Annons
Artiklar > Vad är promptografi?

Vad är promptografi?

 Promptografi: ChatGPT / David Elmfeldt

Ordet "promptografi" är ett relativt nytt begrepp som vuxit fram i samband med utvecklingen av generativ AI och AI-driven bildskapande. Termen härstammar från det engelska ordet "prompt" – en instruktion eller textförfrågan som man ger till en AI-modell för att generera en bild – och det grekiska suffixet "-grafi", vilket betyder att skapa eller skriva.

Promptografi beskriver konsten och tekniken att skapa bilder genom att formulera specifika textinstruktioner till AI-modeller, ofta med syftet att få fram en estetiskt tilltalande, realistisk eller fantasifull bild.

I praktiken innebär promptografi mer än att bara ge en enkel instruktion till en AI. Det handlar om att behärska språkets nyanser, veta hur olika adjektiv, beskrivningar och stilar påverkar slutresultatet och förstå modellens begränsningar och styrkor. För promptografer innebär det att experimentera och förfina sina instruktioner för att få fram exakt rätt känsla, perspektiv eller ljussättning. I vissa fall kan det krävas dussintals försök och justeringar för att få en bild som känns rätt.

Promptografi som konstform ställer också nya frågor kring äganderätt, kreativitet och etik. Eftersom bilderna tekniskt sett genereras av AI baserat på existerande data, ifrågasätter kritiker om promptograferna verkligen kan kallas "skapare". Andra hävdar att promptografi är en egen konstform, där skaparen fortfarande gör avgörande konstnärliga val i form av språkets användning, liknande hur en regissör leder ett filmskapande utan att själv hålla i kameran.



Publicerad 2024-11-14.

3 Kommentarer

janc 2024-11-15 05:03  
Givetvis finns många aspekter på detta sätt att skapa (eller generera) datorgrafik men en fördel med begreppet är som jag ser det att det tydliggör att promtografi ≠ fotografi
luminousoctaves 2024-11-15 09:53  
Det är ett nytt och annorlunda dilemma kring upphovsrätten och AI, eftersom AI, till skillnad från människor, kan härma befintliga konstnärer/fotografers stil och uttryck till perfektion. Dessutom ger AI-bilderna intrycket av att bilderna är skapade med samma teknik som förlagorna.

Annars är det ett sedan länge vedertaget arbetssätt bland exempelvis målande konstnärer att arbeta efter en fotografisk förlaga eller dylikt. Ofta är det då inte konstnärens eget fotografi som står som förlaga, utan någon annans. Likväl anses konstnärens personliga uttryck tillföra så mycket nytt och originellt att det inte kan kallas för plagiat. Ett omskrivet exempel (bland annat här på Fotosidan) är konstnären Markus Anderssons målning ”Svenska syndabockar”, som använde fotografens Johan Lembergs välkända bild av Christer Petterson som förlaga.
https://sverigesradio.se/artikel/6635968
Sten-Åke Sändh 2024-11-16 06:31
Det är ju en glidande skala. Jag plåtade en reproduktion av en känt konstverk som finns på väggen utanför en restaurang i Pigadia Stad på Karpatos i Grekland som heter Boulevard of Broken Dreams. Jag har sedan printat den i sin tur i A2 och om jag låter Google Lens tolka bilden så kommer det upp en massa bilder från mängder av källor av varierande kvalitet som trots detta identifieras som samma bild. Originalet på sitt media har blivit en målad kopia i Pigadia som jag processat och printat på ett tredje media som Google Lens uppenbarligen tolkar som "samma" konstverk.

Nu är nog Google Lens inte i alla lägen särskilt källkritiskt men det skulle säkert en "Content Credential"-verifiering med en C2PA-referens vara och ibland är nog även Google Lens tilllräckligt avslöjande för det kan ju även det gå till "källan" och även den funktionen kan sålla agnarna från det vetet.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar