Näringsliv
En presentation som Arbetsförmedlingen gjort visar att fotografer är en av tre grupper som har svårast att få anställningen just nu. Men statistiken säger inte allt.
Det är ett överskott av både fotografer och journalister på arbetsmarknaden. Det visar en prognos som arbetsförmedlingen gjort för det kommande året. Det utbildas många samtidigt som de flesta större mediebolagen skär ner i sina budgetar. Nedskärningarna leder till att det sparas in på extrajobbare och frilansare, men även att fast anställda får sparken.
Anita Vahlberg på Journalistförbundet menar att siffrorna kan se olika ut beroende på vad man tittar på.
– Det kan mätas på olika sätt - anmälda på arbetsförmedlingen, de som får ersättning från A-kassan – och bägge är missvisande på så sätt att många journalister och fotografer varken är anmälda hos arbetsförmedlingen eller medlemmar i a-kassan, säger hon.
Hon tror ändå att siffrorna i prognosen kan stämma, och att arbetsmarknaden för fotografer och journalister ser dyster ut den närmaste framtiden.
Statistiken säger inget om hur det är att klara sig som frilans. Andra undersökningar visar att de flesta utbildade fotografer och journalister faktiskt har arbete inom sitt utbildningsområde. Det kan vara så att utvecklingen går mot allt högre andel frilansare.
Den tredje gruppen som har det svårt just nu är sjömatroser. Bäst möjlighet har de med en längre teknisk eller datainriktad utbildning, som till exempel IT-arkitekter.
– Är man journalist och dessutom tekniknörd har man hyfsade möjligheter att få jobb, säger Peter Nofors, analytiker på Arbetsförmedlingen Kultur Media i en artikel på Svensk Dagbladets nätsida, svd.se
17 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Man måste ha fler ben att stå på, än bara som fotograf idag. Och det lär inte bli bättre med alla "läsarbilder" och att alla kan bli hyfsade "bildknäppare"..
Så det handlar väl inte riktigt om duktighet: de som redan har pengar har lättast att skaffa mer pengar. För övrigt: vill vi verkligen ha en arbetsmarknad som är "darwinistisk"; att vissa grupper blir utslagna och andra dominerar? Hade ju varit trevligare med inställningen att så många som möjligt ska få jobb. : )
/Mikael Good
http://www.issuu.com/leviseur/docs/2_juni_2012_le_viseur_webb
"Alla" är ju fotografer idag, men få levererar....
Det gick bra ändå trots att jag inte gick någon utbildning, jag blev yrkesfotograf. Man kanske kan säga att nu finns det jobb om man blir frilansfotograf, det där med fast anställning kan man nog glömma. Har man kontakter och ligger i går det att tjäna rätt så bra med pengar, dvs en rimlig lön. Det gäller att se möjligheterna och inte lägga ner alltför stor tankekraft på hindren. Attraktionslagen gör att jag kan dra till mig uppdrag som är roliga och bra betalda!
Dessutom kan det ju också vara så att bilder som fotoentusiaster tagit i många fall är väl så bra som de proffsen tar. Skälet är ju också att kunskaper om avancerad efterbehandling, ingalunda bara är något som uteslutande proffsen besitter.
Entusiasterna har ju ofta också all tid i världen att sitta där och fila på sina bilder, vilket inte proffsen har om de ska kunna leva på sitt yrke.
Det där med att "gå långt" kan ju tolkas bokstavligt också, som en Golgata-vandring med CV i handen för att söka jobb.
Se'n finns det alltid några som vill ha kvalitet, både på varor och tjänster, men dom är ofta för få för att det skall löna sig....