Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Sune Jonssons livsverk samlas i praktverk

Sune Jonssons livsverk samlas i praktverk

Änkefru Olga Gavelin, Aronsjö, Vilhelmina kommun, 1961. Foto: Sune Jonsson

 

Sune Jonsson var en av Sveriges främsta dokumentärfotografer. Förlaget Max Ström har samlat hans livsverk i en monografi med med titeln "Livstycken". Samtidigt öppnar en utställning på Västerbottens museum.

Sune Jonsson verkade under nästan hela sitt liv (1930–2009) i Västerbotten. Han tog som sin livsuppgift att dokumentera de småskaliga jordbrukarliv som han såg försvinna. Debutboken "Byn med det blå huset" anses som en av de främsta svenska fotoböckerna genom tiderna.

Hans bildvärld befolkas av människor som kan tyckas avlägsna, men de befinner sig bara några decennier bort. Bilderna är viktiga dokument, men också tidlös poesi.


Barn i Vibergs varubuss, trafikerande avsidesbyarna Lövliden, Fiandberg och Frostberget, Vilhelmina kn, 1961. Foto: Sune Jonsson

Monografin Livstycken spänner över större delen av Sune Jonssons verk. Texten är skriven av Valerie Williams, professor i fotohistoria vid University of the Arts i London och tidigare curator vid Hasselblad Center. Sune Jonssons egna texter ger ingångar till hans olika projekt.

Boken görs i samarbete med Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi vid Västerbottens museum. Centrumet öppnas av kronprinsessparet i samband med invigningen av Kulturhuvudstadsåret i Umeå den 31 januari.

Där visas flera utställningar, bland annat "Liv i Västerbotten" med Sune Jonssons klassiska bilder och moderna bilder av Tom Juslin. Läs mer här.



Från Alvar och Irma Johanssons bröllop, Arnäs, Örnsköldsviks kommun, 1957. Foto: Sune Jonsson



Publicerad 2014-01-30.

25 Kommentarer

Mamaya 2014-01-30 15:31  
Härligt med en ny SJ bok, även om många bilder går i repris. Hoppas det blir några "nya" bilder med i boken.

Berit :-)
Johan Pihl 2014-01-30 15:34  
"Bilderna är viktiga dokument, men också tidlös poesi." Bra formulering, Magnus. Det är svårt att inte gilla Sune Jonssons bilder.
Wolfgang 2014-01-30 15:48  
Sune Jonsson är den största av alla!
J. Patric 2014-01-30 17:32  
Jag gillar hans bilder. Är det fler som tycker att de påminner om Ulf Lundkvists alster?

http://cherryontop.shop.textalk.se/shop/18246/art46/h6494/7826494-origpic-5694af.jpg

http://www.satirarkivet.se/bildarkiv/414/414_1_600.jpg
PMD 2014-02-02 23:58
Javars. Det är ju lite av samma slags landsbygds-"romantik".
Jon Anders Klockar 2014-01-30 19:49  
Det är viktigt att Sune Jonssons bilder och texter inte glöms bort.
Sven Blomquist 2014-01-30 20:27  
Många 100%-are tycker nog att skärpan inte riktigt sitter där....... Kan det vara bra bilder då? :-)

Skämt åsido, diskuterar vi inte skärpa, dynamiskt omfång och annat tekniskt på bekostnad av bra bilder som förmedlar något viktigt
J. Patric 2014-01-31 05:20  
Man blir nästan lite deprimerad av att se dokumentära bilder från livet i svunna tider. Tider då man utan vidare hängde bössan på väggen, lämnade dörren olåst när man gick ut. När man inte behövde vara rädd för att bli anmäld för att man öppnade munnen, och människor inte blev lika "kränkta" av minsta lilla. Barnen kunde hjälpa till i jordbruket, vara springpojkar, och fick tälja med kniv. Inga galna kroppsideal i massmedia eller konstiga dieter. Suck...
luminousoctaves 2014-01-31 12:11
”När man inte behövde vara rädd för att bli anmäld för att man öppnade munnen, och människor inte blev lika "kränkta" av minsta lilla. ”

Det där vet jag inte riktigt om det stämmer...

Hur som helst, det blir Sunes sommar i år!
kaoriblast 2014-01-31 21:01
På den gamla goda tiden när maten som bjöds var kött, potatis och kål. När man kunde ha ett ärligt fylleslagsmål utan att behöva bli anmäld bara för att man slog in tänderna på grannen, och var man fick bränna sin egen sprit utan att någon höjde på ögonbrynen. Då homosexualitet sågs som en sjukdom både av invånarna och regeringen, de enda icke européer man sett var på bild och antisemitismen var vitt utbredd i de svenska hemmen.

Det fanns många problem då och det finns många problem idag, men andra problem. Jag väljer att ha tillgång till varierad kost från världens alla hörn, och att ha mer eller mindre all världens kunskap i min ficka. Man är fri att uppfostra sina barn efter eget omdöme, vill du låta dina barn tälja med kniv finns det absolut inget som stoppar dig från det. Finns massvis med barn som gör det än idag, men de bör inte springa runt med kniv på stan eller i skolan.
J. Patric 2014-02-01 18:59
Nä, allt var inte bättre förr. Jag vet inte om "ärliga slagsmål", och inte ha sett människor från andra kontinenter annat än på bild eller bara som sjöman, egentligen var fel. Människan har ju fungerat så sedan början för miljoner år sedan. Inte många fjällrävar har sett rödrävar, och inte många dingos har sett hyenor, och de stämmer inte varandra om de blir kränkta, utan umgås på ett direkt och naturligt sätt.

Men visst är det mycket lättare att resa, handla och hämta information från alla världens hörn idag. Jag skulle känna mig handikappad om jag inte kunde diskutera med vänner från Europa, Asien och Nord- och Sydamerika, och även Afrika, idag via internet. Men å andra sidan saknade jag det inte på 80-talet.

Det jag saknar är det enkla livet där inte överheten satte lagar och regler som kontrollerade minsta lilla och övervakade oss. Man kunde ha bössan på väggen, man behövde inte ha hjälmar och skyddsvästar på lekis och lekparken utanför behövde inte ha skumgummi på alla hårda hörn. Man kunde leka med smällare, ettöres, treöres... Ungdomar kunde köpa ollonpistoler. En morfar kunde leka med sina barnbarn i parken utan att någon ringde polisen. Det fanns ungdomsböcker med roliga kemiska experiment, och kemikalierna fanns på Apoteket. När internet kom fanns det chattrum här och där, men sedan kom nya övervakningsregler, så de flesta försvann. Vår epost granskas av FRA för "vårt eget bästa". SJ skötte allt med tåg, men så avreglerades det och SJ ville helt sluta med tåg. Posten, telefon- och elförsörjningen avreglerades, och vill man ha en pension att leva på så måste man anlita bankerna och speciella fonder.

Visst finns det bra saker idag också, men det känns otryggt och övervakat idag. Bara att gå på stan gör mig lite deppig. Många gamla fina trä- och putsfasader har man klätt med korrugerad plåt för att det är billigare att underhålla. Offentliga "konstverk" ser förskräckliga ut. När jag frågade varför de inte forslat bort krockresterna vid en infart så fick jag höra att det var en skulptur. Allt skall tydligen bara vara billigt och provocera. Jag vill inte bli provocerad, övervakad och ha lagar som bestämmer allt jag får och inte får göra. Jag vill trivas och känna mig trygg och fri.
luminousoctaves 2014-02-01 22:10
”Människan har ju fungerat så sedan början för miljoner år sedan.”

Visst var det väl så att människan en gång vandrade upp hit från Afrika? Hade de inte gjort det hade vi inte varit här.

Men håller med om kemin på Apoteket. Det är skam att man inte kan blanda egna framkallningsvätskor längre.
J. Patric 2014-02-03 18:12
"Visst var det väl så att människan en gång vandrade upp hit från Afrika? Hade de inte gjort det hade vi inte varit här."

Ja, och vi har ju gemensamma förfäder med schimpanser och bonobos. Flyttade de inte i sär hade vi inte ens funnits.
kaoriblast 2014-01-31 20:38  
Stod med stelfrusna tår och bevittnade när kronprinsessan klippte bandet till det nya centret. Tänkte i "sann" dokumentäranda försöka dokumentera invigningen med en fast 35mm f1.4, men utan presspass var det svårt att få några vettiga bilder på det avståndet var tvingad att hålla. Resulterade i att jag tog efter de faktiskta pressfotograferna på plats och höll upp kameran över huvudet på de andra och sköt i väg 8 bilder i sekunden, vilket kändes lite smutsigt.

Men när ceremonin var klar och vi fick flanera inne på utställningen kändes det värt den långa och kalla väntan. Många väldigt starka och fantastiska bilder.
kaoriblast 2014-02-01 15:13
http://www.flickr.com/photos/99563650@N08/

En bild på Kronprinsessan från gårdagen kan jag bjuda på.
mickeberg 2014-02-01 15:02  
Sune Jonsson är ju en av de viktigaste fotograferna som finns, fantastisk, men då jag ser pressbilderna, typ den med hunden ovan så undrar jag vem som skärpt sönder bilderna. De är ju ganska överskärpta hela högen och varför?
Sven Blomquist 2014-02-01 18:10
Trist, eftersom en sådan fantastisk bild inte behöver extrem skärpa. Tyvärr verkar det som om skärpa är det viktigaste för en bra bild numera och det är ju klart att det är lättare att skärpa upp en bild vid redigeringen än att ta en BRA bild.
PETER ANDERS LIDMAN 2014-02-03 08:36  
Bilderna talar om en svunnen tid och är en Inspiration för fortsatt fotografering, Ser framemot denna nya bok.
Hampeman 2014-02-04 18:45  
En fantastisk bildskatt och en poetiskt sådan. Så fjärran ifrån allt "modernt" och spektakulärt bilddravel som tyvärr ligger i tiden. M.a.o. riktig fotografi för riktiga fotografer!
styret 2014-02-05 23:05  
Jag hoppas få se lite mer av hans bilder på åkrar, jord och skörd. Det jag har sett är fantastiska bilder men dom verkar hamna lite i skymundan så jag har inte sett så många.
För övrigt är en kompis till mig barnbarn till Helmer i Baggård och syns på nån bild i de senare böckerna.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto