Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Skriv ut med rätta färger 4(4)

Skriv ut med rätta färger 4(4)

Plus

Sista artikeln i serien handlar om hur du anpassar bilder för utskrift, tryck, fotolabb eller webb.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2006-09-06.

16 Kommentarer

Dr G 2006-09-06 22:40  
Helt enkelt lysande! Kanonbra artikel som på ett lättbegripligt sätt förklarar något som i alla fall satt griller i huvet på mig. BRA!
Christoffer Wallstenius 2006-09-06 23:15  
Mycket bra artikelserie!

Hur är det om man ska skicka bilder till labb för utskrift på lambdaprinter? Ska man förhandsgranska som vid bläckstråleutskrift?
Mathias Himself 2006-09-06 23:17  
Kalas! Då är det bara att börja meka då... Tackar för denna! /Mathias
Johan Abelson 2006-09-07 00:26  
Vart hittar jag länken till färgkartorna? Står att det ska finnas en länk, men jag hittar ingen! Kanonbra artikel!
Leif Eliasson 2006-09-08 18:54  
Suveränt bra artikel särskilt om man har en epson-skrivare.
//Leif
stefohl 2006-09-08 23:02  
Länkarna till testfilen och till programmet ser ut att ha blivit lite fel. Jag ska be Fotosidans killar rätta till detta.
Stefan
stefohl 2006-09-09 08:43  
Till Christoffer
Visst kan du förhandsgranska för utskrifter på labb. Crimson lägger ju ut en profil som bara ska användas för förhandsgranskning, sedan gör de konverteringen själva.
Proprint lägger ut en profil som kan användas för först förhandsgranskning. Sedan kan du själv konvertera bilden till skrivarens färgrymd. Jag vet att båda dessa labb lägger ner omsorg på att förhandsgranskningen matchar slutresultatet.
Lifa 2006-09-09 09:59  
Kanonbra artikel om ngt jag verkligen undrat över! Fatima
Torleif 2006-09-10 10:22  
Tack för en mycket intressant, och välskriven artikel. mvh Torleif
J.M. 2006-09-19 23:24  
Tackar och bockar för en kanonbra artikel. Precis det jag letat efter. :-)
bamseman 2006-09-26 21:17  
Tackar för den info jag väntat på/behövt sedan lång tid, men... Jag får inte detta att fungera ... Det får vid printout är INTE det jag förväntat mig .. WYSINWYS!!. Har använt både Adobe Photoshop 7.0 och Elements 4.o. Min skrivare är HP 3210... HJÄLP!
stefohl 2006-09-27 22:28  
De profiler som tillverkarna skickar med är inte så fantastiskt korrekta. Har du provat om din profil är bra enligt de anvisningar jag ger i artikeln? Om du tycker att den ser bra ut, då är det något fel på din skärmkalibrering.
Stefan
Damocles 2006-10-01 22:34  
Finns en intressant sak som jag undrar om du har tittat mer på. Du kan ju inkalla effekten av en färgprofil i Internet Explorer via CSS-anrop. Finns då profilen på den lokala datorn så kommer den att användas. Men det har inget med browser och att denna kan hantera profiler att göra utan ligger i CSS-koden eller är något hack. Det var någon här på fotosidan som gjorde en testsida för några år sedan där de demonsterade effekten. Undrar varför inte den tekniken används i någon större utsträckning, speciellt då de flesta fotografer har mer än någon enstakla profil på sin dator.

Bra artikelserie, btw.
stefohl 2006-10-04 19:58  
Känner inte till varför det inte används. Har du ett exempel på en sida där det används?
Stefan
Johnfoto 2006-10-29 15:43  
Bra artickel som vanligt från Stefan!

Det är bara en sak jag inte får grepp om -
Varför skall >>Svartpunktskompensation<< alltid vara ibockad vid RGB-konvertering vid utskrift eller i t ex photoshop innan utskrift?
Vad händer rent datatekniskt och vad är skillnaden om man inte väljer >>Svarpunktskompensation<
stefohl 2006-11-05 17:34  
Svartpunktskompensation är en funktion som egentligen bara fungerar vid relativt kolorimetriska konverteringar. Gör du en perceptuell konvertering blir det med svartpunktskompensation vare sig du har den ikryssad eller inte.

Problemet är att om du gör en relativ konvertering kommer din bilds svartaste toner inte att återges i din bild. Låt oss säga att du har en valörskala i en bild som går från 0 (svart) till 100 (vitt). Om du då skriver ut på ett papper vars mörkaste svärta får ett värde på 10, då kommer alla valörer mellan 0 och 10 bli helt svarta om du inte använder svartpunktskompensation. Om du har denna funktion aktiverad, då kommer den tonen som du har i bilden som har värde 0 skrivas ut som den svartaste ton som skrivaren kan återge, värde 1 lite ljusare och så vidare.

Prova själv, så får du se vilken förbättring av skuggvalörer det blir om du använder svartpunktskompensation vid utskrifter där du använder relativt färgvärde.
Stefan
Johnfoto 2006-11-07 14:57  
Tack för ett bra svar. Nu förstår jag./John
Johnfoto 2006-11-26 11:46  
Du skriver så här ang egna skrivarprofiler:
"Då skriver du ut en testkarta utan någon som helst färghantering. Ställ Photoshops dialogruta »Skriv ut med färghantering« på »Ingen färghantering« och ha också skrivardrivrutinen inställd på ingen färghantering. Efter utskriften kan denna karta mätas med en spektrofotometer. Dessa mätvärden jämförs med de förväntade färgerna och en profil skapas som kompenserar för de skillnader som finns."

Varför skall skrivarens färghantering vara avstängd?
Varför skall photoshops färghantering vara avstängd?
/John
stefohl 2006-11-29 20:30  
Vad vi vill göra när vi gör en skrivarprofil är att ta reda på hur skrivaren fungerar om vi inte har någon färghantering aktiv. Då kan vi skapa en profil som beskriver vilken färg det blir när vi skriver ut en bestämd färgnyans. Skillnaden mellan den förväntade färgen och den färg som det blev är alltså egentligen det vi är intresserade av. Testkartan måste därför skrivas ut helt utan någon färghantering.

När vi sedan skriver ut bilder läggs profilen i endera Photoshops eller skrivarens färghantering. På så sätt förändras färgvärdena på bilderna så att den skillnad som finns mellan förväntade färger och uppmätta färger kompenseras.

Stefan
Clouseau 2007-03-02 10:52  
Är det lönt att köpa en skrivarprofil för en Sharp A3 färgkopiator/nätverksskrivare eller är en sådan kontorsmaskin för "ojämn" för att det ska ge något? Vad jag menar är att de sistnämda prylarna är ju relativt billig utrustning men sett till vad för skrivare man jobbar med så kan det ändå ge goda resultat. Att köpa riktiga profiler kan kanske vara att skjuta över mål samtidigt så man kanske måste göra nya profiler ofta pga av att skrivaren är ojämn?
Eller är det i ett sådant läge man kan tänka sig att GretagMacbeth Eye-One Display2 med EZcolor eller PrintFix pro från color vision är en bättre lösning?
stefohl 2007-03-03 14:48  
Lasertekniken har ju den begränsningen att resultatet varierar beroende på ett antal faktorer, till exempel luftfuktighet och temperatur. Du får också olika resultat beroende på om du kör många utskrifter direkt efter varandra eller om du kör en utskrift och sedan väntar ett litet slag för att göra nästa.
Fler och fler tillverkare bygger in teknik för att stabilisera färgåtergivningen från dessa skrivare. En annan variant är att bygga in en linjärisering i skrivaren, så att man skriver ut en liten testkarta som mäts upp automatiskt och sedan återställer skrivaren till att ge samma resultat som vid kalibreringen.
Men ställer du stora krav på färgexaktheten, då är det nog den enda lösningen som duger denna med att kalibrera ofta. Är du bara intresserad av att få bättre färger, då hjälper ofta en profilering upp resultatet mycket.

Stefan
stefohl 2008-06-20 19:57  
Hans, skärmens färgåtergivning är inte inblandad vid en utskrift från Photoshop eller andra färghanterade program. Bilden konverteras från din arbetsfärgrymd till skrivarprofilen. I annat fall skulle ju bilderna se olika ut om du skrev ut från två olika datorer med olika skärmar. Det krävs alltså att du har en bra beskrivning av din skärm, en bra skärmprofil, för att du ska kunna utnyttja Proof Color. Då konverteras bilden först från din arbetsfärgrymd till din skrivarprofil, sedan till din skärmprofil. Har du då bra profiler för båda dessa enheter kommer färgerna på skärmen stämma överens med färgerna på utskriften.

Och sedan förstår jag inte riktigt var du läser att din dator inte skulle kunna göra en bra profil om datorn har programvara och mätare. Det är klart att den kan, men eftersom detta är en investering på minst 5-6000 kr är det något som de flesta kanske inte prioriterar högst på listan.

Stefan
RolandLarsson 2010-02-22 22:30  
Hej Stefan,

En bra och välskriven artikel tycker jag. Jag skall precis köpa min första skrivare och är såklart nyfiken på hur jag får ut bästa resultat ur en sådan. Din artikel verkar vara en bra hjälp. Du skriver om RIP:ar och att de är bra att ha vid utskrift av svartvitt. Har du någon rekommendation på en bra RIP?
stefohl 2010-02-23 18:53  
Hej Roland,

Den RIP jag använder för utskrifter heter ImagePrint. Till den finns särskilda svartvita profiler som jag tycker ger ett bra resultat.

Stefan
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS