Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Profiler för kameror och skannrar (del 2 av 4)

Profiler för kameror och skannrar (del 2 av 4)

Plus

I denna artikel tar Stefan Ohlsson upp två delar - hur man gör och använder profiler för skannrar och digitala kameror.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2006-01-16.

19 Kommentarer

Nelio 2006-01-16 20:45  
Mycket väl strukturerad och intressant artikel! Jag har en undran: Vad har valet av konverteringsmotor för betydelse när vi konverterar från en profil till en annan? (Alltså; om jag väljer perceptuell konvertering, spelar det då någon roll "vem" som räknar om mina färgvärden?)

Ser fram emot kommande artikel!

Mvh
David
joakim_hansson 2006-01-16 21:37  
Stefan: Som alltid - klockrent och intressant.
Bra!
Eeros 2006-01-17 00:49  
Jag väntar ivrigt på nästa artikel!
stefohl 2006-01-17 20:11  
Richard: Visst vill man fånga en specifik films karaktär. Och det kommer du också att göra om du använder dessa metoder som jag beskrivit. De skillnader som man kan behöva kompensera är dels de olika filmernas färgämnen, dels de olika kontrastomfången som filmerna har. Skillnaden mellan färgerna är hos alla E-6 filmer så liten att man inte behöver göra profiler för de olika filmtyperna om man inte har mycket stora krav på färgkorrektheten. Däremot har ju filmerna olika D-max, eller egentligen olika density-omfång. Ett bra förslag är att bygga profilen utifrån en film med stort omfång. Jag använder därför Fujis IT-8.

Den enda film som avviker kraftigt är Kodachrome. Tyvärr är det också svårt att få tag på Kodachrome IT-8:or.
stefohl 2006-01-17 20:19  
David: Skillnaderna mellan de olika konverteringsmotorerna är så liten att det oftast inte finns någon som helst anledning att oroa sig över den detaljen. Den enda skillnad jag märkt är när man konverterar till CMYK kan vissa motorer skapa en liten svag grå ton i ytor som ska vara helt vita. Därför brukar jag använda Adobes motor, som aldrig har dessa problem.
Francis-G 2006-01-17 22:16  
Mycket intressant läsning Stefan! Vad är det för stolpskott som påstått att digital bildbehandling skulle vara enkelt ;-)
mikep 2006-01-18 21:49  
Det rätade ut en del frågetecken utan att skapa nya.
carlén 2006-01-19 22:37  
Funkar IT8-kartor även för negativ film? Jag skannar en hel del Reala och Superia800 med Nikon LS-50 och VueScan pro.
stefohl 2006-01-20 18:31  
Nej, tyvärr fungerar inte vanliga IT-8:or för negativ färgfilm. Det finns enligt rykten också IT-8:or gjorda på negaitv färgfilm, men det är inget jag sett eller provat.
conan 2006-02-04 18:35  
Jag kör med W Faust IT8 och Vuescan. Filmens karaktär syns tydligt vid inscanningen om man jämför Velvia och Provia t ex. Jag är helnöjd. När jag även köpte en spindel (Spyder2Pro) och kalibrerade skärmen lyftes bilderna ännu mer så att jag utan tvekan kan skriva ut ett A3 utan att prova i mindre format först.
stefohl 2006-02-05 12:41  
Till Richard ang Vuescan

Det är korrekt att Vuescan skapar så kallade matrisprofiler istället för tabellprofiler. Det finns för- och nackdelar med respektive profiltyp. Risken för fel är betydligt större med tabellprofiler, men om du får till ett bra resultat kan den ge ett bättre resultat i detaljer. Vill du skapa tabellprofiler får du använda andra program, som t ex EyeOne Match eller ProfileMaker. Dessa kostar en del.

Vill du ha koll på webbsidor som har mer information har jag ett par exempel.

http://www.boscarol.com/pages/cms_eng/
http://www.gretagmacbeth.com/
http://www.colorremedies.com/
http://www.brucelindbloom.com/
http://www.hutchcolor.com/
http://www.color.org/

Den sista länken leder fram till den officiella hemsidan för International Color Consortium, den samarbetsorganisation som ligger bakom icc-standarden.
Rolf-Göran Åström 2006-02-16 13:35  
Fin fin artikel. Jag har dock ett problem. jag använder Nikon Scan 4 och stänger av färghanteringen när jag scannar - trots detta säger photoshop att tiff filen är taggad med sRGB? Alltså har en konvertering skett? Har någon en idé om varför eller upplevt något liknande? Enligt manualen skall ingen icc profil fästas till tiff filen i detta läge?
R.
stefohl 2006-02-18 11:00  
Färghanteringen i Nikon Scan har jag upplevt som ganska förvirrad och strulig. Det är svårt att säga om bilden har konverterats till sRGB, vilket gör att bildens färginnehåll har reducerats kraftigt, eller om bilden bara har tilldelats sRGB. I så fall kan du bara tilldela din skannerprofil i Photoshop, så är din bild återställd.

Det kan också bero på dina färginställningar i Photoshop. Om du har Photoshops färginställningar inställd på att tilldela en profil om det saknas en profil, så får du detta resultat.

Jag föredrar att ha rutan Fråga vid Öppna förbockad. Då får jag upp en dialogruta som gör att jag kan välja vilken färgrymd jag vill lägga bilden i.

Stefan
Rolf-Göran Åström 2006-02-20 14:21  
Jag håller med om den otydliga färghanteringen i Nikon Scan. Och på Nikon har de ingen aning om någonting. Jag har Photoshop inställd på att Fråga vid Öppna. Det var så jag noterade profilen från början. Jag har sagt åt photoshop att slänga profilen. Profilerat. När jag sedan väljer "assign profile" på den inscannade it8:an så mörknar den trots att värdena i 1: 10:e och sista rutan i gråskalan inte påverkas nämvärt? Detta gäller bilder jag scannar med, de blir mörkare när jag lägger till profilen. Är det något med gamma värdet?

Roffe
Rolf-Göran Åström 2006-02-20 14:26  
Jag noterar nu också när jag profilerat på ektachrome så är it8:an inte neutral i gråskalan utan grön kanal ligger ungefär 10 över röd och blå... jag antar att gråskalan borde vara neutral om profileringen lyckats?
Rolf-Göran Åström 2006-02-20 15:01  
För att göra det ännu mer begripligt visar det sig att om jag scannar via twain så säger photoshop att filen är i Adobes färgrymd utan att den frågar när den importerar...blir gråhårig.
R
stefohl 2006-02-21 22:16  
Rolf-Göran, för att undvika gråhårighet är det en klar fördel att man undviker den programvaran. Din skanner stöds av flera andra, betydligt mer kompetenta skannerprogram,som t ex Silverfast.
stefohl 2006-02-25 10:53  
Det spelar ingen roll om skannerprogrammet tilldelar en profil. Du kan ju sedan tilldela vilken profil som helst. Däremot om bilden konverteras från en profil till en annan, då är RGB-värdena förändrade. Likaså är det bara RGB-värden som du sparar om du går via TWAIN. Då ska du alltså tilldela en skannerprofil och sedan konvertera till en arbetsfärgrymd.
Rolf-Göran Åström 2006-08-06 11:13  
Efter mycket krångel med nikons programvara och vuescan så köpte jag silverfast och använde fausts dia - allt löst. Scannade dia som fått mig att vilja börja använda film igen!
stefohl 2006-08-06 13:55  
Om Silverfast städade upp sitt gränssnitt så det kändes lite enklare att använda vore det ett helt suveränt skannerprogram. Nu kräver det lite arbete för att man ska lära sig alla inställningar.
Stefan
Zeka 2006-08-08 18:46  
Fråga till något scannerproffs (verkar finnas några här):
Jag lyckades precis inhandla en ny ScaneliteII i april, kanske den sista, trots att behovet inte är akut än.(bra affär? - får se om Sony tillverkar samma till lägre pris).
Vad jag inte gilla är programvaran; INGET RÅFORMAT!! Finns något extern program som inte kostar skjortan? Är Vuescan lika bra som Silverfast? Enligt er diskussion är den senare tungjobbad. Dessutom är det oklart vilken vesion som krävs; stor prisskillnad.
Göran
stefohl 2006-08-10 12:53  
Tvivlar på att Sony kommer att ta upp skannrarna. Fler och fler företag drar sig ur skannermarknaden p g a bristande lönsamhet.

När det gäller skannrar finns det ju egentligen inget råformat som från en digital kamera. En råskanning är en skanning som är gjord utan korrigeringar och är sparad i TIFF 16 bitar. I praktiken fungerar den som en råfil, det är all info som skannern har registrerat, men man har inte bearbetat den där.

Detta kan du göra med Minoltas skannerprogram, men Vuescan är bättre. Om du går på Silverfast, satsa på versionen med inbyggd kalibrering.

Stefan
Lars S 2006-09-04 21:11  
Mycket intressant och lärorik artikelserie, tack! Har nu tänkt göra en profil till min kamera med ACR-Calibrator (från chromoholics). En fråga bara - är profilen oberoende av färgtemperatur, eller måste man göra en profil för varje ljusförhållande?
stefohl 2006-09-29 21:24  
Det fungerar bra med en profil för dagsljus och den kan du också använda under glödlampsljus. För lysrörsljus har jag gjort en egen profil, men ställer jag stora krav på färgåtergivning fotograferar jag inte under lysrörsbelysning.
Stefan
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar