hitta specifika funktioner så finns ju manualen uppe på bl.a. pentaxforums. Du kan justera ljusstyrka och färg på displayen.
Angående objektivutbudet så får man väl försöka göra en översikt över vad man kan tänkas vilja ha. Zoom eller fast? Vädertätat? Jag har personligen inte saknat något, favoriterna är DA-Limited serien som är ganska unik bland DSLR-kameror idag, mycket små och välbyggda objektiv enligt gammal tradition (glas och metall) men med autofokus.
Vanheden 2013-02-08 16:28
Jag kör med k-30 nu, hade nikons digitala för länge sedan, pentax k-r & k-5, canon FF ett tag, mellanformat och en del annat genom åren. Pentax passar mig bra, just att dom ger lite mer för pengarna genom sin vädertätning av både hus och kitglugg samt att skakningsreduceringen är inbyggd i huset. Det senare gillar jag skarpt!
Sen är ju begagnatmarknaden sisådär tyvärr vad gäller nyare gluggar. Det fungerar dock för mig, jag kör dom vädertätade kitgluggarna från 18-200 när jag är på resa och sen har jag några fasta AF-objektiv för "finfoto" och en hel drös gamla manuella objektiv som är riktigt roliga att leka med (och inte alls dåliga) och inte kostar mer än några hundra stycket :)
VisualD 2013-02-09 19:29
Objektivutbudet är lite annorlunda mot övriga tillverkare. Istället för stora 85/1.4 som är standard för andra har man till exempel istället den smidiga 77/1.8. I normalsegmentet har man istället för 50/1.8 till 50/1.2 har man 50/1.8 till 55/1.4 som lyxmodell. Den som de flesta Pentaxanvändare dregglar över är den smått legendariska FA 31mm F1.8 som är väldigt speciell i sin optiska konstruktion.

Kameraservice i Kungsör är riktigt hjälpsamma snabba och inte minst kunniga. Efter att ha varit där ett par gånger kan jag säga att deras lilla verkstad ser väldigt ren och ordningsfull ut vilket nog är en orsak till deras snabba service.
quarc 2013-02-10 15:14
Pentax objektivprogram är mycket bättre än sitt rykte. Det är inte mycket som saknas, dessutom finns det mycket som är unikt för Pentax.

Pentax har idag både fasta objektiv och zommar som spänner från 10mm upp till 300mm. Jag räknar inte riktigt det nya 560mm beroende på det höga priset. Det finns flera olika serier av objektiv, där alla har lite olika fokus.
DA är så att säga standardobjektiven och de finns från 10mm upp till 300mm.
DA L är lågprisobjektiv där man gjort objektiven billigare främst genom mindre bländare och billigare material (mer plast). 18-55, 35 och 50mm
DA WR är vädertätade objektiv. T.ex 18-55 WR samt den nya suveräna 18-135 WR. Finns även 100 WR Macro, som ju kan vara ett väldigt användbart objektiv i naturen.
DA Limited utmärks av tre saker. Byggda helt i metall (och glas), små, optiskt väldigt bra. DA 35 macro Limited är en favorit, liksom DA 15 Limited (mindre vidvinkel tror jag inte finns).
FA Limited är äldre konstruktioner för såbildsformat (fullformat), också helt i metall och mycket fina. FA 43 Limited togs t.ex speciellt fram för att får en snabb övergång till oskärpa samt att göra bokeh så vacker som möjligt. FA 31 Limited är redan en legend (inom Pentaxkretsar) som bryter mode regeln att vara litet för att uppnå fantastisk bildkvalitet.
DA * är proffsmodellerna. 16-50, 50-135, 55, 200, 300, 60-250. Alla fantastiska objektiv.

Svagheter:
Det enda JAG (alla har ju olika behov) saknar i sortimentet just nu är en telekonverter, helst 2x. Men jag har kommit runt det behovet genom att köpa ett Sigma 150-500. Men jag skulle gärna kunna dubbla både min 200a och 300a, så jag väntar och hoppas att det snart kommer något :-)

Styrkor:
All små fina fasta objektiv. DA 15 och DA 35 är fantastiska.
Superkvalitet på DA*
DA 18-135 WR. Bra och tät. har fotat i hellregn och snöstorm utan problem.
Vädertätningen på WR och DA* tillsammans med husen gör att man tar bilder få andra kan eller vågar. Jag har fullt förtroende för att det fungerar och fotar regelbundet timtals i rejält regn och rusk. Att det rinner om kamera och objektiv under timmar har hittills aldrig påverkat funktionen. Jag har aldrig haft behovet, men skulle inte dra mig för att skölja av kameran under kranen om jag råkat tappa den i en lerpöl eller liknande.

Displayen är kalibrerbar men det ser jag mer som en gimmick eftersom färgupplevelsen ju påverkas av allmänbelysningen. Men om man alltid fotar i en viss typ av miljö kan det kanske vara vettigt.

Halvläget har jag aldrig haft något problem med. Det är tyligt, bara annorlunda mot andra kameror. På en helt ny kamera kan det kanske vara lite sämre innan tätningerna fått röra på sig lite. Jag har jobbat mig igenom 1*K10, 1*K20, 2*K7, 2*K5 och 1*K5IIs, utan problem med detta.

Vad gäller brus så fotar jag ofta på 3200 och 6400 utan problem. Upp till 3200 blir det väldigt lite brus (K5). På K5IIs behöver jag skärpa bilden mindre så där fungerar ä'van 6400 utmärkt (oftast).
skog1s 2013-02-08 16:27  
Trevligt att testen var öppen för alla! :)
källe 2013-02-09 05:08  
AA-batteriernas tid är förbi?
Kör både k-5 och k-200, visst är det skillnad på specialbatterier och många AA-batterier men nog räcker de till för att fota ca 500st bilder på en laddning.
skillnaden är väll bara att AA kan ladda ur om de ligger en längre tid typ 2 veckor och jag har aldrig haft några problem.
Köpte sonys batterier på 2700mAh och de håller flera veckor utan att självurladda och det blir utan problem upp till 600 bilder som bör räcka till de flesta amatörer.
jonasfx 2013-02-09 13:14  
gillar era kameraporträtt! riktigt kul att se lite nytänk, speciellt när de kommer stora i tidningen :)
Svar från froderberg 2013-02-09 13:17
Det är lite jobb med ingångsbilderna till testen, så det är kul att de uppskattas.
x-country 2013-02-10 11:22  
Jag var precis inne på samma sak. Ni presenterar riktigt snygga kamera-bilder. Skiljer sig från mängden. När det gäller kompabilitet med AA-batterier så håller jag inte med er. Visst är det synd att det tar utrymme i magasinet så att det laddbara batteriet får mindre volym. Men Pentax marknadsför ju K-30 som en äventyrskamera som tål alla väder och r man ute på äventyr så har man inte alltid möjlighet att ladda batterier. Själv har jag K-5 med batterigrepp som har magasin för AA-batterier. Det har jag haft nytta av många gånger i fjäll och natur.
Wishgiver 2013-02-11 11:39  
Trist att K-01 först nu blev recenserad då den nu inte längre är i produktion.
Och varför nämns inte att Pentax har släppt K-5 II och K-5 IIs?
Svar från froderberg 2013-02-11 11:45
Så här står det längst ned i artikeln: Testet publicerades i Fotosidan Magasin nr 5/2012. Sedan dess har nya modeller på marknaden tillkommit.

Testet är alltså från i somras.
Wishgiver 2013-02-11 13:40
Behöver visst nya glasögon.
Eller så kanske jag borde flytta hem till Svea och ha möjligheten att se svenska fototidningar igen.

/Josef
Antipodian 2013-02-12 05:18
Det gör väl inget så länge man kan köpa den och alla kameror tycks tillverkas i omgångar (batch).

Här i Oz kostar K-01 lite drygt 2000kr, se t.ex. http://www.shopbot.com.au/m/?m=pentax+k-01 vilket jag tycker är prisvärt för den bildkvalitet man får. Eller hus och turist-zoom till lägre pris än en Super-zoom som har sensor liten som en nagel.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar