Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
16 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Hur är det om man ska skicka bilder till labb för utskrift på lambdaprinter? Ska man förhandsgranska som vid bläckstråleutskrift?
//Leif
Stefan
Visst kan du förhandsgranska för utskrifter på labb. Crimson lägger ju ut en profil som bara ska användas för förhandsgranskning, sedan gör de konverteringen själva.
Proprint lägger ut en profil som kan användas för först förhandsgranskning. Sedan kan du själv konvertera bilden till skrivarens färgrymd. Jag vet att båda dessa labb lägger ner omsorg på att förhandsgranskningen matchar slutresultatet.
Stefan
Bra artikelserie, btw.
Stefan
Det är bara en sak jag inte får grepp om -
Varför skall >>Svartpunktskompensation<< alltid vara ibockad vid RGB-konvertering vid utskrift eller i t ex photoshop innan utskrift?
Vad händer rent datatekniskt och vad är skillnaden om man inte väljer >>Svarpunktskompensation</John
Problemet är att om du gör en relativ konvertering kommer din bilds svartaste toner inte att återges i din bild. Låt oss säga att du har en valörskala i en bild som går från 0 (svart) till 100 (vitt). Om du då skriver ut på ett papper vars mörkaste svärta får ett värde på 10, då kommer alla valörer mellan 0 och 10 bli helt svarta om du inte använder svartpunktskompensation. Om du har denna funktion aktiverad, då kommer den tonen som du har i bilden som har värde 0 skrivas ut som den svartaste ton som skrivaren kan återge, värde 1 lite ljusare och så vidare.
Prova själv, så får du se vilken förbättring av skuggvalörer det blir om du använder svartpunktskompensation vid utskrifter där du använder relativt färgvärde.
Stefan
"Då skriver du ut en testkarta utan någon som helst färghantering. Ställ Photoshops dialogruta »Skriv ut med färghantering« på »Ingen färghantering« och ha också skrivardrivrutinen inställd på ingen färghantering. Efter utskriften kan denna karta mätas med en spektrofotometer. Dessa mätvärden jämförs med de förväntade färgerna och en profil skapas som kompenserar för de skillnader som finns."
Varför skall skrivarens färghantering vara avstängd?
Varför skall photoshops färghantering vara avstängd?
/John
När vi sedan skriver ut bilder läggs profilen i endera Photoshops eller skrivarens färghantering. På så sätt förändras färgvärdena på bilderna så att den skillnad som finns mellan förväntade färger och uppmätta färger kompenseras.
Stefan
Eller är det i ett sådant läge man kan tänka sig att GretagMacbeth Eye-One Display2 med EZcolor eller PrintFix pro från color vision är en bättre lösning?
Fler och fler tillverkare bygger in teknik för att stabilisera färgåtergivningen från dessa skrivare. En annan variant är att bygga in en linjärisering i skrivaren, så att man skriver ut en liten testkarta som mäts upp automatiskt och sedan återställer skrivaren till att ge samma resultat som vid kalibreringen.
Men ställer du stora krav på färgexaktheten, då är det nog den enda lösningen som duger denna med att kalibrera ofta. Är du bara intresserad av att få bättre färger, då hjälper ofta en profilering upp resultatet mycket.
Stefan
Och sedan förstår jag inte riktigt var du läser att din dator inte skulle kunna göra en bra profil om datorn har programvara och mätare. Det är klart att den kan, men eftersom detta är en investering på minst 5-6000 kr är det något som de flesta kanske inte prioriterar högst på listan.
Stefan
En bra och välskriven artikel tycker jag. Jag skall precis köpa min första skrivare och är såklart nyfiken på hur jag får ut bästa resultat ur en sådan. Din artikel verkar vara en bra hjälp. Du skriver om RIP:ar och att de är bra att ha vid utskrift av svartvitt. Har du någon rekommendation på en bra RIP?
Den RIP jag använder för utskrifter heter ImagePrint. Till den finns särskilda svartvita profiler som jag tycker ger ett bra resultat.
Stefan