Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Älskarnas porträtt belönades med Svenska Fotobokspriset

Älskarnas porträtt belönades med Svenska Fotobokspriset

Jenny Rova har samlat in bilder av sig själv som hennes tidigare älskare och pojkvänner tagit. Bilderna spänner över 25 år och är publicerade i boken "Älskling – A self-portrait through the eyes of my lovers" som belönats med Svenska Fotobokspriset 2018.

Tanken med projektet Älskling var att utforska ett självporträtt utifrån andras ögon. Boken handlar också om hur vi låter oss påverkas i vilka vi är och hur vi ofta bygger en identitet genom hur andra ser på oss. Det som började som ett utvidgat självporträtt blev för Rova snabbt ett intresse för blicken som förälskelsen ger. Nio pojkvänner hann det bli för Jenny Rova under en 25-årsperiod från 19 års ålder fram till idag.

Prissumman är 60 000 kronor och juryn motiverar sitt val med de här orden:

Ett utlämnande och ömsint verk som i sitt enkla och originella koncept både komplicerar rollen som fotograf och samtidigt skildrar en kvinna som undersöker den manliga blicken och tar kontroll över den.

Jenny Rova inledde sin bana som fotograf vid 21 års ålder då pojkvän nummer två gav henne en kamera och lärde henne de första grunderna i fotografi. Gemensamt för alla Rovas fotoprojekt är just den personliga utgångspunkten och hon intresserar sig ofta för vad som är djupt personligt och privat och vad som anses som allmängiltigt. I nya Fotoboksprisvinnande boken Älskling – A self-portrait through the eyes of my lovers, är det hennes egna kärleksliv som blir allmängiltigt.

Jenny Rova är den 22:a att ta emot det Svenska Fotobokspriset som instiftades år 1996 av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund. Priset inrättades för att lyfta och inspirera svensk kvalitativ fotoboksutgivning. Övriga fyra nominerade belönas med 10 000 kronor var.

Övriga nominerade:
Gunnar Smoliansky – Diary (Johansson & Jansson AB)
Stephen Gill – Night Procession (Nobody)
Inka och Niclas Lindergård – The Belt of Venus and the Shadow of the Earth (Kerber Verlag)
Stefan Bladh – Hidden Kingdom (Nouvel Publishing / Kerber Verlag)


Publicerad 2018-03-12.

8 Kommentarer

lonian 2018-03-13 00:53  
Det blir alltså 6666,6kr till varje pojkvän då. ;)
Skoja bara, men blev roliga siffror.
kiwi 2018-03-13 08:46
Fast ja, pojkvännerna får väl del av prissumman? Det är ju ändå de som har tagit bilderna. Därmed har de väl upphovsrätten?
Alf-Magnus 2018-03-13 09:12
Tja nu är det så att det är boken och dess koncept som vunnit priset, inte fotograferna
luminousoctaves 2018-03-13 09:54
Det är inte självklart att det är den som trycker av kameran som är upphovsperson till en bild (även om det med god marginal är vanligast). I särskilda fall, möjligen även detta, kan en annan person som står för instruktioner kring ljus, komposition osv tilldelas upphovsrätten – medan ”avtryckaren” får en del av kakan genom den s.k. fotorätten.

[EDIT] Om jag inte minns fel så har bland andra Annie Leibovitz och Richard Avedon arbetat så, dvs de bygger och planerar bilden och låter en assistent trycka av.
kiwi 2018-03-13 10:14
Så här säger hon själv: »I was asking my ex boyfriends and lovers to give me all the pictures they took of me during our relationship.«

Det verkar som om det är bilder som killarna själva har tagit med sina egna kameror, eftersom hon fick be dem om att ge henne bilderna.

Jag vet inte hur avtalet ser ut mellan killarna och henne, om det nu alls finns något, men nog verkar det som om killarna har upphovsrätten.
Svar från froderberg 2018-03-13 11:47
Priset går till den som gjort boken och har inget med upphovsrätten att göra. Sen får hon givetvis dela med sig om hon vill. Men de flesta fotoböcker är förlustprojekt och hennes arbetsinstats är betydligt större, så de är antagligen fine med att hon får pengarna.
Alf-Magnus 2018-03-13 11:50
Nu är det intressant inte vem som tryckte av kameran, utan hur hon har sammanställt bilder i ett helt nytt koncept. Det fons många exempel på det tillvägagångssätt i fotohistoran, ett lysande ex är Bertolt Berchts "War Primer"
kiwi 2018-03-15 08:29
Har hon gjort mer än att klistra in bilderna i en bok? Inte för att nedvärdera projektet, men jag har inte funnit att hon har gjort mycket mer än så.

Bertolt Brecht »tog« visserligen också andras bilder och alster till sin »War Primer«, men som komplement till de texter han själv skrev.
Alf-Magnus 2018-03-13 08:24  
Intressant bok och intressant att det är ett av de stora Tyska konst och utställnings förlaget Kerber Verlag som har gett ut två av de nominerade böckerna
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto