Fotosidan testar
Canons Eos 1300D är Canons billigaste spegelreflexkamera. Den har fått wifi och förbättrad bildkvalitet jämfört med sin föregångare.
Logiken för modellbeteckningarna i Canons Eos-system är att ju färre siffror desto proffsigare kamera. Med ett fyrsiffrigt modellnamn signalerar Canon att Eos 1300D är en enkel och billig modell.
Eller enkel och enkel förresten. 1300D har gott om funktioner, troligen allt som många hobbyfotografer behöver. Någon kanske invänder att spegeluppfällning saknas, men i live viewläge är spegeln uppfälld hela tiden. Man klarar sig faktiskt långt med Eos 1300D. Enkel ska istället tolkas som enklast i Eos-programmet. Jämfört med en kompaktkamera är Eos 1300D rätt avancerad.
För att få ner priset har Canon plockat komponenter från mer avancerade avancerade modeller för att slippa utveckla unika komponenter och funktioner. Det innebär att 1300D inte bjuder inte bjuder på några tekniska nyheter jämfört med storasyskonen 750D och 760D. Men jämfört med föregångaren 1200D finns två viktiga nyheter. 1300D har inbyggd wifi och bättre bildkvalitet.
Wifi är ett måste
Canons fyrsiffriga Eos-modeller är tänkta för nybörjare, ofta ungdomar som får sin första systemkamera. En sådan kamera måste ha inbyggd wifi-funktion och det har Canon nu insett. Med appen Camera Connect är det enkelt att ladda ner bilder från kameran. Det går också att fjärrstyra kameran. På sin smartphone ser man då bilden från skärmen och kan ställa in autofokus, exponering och trycka av när allt är perfekt.
Öregrund, 18 mm, 1/320s, f/8, ISO 100.
Bättre bildkvalitet
Även om Canon Eos 1300D precis som 1200D har en 18 megapixelsensor, som har sitt ursprung i sju år gamla Eos 7D, så har det skett förbättringar i bildkvalitet. Canon har genomgående i sitt modellprogram tagit bort förekomsten av bandning (ränder) och missfärgning i mörka partier av bilden. Så om man vill ljusa upp mörka skuggor kommer det att se snyggare ut med Eos 1300D än med 1200D.
Tyvärr har inte autofokus i 1300D fått ta del av motsvarande förbättring. Med den optiska sökaren fungerar autofokusen utan större anmärkning, men i live view-läge är autofokusen plågsamt långsam.
Förbättrad skuggåtergivning. Här har vi ljusat upp bilden ovan extremt mycket, motsvarande 4 stegs längre slutartid, för att visa hur mycket en bildfil från Canon Eos 1300 tål att jobbas med, exempelvis om man vill ljusa upp skuggpartier i bilden.
SLUTSATS
Canon Eos 1300D räcker mycket långt för den som vill utforska de möjligheter som en systemkamera ger. För de flesta ger det mer att satsa på mer avancerade objektiv eller andra tillbehör än ett dyrare kamerahus. 1300D är en bra start för en nybörjare.
2 Kommentarer
Logga in för att kommentera