Fotografer
Prins Eugen-medaljen – för framstående konstnärlig gärning - förlänas en gång per år och i år var fotograf Gerry Johansson en av mottagarna.
Medaljerna delas ut av H.M. Konungen den 14 november.
Vi passade på att ställa lite frågor till Gerry Johansson:
Du jobbade med fototidningen Aktuell Fotografi en gång i tiden. Vad är din relation till fototidningar idag?
– Nu läser jag bara den danska tidningen Katalog som är en kvartaltidskrift med bara fotografpresentationer, intervjuer och texter om fotografi.
Du har gett ut flera fotoböcker i begränsad upplaga. Hur ser marknaden ut för fotoböcker? Är det lättare att sälja med begränsad upplaga?
– Jag har gjort böcker i både rätt stora upplagor och några i mindre, begränsade, upplagor. Jag har ju genom åren fått en hel del utländska köpare av mina böcker så det beror lite på ämnet hur stor upplaga jag väljer att göra. En bok med vindkraftverk i Halland blir ju lite lokal.
Det är verkligen ingen lönsam marknad men det är ett fint sätt att samla ihop vad man gjort under en tid. På senare tid har jag sett digitala böcker med mycket fint tryck. Rätt många av mina böcker försvinner genom bokbyte med andra fotografer.
Om man gör en lite mindre upplaga så kan det väl vara en idé att vara öppen med att det. Om man numrerar och signera dom så har man ju också bra koll på vad man säljer, men jag tror inte det har någon avgörande inverkan på försäljningen.
Hur ser ditt arbetsflöde ut från kamera till färdig bild? Skannar du dina negativ eller bara analoga printar?
– Jag gör allt analogt. Oftast med en Rolleiflex. Jag gör ju hela tiden printar till utställningar men scannar negativen till böckerna.
Vi närmar oss en mörkare årstid. Hur är ditt förhållande till fotografering och årstider?
– Jag fotograferar året om, men minst på sommaren. Jag tycker om vinterfotografering. Jag har fotograferat både i Antaktis och gjort en vinterbok om de amerikanska präriestaterna. Ungefär lika kallt. Annars är väl perioden från mars till juni härligast.
Om Gerry Johansson
Gerry Johansson är en svensk fotograf känd för sina minimalistiska, svartvita bilder av urbana och landsbygdslandskap, ofta avbildade utan människor. Hans verk utforskar främst städer och landskap som USA, Japan, Sverige och Tyskland, där han finner skönhet i det vardagliga, oansenliga och ibland melankoliska.
Johansson föddes 1945 i Örebro och blev tidigt fascinerad av fotografi. Han började sin bana med en utbildning inom grafisk design, men efter att ha jobbat i den kommersiella sektorn bestämde han sig för att fokusera på sitt eget konstnärskap. Under 1980-talet startade han förlaget Johansson & Jansson, som gav honom möjlighet att själv publicera sina fotografiska projekt och hitta sin egen stil utan kommersiella kompromisser.
Hans arbetssätt präglas av ett noggrant, nästan dokumentärt tillvägagångssätt, där han ofta återkommer till samma platser och skapar serier som skildrar förändringar över tid. Johanssons bilder präglas av ett stramt bildspråk och ett öga för grafiska kompositioner, där han ofta utnyttjar linjer, former och kontraster för att skapa en känsla av stillhet och tomhet. Bland hans mest kända fotoböcker finns titlar som America, Sweden, Germany och Tokyo, där varje bok är ett unikt utforskande av en plats genom hans objektiv.
Johanssons arbete har haft stor inverkan på den moderna svenska fotokonsten och visas regelbundet på gallerier runtom i världen. Han uppskattas för sin förmåga att lyfta fram det subtila och skenbart triviala, vilket får betraktaren att se det bekanta på nya sätt.
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera